Frigul din ultimele zile afectează tot mai mulţi copii

Frigul din ultimele zile afectează tot mai mulţi copii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toamna aceasta, ca şi în anii precedenţi, a adus o scădere bruscă a valorilor temperaturilor. Deşi poate că ne-am obişnuit cu acest aspect, organismele noastre se adaptează mai greu. Când vorbim despre copii, situaţia necesită din ce în ce mai multă atenţie, cu cât vârsta e mai mică.

În cazul sugarilor şi al copiilor mici, o răceală banală se poate transforma rapid într-o bronhopneumonie, afeţiune gravă care poate pune în pericol viaţa micuţilor.

Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Copii ”Sf. Ioan” a fost asaltată, în ultimele zile, de familii ale căror copii prezentau diverse simptome specifice răcelii. „Nu venirea toamnei este cea care ne dă bătăi de cap, ci faptul că temperaturile au scăzut prea brusc. Astfel, dacă într-o zi normală aveam între 80 şi 100 de internări, în ultimele zile numărul lor a crescut la 140 – 160. În mai mult de 50 la sută din cazuri vorbim despre afecţiuni respiratorii, localizate pe partea superioară sau inferioară a aparatului respirator. În privinţa gravităţii, ele pornesc de la simplele infecţii ale gâtului şi ajung la cazuri destul de serioase”, ne-a spus dr. Ginel Baciu, medic primar pediatru la Spitalul de Copii.

Când „a preveni” devine „a îmbolnăvi”

Deşi prevenţia este de preferat tratamentului propriu-zis, trebuie să avem grijă la ce măsuri recurgem. Astfel, o automedicaţie făcută fără sfatul unui cadru medical de specialitate poate face mai mult rău decât bine. „Părinţii trebuie să nu-şi lase copiii în spaţii urbane aglomerate, unde riscul de infecţie creşte simţitor. De asemenea, administrarea unor medicamente care sporesc capacitatea imunitară a organismului poate avea un efect de bumerang. Dacă depăşim dozele prescrise, organismul va dezvolta boli autoimune, ceea ce mult mai grav decât o răceală”, a mai adăugat dr. Ginel Baciu. Tot din grijă excesivă, unii părinţi uită că un copil mic face între 6 şi 8 infecţii uşoare pe an. Dacă numărul acestora este mai mare e bine, totuşi, ca părintele să facă o vizită la medicul de familie. „Acesta este cel mai în măsură să prescrie un tratament adecvat sau să recomande administrarea unui vaccin”, este de părere dr. Ginel Baciu.

Citit 1460 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2011 15:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.