Cât de corecte au fost alegerile din 9 iunie

Cât de corecte au fost alegerile din 9 iunie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În urma încheierii alegerilor locale şi europarlamentare din 9 iunie, votcorect.ro a publicat o analiză a procesului electoral, insistând pe unele aspecte care nu au mers ca unse şi ar putea fi remediate. Evident, o parte dintre acestea ar necesita şi modificări legislative.

Alegerile din 9 iunie au reprezentat un proces cu opțiuni electorale multiple, însă competitivitatea a fost redusă de coalizarea principalelor partide aflate la guvernare și modificarea legislației electorale cu foarte puțin timp înainte de alegeri.

Campania a fost marcată şi de unele incidente violente

Autoritățile au organizat procesul eficient, dar comasarea alegerilor a condus la creșterea complexității procedurilor și la nevoia de a elabora un număr semnificativ de decizii de interpretare a legislației. Legislația electorală și-a arătat limitele, iar lipsa unui Cod Electoral a fost evidentă. Suprapunerea celor două scrutine a evidențiat mai degrabă teme de campanie legate de alegerile locale, iar activitatea politică s-a concentrat în jurul competiției pentru aceste alegeri. În mod regretabil, campania a fost marcată şi de unele incidente violente, inclusiv unul grav, chiar în ziua alegerilor, raportat în Bucuresti. Încercări de manipulare a electoratului au fost identificate în publicarea frecventă a unor sondaje de opinie cu rezultate foarte diferite, care au fost criticate de sociologi ca lipsite de credibilitate, neprofesioniste şi bazate pe metodologie defectuoasă. Contrar prevederilor legii, unele sondaje au fost publicate inclusiv în ziua alegerilor.

Înregistrare restrictivă pentru europarlamentare, insuficiente femei pe locuri eligibile

Procesul de înregistrare a candidaților la europarlamentare este restrictiv, ceea ce afectează competiția electorală, iar verificarea semnăturilor de susținere rămâne formală. La alegerile locale s-a remarcat o scădere a numărului de liste care nu includ candidați de ambele sexe care au fost acceptate în procesul electoral de birourile de circumscripție, însă existenţa lor rămâne o problemă.  Deși numărul candidatelor a crescut față de ultimele alegeri locale, participarea femeilor în alegeri, pe locuri eligibile, rămâne scăzută.

Informarea alegătorilor nu a făcut obiectul unor campanii pe scară largă. Procedura de  înregistrare activă a alegătorilor comunitari pentru alegerile europarlamentare a fost insuficient diseminată.

Transparența finanțării campaniei a fost asigurată de publicarea de date în mod constant de către AEP, dar a fost serios afectată de cheltuielile semnificative din perioada de precampanie foarte activă, desfășurată fără aplicarea regulilor de transparență din campanie.

Numărare greoaie, erori din cauza volumului mare de muncă

Ziua alegerilor s-a desfășurat în general ordonat, însă complexitatea procedurilor a afectat eficiența votării, precum și înțelegerea procedurilor electorale de către alegători și administrația electorală din secțiile de votare. De asemenea, unul dintre efectele procedurilor numeroase a fost presiunea semnificativă pusă pe membrii administrației electorale. Votul în străinătate a fost organizat eficient, cu opțiuni extinse pentru exercitarea dreptului de vot. Alegerile au fost monitorizate de numeroase organizații naționale și internaționale acreditate de AEP. În unele localități a fost raportată implicarea unor observatori potențial asociați partidelor politice în organizarea secțiilor de votare și în procesul electoral.

Problemele evidenţiate de rapoartele de observare în timpul numărării par cauzate mai degrabă de complexitatea procesului şi de volumul mare de muncă ce le-a revenit birourilor secţiilor de votare decât de intenţia de a vicia rezultatele. Procesul de numărare a voturilor a fost descris de observatori ca obositor şi îndelungat.

