În comunele gălățene afectate de inundații oamenii încearcă treptat să-și refacă casele, drumurile, să-și refacă localitățile așa cum erau înainte de inundațiile de la mijlocul lunii septembrie. Pentru a veni în ajutorul comunităților locale, în cadrul unei ședințe de îndată, miercuri, 2 octombrie, Consiliul Județean (CJ) Galați a alocat noi fonduri pentru comunele afectate de inundații. Este vorba de 950.000 lei, bani din fondul de rezervă, pentru 21 de localități.
”Fondurile vor putea fi utilizate pentru închirierea de utilaje, achiziționarea de carburant și diverse lucrări de reparații extrem de necesare după inundațiile”, a precizat președintele CJ Galați, Costel Fotea.
De asemenea, miercuri, președintele CJ Galați a fost în unele dintre comunele afectate, pentru a vedea care este situația în teren, cele constatate fiind prezentate în timp real pe parcursul zilei:
”Astăzi mai bine ca ieri, mâine mai bine ca astăzi. Continuă munca până când vom reface totul, cel puțin la fel de bine ca înaintea potopului din noaptea de 13 spre 14 septembrie. Și mai este mult de muncă, de aceea, prima oprire a fost la centrul de comandă, acolo unde se stabilește oră de oră unde se intervine, forțele care acționează în teren și cum ajutăm oamenii.
Astăzi, sunt aproximativ 1100 de pompieri, militari și jandarmi în teren.
De asemenea, m-am întâlnit cu primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir, cu care am discutat despre loturile de case pentru cei grav afectați de ape. Primarul a identificat deja 40 de astfel de loturi de teren, în zonă sigură, unde vor fi construite noi case. Pas cu pas, om cu om, cu multă muncă, trecem peste aceste momente grele”, a transmis în primele ore ale zilei președintele CJ Galați, Costel Fotea.
Și la Cuza Vodă în cursul zilei de miercuri lucrurile stăteau ceva mai bine.
”Vremea este bună, iar primarul este pe teren de dimineață până seara. Aici, apele au afectat peste 400 de gospodării. Primarul îmi spunea că numai de pe o străduță au fost cărate 70 de camioane de deșeuri — mobilier distrus, electrocasnice, nămol etc. În total, estimează că vor ajunge la 1000 de camioane. Atât de mare a fost dezastrul. Nimeni nu renunță, nimeni nu cedează. Continuăm munca până la final”, a arătat președintele CJ Galați.
Și Pechea începe să iasă la lumină. Casă cu casă, gospodărie cu gospodărie, stradă cu stradă.
”Aici, apele au lovit puternic peste 650 de gospodării, iar în urmă au rămas mii de tone de nămol și gunoaie. Mai este mult de muncă. Astăzi, când am ajuns la Pechea, primarul lucra la documentația de intabulare a terenului identificat pentru construcția de case noi.
Case noi pentru cei care au rămas fără un acoperiș deasupra capului, după inundațiile de acum aproape trei săptămâni. Încă mai sunt gospodării acoperite de noroi. De aceea, aproape 600 de pompieri, militari și jandarmi interveneau la Pechea, ajutând comunitatea să revină cât mai repede la normal”, a arătat președintele CJ Galați.
Au urmat Costache Negri și Cudalbi:
”La Costache Negri, 20 de case noi se înalță pe zi ce trece, pentru cei care, din cauza inundațiilor, nu mai au un loc pe care să-l numească "acasă".
Oameni cu suflet mare, veniți de la Suceava sau chiar de la Bistrița-Năsăud, construiesc de zor case noi și trainice. Sunt oameni care nu au nicio legătură cu partidele politice. N-au venit să facă "zgomot", ci doar să facă bine celor care, acum, au nevoie de ajutor. Gestul lor înseamnă speranță și încrederea că, om cu om, putem trece peste orice necaz. Le mulțumesc pentru tot ceea ce fac. Gestul lor nu va fi uitat.
La Cudalbi sunt peste 200 de salvatori (pompieri, militari, jandarmi) care muncesc alături de localnici pentru a scoate satul la lumină.
Zi de zi, camioanele transportă tone de gunoaie aduse de ape, mobilă stricată și, mai ales, nămolul care a îngropat sute de case, școli și drumuri comunale.
Încă mai este mult de curățat și de scos din curți, dar cert este că nimeni nu pleacă până nu terminăm treaba”.
”La Valea Mărului, primarul lucra de zor să rezolve alte și alte probleme “aduse” de inundații. Avea și o mică bucurie. A reușit să curețe și să scoată nămolul din gospodăriile oamenilor. Știu cât de mult înseamnă acest lucru pentru el, știu cât de mult ține la comunitatea pe care cu mândrie o reprezintă.
Acum căuta soluții să refacă cât mai repede drumurile comunale afectate de ape. Verifica stocurile de piatră, se interesa de utilaje și stabilea locurile unde trebuie să intervină cât mai repede. Oamenii au nevoie să ajungă în diverse locuri și trebuie să meargă în siguranță pe drumurile din comună.
I-am dat și eu o veste bună. De mâine încep lucrările de refacerea a drumurilor județene afectate de ape, inclusiv a drumului dintre Valea Mărului ( în zona pârâului Găunoasa) și Corni”.
Ultima oprire a președintelui CJ Galați, Costel Fotea, a fost la Corni:
”La Corni, când am ajuns, primarul era în teren, la diverse lucrări. Curăță parcurile, locurile de joacă și reface podețele distruse de ape. Și asta e o veste bună. Înseamnă că viața reintră în normal. Nu mai are case cu nămol și a terminat de curățat și șanțurile. I-am spus că, în cel mai scurt timp, constructorul se va apuca de lucru la ravena (eroziunea creată de torenți) de pe DJ251G, astfel încât traficul să se desfășoare în siguranță”.