Între „Yes, we can!” şi „Asta-i viaţa!” - Mioriţa în stil american

Între „Yes, we can!” şi „Asta-i viaţa!” - Mioriţa în stil american
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Acestea sunt elementele-cheie pentru atragerea investiţiilor: transparenţa, predictibilitatea şi respectarea angajamentelor”, declară pentru „Viaţa liberă” Excelenţa Sa, Jeri Guthrie-Corn, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti *

Se spune despre SUA că este „ţara tuturor posibilităţilor”, în timp ce România este „ţara în care orice este posibil”.

Cât adevăr este în aceste definiţii, care este zona de interferenţă în relaţiile româno-americane am aflat din interviul în exclusivitate acordat ziarului „Viaţa liberă” de Excelenţa Sa, doamna Jeri Guthrie-Corn, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti: 

Vizele, eterna poveste!

Reporter: Călătoria fără vize în SUA este pentru români un vis ce pare, pe fondul dificultăţilor economice, din ce în ce mai îndepărtat… Câţi solicitanţi au fost anul acesta, câţi au primit viza?

Excelenţa Sa, Jeri Guthrie-Corn: Trei persoane din patru care au aplicat pentru o viză pentru Statele Unite au primit-o. Şi cred că în ultimul an au fost peste 40.000 de români care au primit viză turistică pentru Statele Unite.

Regulile programului Visa Waiver (ce permite călătoria fără vize) sunt stabilite de Congresul SUA. Ambasada doar aplică legislaţia. Vă pot spune că, într-un fel, legea americană a imigraţiei conţine o anomalie, şi anume - presupune că orice persoană care intenţionează să călătorească în SUA are şi intenţia de a rămâne acolo.

Aceasta este o concluzie trasă după ani de experienţe. S-a constatat că, SUA fiind atât de mare, odată ce o persoană a traversat graniţa cu greu mai poate fi găsită. Sperăm să implementăm în anii următori un sistem biometric prin care vom putea înregistra mai uşor intrările şi plecările persoanelor din Statele Unite.

Odată ce vom avea acest sistem vom putea rezolva mult mai uşor şi problema vizelor. Dar vă asigurăm că avem şi o colaborare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Externe, avem multe programe comune de asistare a cetăţenilor români, tocmai pentru ca pe viitor România să poată intra în programul Visa Waiver.

Reporter: Totuşi, cu rată atât de mare a respingerilor nu se poate vorbi de un exces de zel din partea ofiţerilor consulari?

Excelenţa Sa, Jeri Guthrie-Corn: Nu, vă pot spune că toate aceste decizii sunt analizate de către superiorii ofiţerilor consulari respectivi, de către consulul general, iar mai apoi de către inspectori ai Departamentului de Stat care organizează verificări periodice.

Aşadar, un act ce ar putea să pară subiectiv, este în fapt un act obiectiv, bazat pe legislaţia SUA.

Americani în România

Reporter: De partea cealaltă, câţi americani sunt în România?

Excelenţa Sa, Jeri Guthrie-Corn: Sunt în jur de 4.000 de americani stabiliţi în zona Bucureştiului, dar la nivelul întregii ţări sunt în jur de 7.000-8.000 de americani.

Ei au ajuns în România din multe motive: fie sunt căsătoriţi cu români, pentru afaceri sau turism – mai ales vara. Printre ei avem, de exemplu, 110 voluntari în Corpul Păcii.

Dar sunt americani care participă la schimburi culturale sau educaţionale, ca de exemplu profesori la Şcoala Americană din Bucureşti. Nu în ultimul rând, sunt şi mulţi români… americani, care sunt cetăţeni ai ambelor ţări.

Reporter: Aţi primit de la ei un feed-back, cum li se pare aici?

Excelenţa Sa, Jeri Guthrie-Corn: Sunt foarte mulţumiţi. Se simt bineveniţi, le place modul de a fi a al românilor, apreciază profesionalismul şi calitatea ridicată a educaţiei angajaţilor români.

E suficient să amintim aici că, în urmă cu 15 ani, Camera de Comerţ Americană din Bucureşti avea doar 22 membri. Astăzi are membri din 300 de companii!

Reporter: Care este dinamica investiţiilor americane în România? În mod particular, sunt semnale de interes pentru Galaţi?

Excelenţa Sa, Jeri Guthrie-Corn: Nu cunosc perspectiva investiţiilor în mod particular, pentru această zonă, în acest moment, mai ales că avem şi o criză economică, perioadă în care investiţiile sunt încetinite.

Dar sunt semnale pozitive: recent am participat la deschiderea unei noi fabrici Procter&Gamble la Urlaţi, o investiţie de peste 100 milioane dolari, cu 250 angajaţi; o altă investiţie mare a fost la Ploieşti, unde se fabrică echipament pentru exploataţiile petroliere, unde s-au investit, de asemenea, peste 100 milioane dolari. Şi desigur, nu putem uita de investiţiile făcute în ultimii ani de Ford, la Craiova. 

Reporter: Se spune despre SUA că este „ţara tuturor posibilităţilor” şi despre România că este „ţara în care orice este posibil”. Sunt caracterizări care mai degrabă le aproprie sau care le despart?

Excelenţa Sa, Jeri Guthrie-Corn: Interesant! Cred că românii şi americanii împărtăşesc acelaşi spirit al inventivităţii. Spun asta pentru că, de exemplu, românii sunt atât de pricepuţi în IT.

Ştim „să facem lucrurile să se întâmple”, avem noi idei şi reuşim să le punem în practică. Este ceva ce împărtăşim. Şi pot să vă spun că în Redmond – Washington, unde este cartierul general al Microsoft, a treia limbă cea mai vorbită este româna!

CITIŢI INTERVIUL INTEGRAL ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ A „VIEŢII LIBERE”

Citit 2028 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.