Metodele prin care românii și-au diminuat ratele la credite

Metodele prin care românii și-au diminuat ratele la credite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Refinanțarea, trecerea la IRCC (indicele de referință pentru creditele consumatorilor) și la dobânda fixă au fost principalele moduri prin care românii și-au diminuat ratele la credite, conform unui sondaj CURS la nivel național, realizat la cererea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

Peste două treimi dintre respondenți (70%) au indicat utilitățile ca principala sursă a problemelor financiare, iar 54% sunt de părere că prețurile la alimente și medicamente reprezintă principala sursă a problemelor cu care se confruntă. Ratele la credite au fost indicate de 51% dintre respondenți, iar 40% au nominalizat costurile cu combustibilul și transportul drept sursa care le afectează cel mai mult cheltuielile. 15% din cei chestionați au spus că nu au probleme financiare.

În ceea ce privește modul în care respondenții încearcă să gestioneze sau să rezolve problemele financiare generale (nu doar cele cu banca), datele sondajului relevă că 55% dintre ei au redus cheltuielile asociate consumului de alimente, utilități și vacanțe, în timp ce 29% economisesc și își fac un fond de rezervă sau de urgență. De asemenea, 26% dintre respondenți spun că și-au luat un job în plus pentru a face față problemelor financiare, iar pentru 20% informarea și auto-educația reprezintă soluțiile folosite pentru rezolvarea problemelor financiare.

”În acest an, până la începutul lunii septembrie, peste 2.000 de consumatori au solicitat prin intermediul CSALB o negociere cu banca sau IFN-ul pentru rezolvarea problemelor din contractele aflate în derulare. Până în acest moment băncile au acceptat să intre în peste 520 de negocieri, iar IFN-urile doar în patru. În afară de aceste negocieri, în aproape 400 de cazuri mai simple din punctul de vedere al problemelor reclamate, părțile s-au înțeles direct, după sesizarea CSALB. Majoritatea acestor înțelegeri directe (aproximativ 260 de cazuri) sunt preferate de IFN-uri“, spune Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în cadrul CSALB.

Citit 619 ori Ultima modificare Vineri, 08 Septembrie 2023 10:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.