34 de ani de la cea mai mare catastrofă navală românească, scufundarea navei ”Mogoșoaia”
Foto: Sorin Pană

34 de ani de la cea mai mare catastrofă navală românească, scufundarea navei ”Mogoșoaia”
Ceasul deşteptător de la bord s-a oprit în secunda scufundării
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

10 septembrie 1989 a marcat cea mai mare catastrofă navală din istoria României. În urmă cu 34 de ani, nava "Mogoșoaia" pleca din portul Galați spre comuna tulceană Grindu. La bordul său se aflau aproape 250 de pasageri, plus nouă membri ai echipajului. Dintre aceștia, doar 16 au reușit să se salveze. 

În 1989, 10 septembrie a picat, ca și anul acesta, într-o zi de duminică. Pentru mulți dintre cei 246 de pasageri urcați pe "Mogoșoaia" și pentru echipajul vasului, drumul era unul de rutină, pe care îl făcuseră, la bordul aceleiași nave, de foarte multe ori. Erau pescari, săteni din Grindu (fostul sat Pisica), angajați din docuri, dar și navetiști care mergeau de la muncă acasă. Printre pasageri erau și câteva familii care tocmai se întorceau de la o nuntă. Cursa din ziua aceea, care avea să fie numită apoi „cursa morții”, deși părea a fi banală, a fost un drum fără întoarcere pentru cei mai mulți dintre pasageri și membri ai echipajului.

La scurtă vreme după efectuarea manevrelor de ieşire din port, puţin după ora 8,00, ajunsă în zona numită Cotul Pisicii, nava "Mogoșoaia" a fost lovită în plin de convoiul bulgăresc format din împingătorul "Petar Karanicev" şi din şase barje.

Ulterior, s-a aflat că echipajul de pe convoi sărbătorise toată noaptea, cu alcool din belşug, Ziua Naţională a Bulgariei. Deşi nava românească avea semnalele acustice pornite, ceaţa deasă care plutea deasupra apei redusese foarte mult vizibilitatea. Pentru "Mogoșoaia", impactul a fost nimicitor. În doar câteva minute, nava de pasageri a fost înghițită de Dunăre, numai 16 persoane reuşind să se salveze. Vinovat de producerea catastrofei a fost declarat Gheorghi Petrov Anghelovski, comandantul împingătorului bulgăresc. El a fost arestat în aceeași lună, a executat două luni de închisoare, după care a fost extrădat în Bulgaria. Acolo, nu a mai stat nicio zi la puşcărie. În anul 1993, Justiţia din România l-a condamnat în lipsă pe Gheorghi Petrov Anghelovski la zece ani de închisoare pentru distrugere, motivând că nu a respectat regulile de navigaţie şi că manevra efectuată de acesta a provocat scufundarea navei-pasager "Mogoşoaia". 

Citit 11609 ori Ultima modificare Luni, 11 Septembrie 2023 10:44

2 comentarii

  • postat de comunismul
    Luni, 11 Septembrie 2023 19:15
    5.13.161.***
    unii abia dupa 1989 au fost gasiti! si ma refer aici la cadavre! putini au avut norocul sa scape cu viata!
    0
    0
  • postat de pro
    Duminică, 10 Septembrie 2023 15:41
    5.13.207.***
    Mai trebuie mentionat ca autoritatile comuniste au interzis jurnalistilor sa publice articole despre catastrofa. Cetatenii romani su aflat de la postul de radio "Vocea Americii" despre catastrofa. In acelasi mod am aflat de la alte autoritati ca Rusia a violat teritoriul Romaniei cu aparate de lupta
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.