„La Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați, directorul executiv are cel mai mare salariu de bază față de celelalte instituţii - 15.883 de lei”. „La Geotopocad vorbim de cel mai mare salariu de bază de la nivelul directorimii - 16.074 de lei”. „Vă contrazic, cel mai mare salariu se dă la Poliţia Locală - directorul general are 16.170 de lei şi câştigă mai mult decât viceprimarul şi primarul!”. Acestea sunt câteva dintre declaraţiile făcute în plenul şedinţei ordinare de joi, 29 februarie, a Consiliului Local, cu privire la proiectele de hotărâre care stabileau salariile de bază pentru instituţiile subordonate Primăriei Galaţi.
Introduse pe ultima sută de metri, proiectele de hotărâre privind salariile de bază din cadrul Cantinei de Ajutor Social, Creşei, Direcţiei de Asistenţă Socială, serviciilor Ecosal şi Geotopocad, Poliţiei Locale, Clubului Sportiv Municipal şi Primăriei Galaţi au stârnit dezbateri în şedinţa Consiliului Local de joi, 29 februarie.
Din start, grupul USR, prin vocea consilierului Daniel Zinica a remarcat că proiectele prevăd o creştere cu cinci la sută a salariilor de bază din instituţiile subordonate municipalităţii. Şi a întrebat care este impactul bugetar, pentru că singura notă de fundamentare care cuprindea această informaţie era cea de la Cantina de Ajutor Social - 83.000 de lei: „La Cantina de Ajutor Social, doar personalul administrativ primeşte această creştere! Dar la celelalte unităţi, şi directorii şi-au pus încă cinci la sută la salariu de bază, în opinia noastră nemeritoriu. De ce dăm această creștere acolo unde nu este cazul?”, a întrebat consilierul.
Din partea grupului PNL, consiliera Anamaria Hărăbor a atras atenţia că proiectele nu sunt la fel de bine fundamentate. La unele sunt prezentate doar grilele actuale de salarii şi nu sunt date pentru a se putea face comparaţii. Cert este că ar fi fost mai puţine discuţii dacă proiectele erau prezentate şi documentate din timp, pentru a putea fi analizate.
„Proiectele se adresează unui procent de 80 la sută din personal, din care 60 la sută au salariul minim pe economie. Toată această majorare are la bază Legea 157, care ne dă posibilitatea să facem o creştere de până la 5 la sută. Impactul bugetar este de cinci la sută”, a explicat viceprimarul PSD Sorin Enache.
Cele mai aspre critici le-a stârnit proiectul de hotărâre care stabilea salariile de bază pentru funcțiile publice și funcțiile contractuale din cadrul Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați. O instituţie care, alături de Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Galaţi, a fost găsită responsabilă pentru moartea Alexandrei, fetiţa care a fost ucisă în bătaie de mama ei.
„La Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați, directorul executiv are cel mai mare salariu de bază față de celelalte instituţii - 15.883 de lei. Directorul executiv adjunct - 15.435 de lei. Şef serviciu - 14.175 de lei. Diferenţa faţă de restul grilei de salarizare este de 6.000 lei. Asta în condiţiile în care raportul Corpului de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție arată lipsă de coordonare și grave deficiențe în modul în care specialiștii au intervenit în cazul celor trei fetițe, din care una a fost ucisă de propria mamă. În aceste condiții, de ce apar măriri de salarii aici? Care este performanța acestor funcționari publici și cum au manageriat astfel încât să-și mărească salariile? Este chiar revoltător”, a spus consiliera USR Flavia Susnoschi.
Pentru că nu avea cine să răspundă comentariilor şi întrebărilor adresate în şedinţă, Daniel Zinica a remarcat absenţa directorilor instituţiilor. Şi a catalogat-o ca revoltătoare.
„Asta se întâmplă pentru că are de-a face cu toată cultura politică și organizațională a Galaţiului. Care este o cultură de lideri, de sus în jos, în care există șefi, șefălăi, șefuți și așa mai departe și în care externalitățile - care uneori mai implică inclusiv morți - sunt trecute cu vederea. Și asta e cultura inclusiv la nivel național, uneori mai vine cât un Colectiv... dar nu-i nimic, mergem mai departe!”, a răspuns consilierul PACT pentru Galaţi, Doru Căstăian.
„La Geotopocad vorbim de cel mai mare salariu de bază de la nivelul directorimii - 16.074, urmat de 14.385 directorul economic…”, a remarcat consiliera Daniela Şarpe, contrazisă apoi de colegul de partid, Daniel Zinica: „Cel mai mare salariu se dă la Poliţia Locală - directorul general are 16.170 de lei şi câştigă mai mult decât viceprimarul şi primarul, ca să ştiţi!”.
În cazul Primăriei şi al Serviciului Evidenţa Persoanei, proiectul cuprindea numai coeficienţii utilizaţi la calculul salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual, fapt care i-a băgat şi mai rău în ceaţă pe consilieri. Care ar fi preferat nişte sume concrete, nu doar formule de calcul.
Cert este că toate proiectele privind salariile au fost aprobate exclusiv cu voturile favorabile ale grupului PSD. Aleşii PNL, USR şi PACT fie au votat împotrivă, fie s-au abţinut.