Este mobilizare maximă de forțe pentru intervențiile extrem de dificile din zonele calamitate. O mie de pompieri de la zeci de unități din țară au fost mobilizați la Galați în ultimele zile
Efectivele vor fi înlocuite cu un nou contingent, cel puțin la fel de mare, care timp de trei zile va fi prezent în localitățile calamitate, pentru a înlătura urmele dezastrului.
26 este numărul total a unităților subordonate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență care trimit la Galați noi efective care să pună umărul la operațiunile de curățare a urmelor indațiilor catastrofale din județul Galați. Mii de gospodării încă așteaptă să fie curățate, la fel și drumuri ori case în care oamenii nu se mai pot întoarce. În foarte multe situații, sinistrații sunt oameni în vârstă, fără ajutor, astfel că singurul sprijin vine de la militari sau voluntari.
O mie de pompieri veniți de peste tot din țară au muncit în condiții extrem de grele în ultimele zile, aceștia urmând să se întoarcă acasă în cursul zilei de joi, 19 septembrie. Urmează să fie înlocuiți de alți o mie, de la 24 de inspectorate județene, de la ISU București-Ilfov precum și de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani.
"Noul personal dislocat în județul Galați este pregătit să își desfășoare activitatea pentru cel puțin trei zile. În acest timp, pompierii continuă acțiunile esențiale în gospodăriile afectate de inundații, evacuând mâlul din locuințe, curți și subsoluri. În același timp, lucrează pentru curățarea drumurilor locale de aluviunile aduse de ape, asigurând astfel accesul spre casele oamenilor. În plus, aceștia intervin pentru a evacua bunurile cetățenilor", a transmis cpt. Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.
De la începutul săptămânii, peste 230 de gospodării din comunele cele mai afectate de viituri au fost golite de apă de cei peste o mie de pompieri mobilizați. Pentru a putea interveni eficient, forțele de ordine au solicitat permanent suplimentarea echipamentelor, extrem de necesare, mai cu seamă la evacuarea apei din beciuri. Alte sute de intervenții s-au concentrat pe curățarea caselor, curților, șanțurilor și fântânilor afectate, a patru biserici, zece școli și centre sociale. Tot în sarcina pompierilor a căzut și recuperarea a tone de animale moarte, ce vor trebui colectate și incinerate, dar și decolmatarea unor canale și șanțuri pline de aluviuni.