„Să sperii oamenii că nu-și vor mai lua salariile mi se pare o ameninţare inacceptabilă”

„Să sperii oamenii că nu-și vor mai lua salariile mi se pare o ameninţare inacceptabilă”
Cătălin Fetecău
Evaluaţi acest articol
(46 voturi)

În urma conferinței de presă susținute miercuri, 31 ianuarie, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, de către rectorul instituției, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, subiectul fiind invalidarea alegerilor de către Ministerul Educației, contracandidatul său în respectiva cursă pentru rectorat, prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău, a promis că va reveni cu un punct de vedere asupra aspectelor menționate public. Iată-l, în cele ce urmează. 

”Țin să precizez că aprecierile care urmează le fac în calitate de candidat la funcția de rector al Universității «Dunărea de Jos», fiind, prin urmare, deplin îndreptățit să pun în discuție situația în care se află universitatea noastră, precum și întreg procesul electoral care s-a desfășurat în a doua parte a anului 2023.

Citește și Rectorul Universității „Dunărea de Jos” îl acuză pe ministrul Educației de abuz și îi cere demisia

Apariția ordinului ministrului de neconfirmare a domnului profesor Puiu Lucian Georgescu ca rector al Universității «Dunărea de Jos» pentru un nou mandat, a raportului cu privire la controlul efectuat de o comisie de la Ministerul Educației în perioada 20-22 decembrie 2023 și mai ales modul în care a înțeles domnul Puiu Lucian Georgescu să prezinte situația în cadrul conferinței de presă de azi, când nu a fost clar dacă a vorbit ca rector în funcție sau candidat la un nou mandat, conferință în care numele meu a fost menționat de mai multe ori, mă determină să-mi iau o libertate mai mare în aprecierile pe care le voi face în continuare. Documentele de la minister au ca dată de expediere 29.01.2024. Ele au fost înregistrate oficial la Universitatea «Dunărea de Jos» azi (miercuri n.a.), 31.01. Cu toate acestea, conținutul lor era deja bine cunoscut, fapt dovedit de afirmațiile făcute în seara de 30.01.2024 de domnul Alexandru Nechifor, președintele Senatului, în cadrul unei emisiuni la Reperul TV.

Votul trebuie reluat, ca să se respecte toate procedurile legale

Ordinul ministrului spune limpede: domnul profesor Georgescu nu este confirmat ca rector, alegerile sunt invalidate, iar Senatul, în termen de trei luni de la luarea la cunoștință a ordinului, trebuie să organizeze noi alegeri de rector. Raportul comisiei de la minister a constatat o serie de nereguli în procesul de organizare a votului, care a condus la decizia ministrului. Practic, votul trebuie reluat, ca să se respecte toate procedurile legale. Nimeni nu este împiedicat să candideze, iar în cursă se pot înscrie noi candidați. În mod firesc, conducerea universității ar fi trebuit să distribuie cu celeritate materialele primite de la minister către comunitatea academică, aceasta să ia cunoștință în mod nemijlocit de informațiile din ele, iar mai apoi domnul profesor Georgescu putea să iasă în conferință de presă, să-și prezinte punctul de vedere și să precizeze ce demersuri va face pe mai departe. Domnia sa a preferat să inducă o anumită perspectivă și abia apoi a trimis documentația către membrii Senatului UDJ, într-un demers, evident, pro domo.

Ar fi fost de înțeles dacă domnul profesor Georgescu ar fi enumerat anumite puncte din raport cu care nu este de acord, în loc să afirme că acesta conţine «erori grave» şi «neadevăruri foarte grave», și ar fi anunțat doar că face întâmpinare la minister și apoi în instanță. Este dreptul domniei sale să spună și să facă aceste lucruri. Domnia sa a preferat însă să construiască o veritabilă teorie a conspirației și o imagine apocaliptică menită să-i înfricoșeze pe neinițiați și să lege strâns destinul universității de al său personal. Tiparul discursiv a fost anticipat de interviul deja amintit al domnului Nechifor, care, în seara de 30 ianuarie, a afirmat public că multă lume este invidioasă pe realizările și dezvoltarea impresionantă a universității și caută prin toate mijloacele să-i taie din acest avânt. Această fantasmă a fost reluată și dezvoltată azi (miercuri n.a.) la un nivel greu de conceput de către domnul Georgescu, care s-a prezentat ca un veritabil Cuza: «Nu greșelile lui l-au doborât, ci faptele lui cele mari». Sub conducerea domniei sale, universitatea ar fi luat un asemenea avânt cum nu a cunoscut niciodată în istoria ei, fapt pentru care a afirmat foarte clar că se dorește chiar desființarea universității noastre, prin neconfirmarea domniei sale în postura de rector, din pricina performanțelor prea mari din timpul mandatului său. «Universitatea sunt eu» pare a spune domnul Georgescu, «fără mine la conducere totul se prăbușește». Nu se întreabă domnul Georgescu nici acum de ce atâția profesori nu au apreciat realizările domniei sale și au votat împotrivă. Să fie vorba doar de invidie? Sau ei nu se regăsesc în ceea ce s-a propus și făcut până acum?