Citit 1746 ori Ultima modificare Luni, 10 Iunie 2024 20:11

12 comentarii

  • postat de comunismul
    Sâmbătă, 15 Iunie 2024 18:08
    5.13.128.***
    trebuie sa acceptam ca a castigat PSD! nu avem ce face! eu de asta am votat PACT! am considerat ca asta reprezinta schimbarea! PACT a terminat doar pe locul 2! la mustata! cu putin noroc poate iesea chiar doru castaian primar!
    0
    0
  • postat de Tincuța
    Marți, 11 Iunie 2024 12:20
    86.122.130.***
    Obiectiv, alegerile nu trebuiau comasate!
    AEP trebuia să refuze categoric comasarea lor, motivând cauzele multiple și factorul uman! Probabil că șefilor de acolo le-a fost teamă de pierderea scaunelor de care acum trebuie oricum să se debaraseze.
    Membri SV au muncit dublu pe aceiași bani!
    1
    7
  • postat de Ciuma Roșie nu iartă!
    Marți, 11 Iunie 2024 12:13
    86.122.130.***
    Concluzia acestor alegeri catastrofale este clară:
    Alegerile locale NU SE POT COMASA cu alte alegeri !
    Sunt deja alegeri grele cu multe buletine pentru diferite entități ale administrației locale și volumul de muncă este f. mare!
    Dacă mai vii cu încă un tip de alegeri ai dat totul peste cap!
    0
    7
  • postat de Sint mai putini alegatori in realitate
    Marți, 11 Iunie 2024 11:38
    5.13.200.***
    Nu spui nimic de numarul votantilor care de fapt este de 10500000 si nu 18000000. daca au votat 50% inseamna 5250000 .Iar 52% din 5250000 este 2600000 voturi psd.Angajati la stat neamuri si mafia colorata 1500000 adunam si neamurile gata procentul.S-au votat e ei pentru ei.
    2
    6
  • postat de Ciclop
    Marți, 11 Iunie 2024 09:37
    86.120.239.***
    Poate că odată cu noile carduri de identitate, se va introduce și la noi votul electronic. Într-o unitate ca un bancomat se introduce cardul de identitate și se votează, rezultatele se știu in timp real,fara exit-polluri, nu există fraudă electorală, nu se centralizează în saci de rafie voturile.
    0
    10
  • postat de macarie banu
    Marți, 11 Iunie 2024 08:58
    89.137.225.***
    NU putem vorbi de corect cand vine vorba despre psd. Sub nici o forma!Nu ai cum! De exemplu,in dimineata votarii,la exact orele 07:10 in urnele de vot erau zeci de buletine "votate" deja.Cum,cand?! Am vrut sa fiu printre primii,dupa vot sa plec la pescuit. NU au fost in 10 min. atatia oameni la urne
    2
    6
  • postat de Giovany
    Marți, 11 Iunie 2024 08:51
    5.2.209.***
    luni la ora 19 la Sala Sporturilor inca erau sute de persoane, presedinti ai sectiilor de votare ,din judet, dar nu numai, veniti sa predea procesele verbale si sacii cu materiale. Daca e posibil ca in anul 2024 oamenii sa fie tortuarati in acest hal, nedormiti de doua zile, obositi..
    0
    11
  • Marți, 11 Iunie 2024 08:31
    5.2.209.***
    Alegerile au fost corecte!Incorecti au fost cei ce au absentat din cauza lor ajungandu-se la aceste procente. Rog ziarul sa nu publice de acum comentariile ce fac referire la starea drumului, mizeria orasului, betoane, borduri, copaci cazuti, taxe mari, loc joaca, directori politici,cumetri, fini...
    6
    3
  • postat de floareasoarelui
    Marți, 11 Iunie 2024 08:26
    89.35.192.***
    de ce nu se mentioneaza de tratamentul absolut inuman asupra presedintilor sectiilor de votare si operatorilor de calculator ? persoane carora li s-a facut rau si care au sta mai mult de 48 de ore?
    0
    10
  • postat de florin
    Marți, 11 Iunie 2024 07:59
    213.233.88.***
    Prin comasarea alegerilor sa realizat cel mai nedemocratic act!Putem spune că democratia nu mai exista!Ce sa întâmplat de la pandemie la alegeri a fost o crimă!Mai multa democrație a fost pe timpul lui Ceaușescu!
    1
    9
  • postat de @florin
    Marți, 11 Iunie 2024 06:56
    86.124.202.***
    Orice s-ar spune,votăm jumătate dintre noi!Orice discuție dincolo de acest punct,este inutilă!Iar aici sunt permise,în comentarii,îndemnuri la absenteism,chiar boicot electoral,din partea unora care trec prin viață hrănindu-se,excretând și dormind la timp...
    1
    7
  • postat de domnisoarasexy
    Luni, 10 Iunie 2024 23:52
    5.13.128.***
    ma faceti sa rad! dar ce este corect pe lumea asta!? nimic! nimic nu este corect! ca in jungla!
    2
    10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.