Consiliul Local Galați va veni în sprijinul asociațiilor de proprietari, printr-un document care să le ajute să aleagă, în cunoștință de cauză, dacă acceptă sau nu montarea repartitoarelor de costuri la blocurile care încă mai sunt branșate la sistemul centralizat de termoficare oferit de Calorgal
La mapele consilierilor locali gălățeni a ajuns un proiect de Hotărâre de CL privind aprobarea "Criteriilor generale și a procedurii de determinare a lipsei de fezabilitate tehnică și nerentabilitate privind montarea contoarelor individuale și/sau a repartitoarelor de costuri la nivelul municipiului Galați".
Conform Legii 121/2014 art. 10 alin. (5), în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice, în sistem de distribuție orizontală, este obligatorie montarea sistemelor individuale de măsurare a consumurilor de energie pentru încălzire la nivelul fiecărui apartament până la 31 decembrie 2024. Pentru condominiile cu distribuție verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri.
Alineatul (6) obligă autoritățile locale să aprobe o hotărâre cum este cea menționată mai sus.
Tot Legea 121/2014 afirmă că, prin excepție de la alineatul (5), în cazul în care asociațiile de proprietari demonstrează că instalarea unor astfel de repartitoare de costuri nu ar fi rentabilă, pot fi avute în vedere metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.
Trei cerințe tehnice pentru ca repartitoarele de costuri să funcționeze corect
În raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre al Consiliului Local Galați se afirmă următoarele: "La nivelul municipiului Galați, sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este realizat în sistem de distribuție verticală, iar repartizarea cheltuielilor individuale se face în prezent în funcție de suprafața radiantă și de consumul înregistrat la contorul montat la limita de proprietate de către furnizorul de agent termic.
Montarea repartitoarelor de costuri este indicată numai dacă este realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire, ceea ce presupune îndeplinirea concomitentă a trei cerințe tehnice: coloanele de încălzire să nu fie colmatate, caloriferele (radiatoarele) să nu fie vechi și să fie realizate toate din același tip de material și să nu existe intercalate, în același condominiu, apartamente dotate cu alte sisteme de încălzire (centrale individuale, convectoare, radiatoare electrice)".
Cum se "traduce" proiectul de HCL
Pentru mulți dintre noi, limbajul stufos și adesea repetitiv al documentelor de acest gen poate fi mai dificil de înțeles, așa că am încercat "traducerea" proiectului de HCL.
Pe scurt, cei care au deja montate repartitoare și nu sunt mulțumiți de cheltuieli nu pot decide singuri renunțarea la ele, ci este nevoie de hotărârea asociației de proprietari din care fac parte. Doar asociația decide dacă se renunță la repartitoare în tot blocul și se trece la plata la paușal. Evident, plata la paușal implică respectarea cerințelor legale impuse de ANRE. De asemenea, asociațiile de proprietari cărora le-a venit rândul să li se monteze repartitoare pot decide, în cunoștință de cauză, dacă acceptă sau nu montarea în tot blocul (sau blocurile pe care le include).
"Această metodologie are rol de îndrumare, ea pune la dispoziția asociațiilor de proprietari niște informații, ca să se ia cea mai adaptată decizie dacă să monteze sau nu aceste repartitoare", ne-a spus Vergiliu Vals, directorul Direcției Servicii Comunitare de Utilități Publice din cadrul Primăriei Galați.
Chestiunea repartitoarelor îi vizează doar pe gălățenii care sunt branșați la sistemul centralizat de termoficare operat de societatea Calorgal. Luna trecută, în evidențele Calorgal figurau ca abonați circa 6.000 de consumatori casnici din municipiul Galați și 37 de sedii de instituții publice.
Conform unor surse din cadrul societății, majoritatea asociațiilor de proprietari nu-și doresc montarea de repartitoare, spunând că acestea implică cheltuieli mari și, apoi, utilități mai scumpe pentru locatari.