Drept inamic principal a fost indicat Ministerul Educației, iar doamna ministru Deca a fost atacată direct, cerându-i-se demisia. De asemenea, domnul Georgescu a invocat faptul că a reclamat-o pe doamna Deca la domnul prim-ministru. Ce să facă acesta? Să se amestece în treburile Ministerului Educației? Se va merge și mai departe, la instanțe superioare? Acum să ne întrebăm: dintre multele concursuri de rector care au loc în această perioadă, de ce ministerului i-a cășunat tocmai pe Galați și pe domnul Georgescu? De ce «invidia» nu a funcționat în cazul altor centre universitare? Sau, totuși, aici s-au găsit niște probleme, iar lucrurile trebuiau să intre în matca legalității?

Profesorii îl aleg pe rector, iar nu rectorul pe profesori

Neconfirmarea ar genera, spune domnul Georgescu, după 20 februarie, o veritabilă catastrofă, un vid de putere care ar duce universitatea în faliment și ar decredibiliza-o. Da, o conducere interimară nu ar putea să facă anumite lucruri, dar să sperii oamenii că nu-și vor mai lua salariile, care de fapt sunt alocate de la Ministerul Educaţiei, mi se pare o ameninţare inacceptabilă din partea unui profesor care activează de atâția ani într-un mediu academic. Nu, universitatea va merge înainte și se va dezvolta, deoarece forța ei nu stă într-un om, oricât de capabil, ci în corpul de profesori și cercetători, oameni de mare valoare, care nu au nevoie de indicații prețioase pentru a-și face treaba. Universitatea este un loc special, cu oameni care nu pot fi înregimentați și puși să interpreteze aceeași partitură, iar rectorul este un administrator care organizează, mai bine sau mai rău, cadrul activităților. Să nu uităm: profesorii îl aleg pe rector, iar nu rectorul pe profesori. Subliniez: dacă situația actuală se menține, după 20 februarie va fi o conducere interimară, care va asigura funcționarea în parametri a universității, fără probleme.

Referitor la afirmaţia că a fost «vorba despre umilirea unei comunități academice care are 24.000 de studenți și peste 1.500 de oameni», domnul profesor nu a avut în vedere şi rezultatul alegerilor, când 334 de cadre didactice şi studenţi au avut altă opţiune. După cum am spus, există o soluție simplă la dilemele domnului profesor Georgescu: «Finalizarea procedurilor de intrare în legalitate conform Raportului de control nr. DJG nr. 81/DC/R.22.01.2024» cu reluarea cât mai rapidă a alegerilor rectorului. În orice condiții, universitatea va supraviețui cu succes oricăror încercări.

În concluzie, în cadrul conferinței de presă, domnul profesor Georgescu a insinuat că ordinul de neconfirmare a știrbit grav imaginea și demnitatea universității. Ne întrebăm: această luptă cu toată lumea și identificarea persoanei Puiu Lucian Georgescu cu Universitatea «Dunărea de Jos» aduce universității un plus de credibilitate? De asemenea, a tratat problema alegerilor ca pe una minoră, susținând că alte lucruri (proiecte, achiziții) sunt mai importante. Or, acest lucru este greșit. Într-o societate democratică și consolidată, orice lucru este important și toate se rezolvă în paralel, nu pe rând. Nu poți să invoci nu știu ce investiții sau deconturi pentru a trata cu ușurință un subiect precum corectitudinea alegerilor. Tocmai în aceste momente cruciale, se poate vedea cât de sănătoasă este fibra universității noastre. Cu alte cuvinte: vrem finanțări, vrem dotări, vrem să creștem științific, dar vrem și un mediu academic sănătos. Universitatea «Dunărea de Jos» e de 75 de ani aici, aici au găsit-o toate generaţiile de studenţi şi profesori şi aici o vor găsi şi generaţiile viitoare, nu a venit nimeni cu ea de acasă. Deocamdată atât!”

Citit 5791 ori Ultima modificare Joi, 01 Februarie 2024 18:52

2 comentarii

  • Joi, 01 Februarie 2024 12:52
    5.2.209.***
    Ciolanul tata, cat mai are carne pe el e bun de ros!
    5
    54
  • postat de un observator
    Joi, 01 Februarie 2024 12:40
    193.230.156.***
    Ce să înțelegem? Bănuiesc că este lipsă de echilibru! Eu am fost student aici, am avut câteva modele: la matematică Ivanovici și apoi Totolici, Ceangă la electronica, Berbeciu la electrotehnică și mai sunt și alții.
    5
    38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.