Alături de toţi cetăţenii români cu drept de vot, şi noi, gălăţenii, suntem aşteptaţi astăzi, 24 noiembrie 2024, la urne, în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Secţiile de votare s-au deschis în această dimineaţă la ora 7,00, şi vor rămâne la dispoziţia alegătorilor până la ora 21,00. Votul se poate prelungi cel târziu până la ora 23,59, doar pentru cetăţenii care la ora 21,00 se află deja în secţia de votare sau aşteaptă la rând să-şi exercite opţiunea electorală.
Pentru a vota la alegerile prezidenţiale nu avem nevoie decât de un act de identitate valabil: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar. Cu paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot vota, în România, doar cetăţenii români cu domiciliul în străinătate!
Dacă ne aflăm în localitatea de domiciliu nu putem vota decât la secţia de votare la care suntem arondaţi, conform adresei din actul de identitate.
Dacă, însă, avem mobilitate redusă - din cauza unor probleme de sănătate sau a condiţiei fizice - putem vota la oricare secţie. Președintele respectivei secții de votare va fi cel care constată dacă ne încadrăm sau nu în situația persoanelor cu mobilitate redusă.
În cazul în care ne aflăm într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință, ne vom putea exercita votul la oricare secție de votare, urmând a fi trecuţi pe lista suplimentară.
La intrarea în secția de votare, vom prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care ne va introduce datele personale în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Dacă totul este în regulă, vom primi un buletin de vot și o ștampilă cu mențiunea "VOTAT" cu care vom intra în cabina de votare. Acolo vom aplica ștampila în interiorul patrulaterului care cuprinde numele candidatului preferat.
Fotografierea sau filmarea buletinului de vot și exercitarea votului se pedepsesc!
După ce am votat, introducem buletinul de vot în urnă, restituim ştampila şi, după recuperarea actului de identitate, părăsim secţia de votare.