Vineri, Curtea Constituţională a României a amânat pentru data de 2 decembrie, la ora 17,00, dezbaterea solicitării lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, au declarat pentru Agerpres surse din CCR. Până atunci, urmează să fie renumărate toate cele peste 9,4 milioane de voturi. BEC a dat ca termen 1 decembrie, ora 22.00. Pe 29 noiembrie ar fi trebuit să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care ar fi trebuit să aibă loc pe 8 decembrie.
Site-ul digi24.ro scrie că fraudele pe care le-a reclamat Cristian Terheș la Curtea Constituțională ca argument pentru anularea alegerilor prezidențiale de duminica trecută sunt de fapt erori de trecere a rezultatelor votului în procesele-verbale, erori care ulterior au fost corectate. O arată analiza proceselor-verbale de la secțiile indicate de europarlamentarul-candidat ca sursă de fraudă electorală. Ce nu a spus Terheș în cererea sa de anulare este că erorile au fost îndreptate inclusiv cu semnătura reprezentanților propriului partid, PNCR, în comisiile de votare. În plus, de voturile „scăzute” de la Ludovic Orban nu a beneficiat Elena Lasconi, cum susține Terheș, ci chiar Călin Georgescu, candidatul clasat pe locul I, potrivit Digi24.
Conform HotNews, Organizația Expert Forum anunță că Tribunalul Ilfov a decis că observatorii au dreptul să fie prezenți la renumărarea voturilor.
Tot HotNews scrie că Iulian Bulai, deputat USR și președinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), l-a sesizat pe președintele APCE, Theodoros Rousopoulos, cu privire la „abuzurile legate de primul tur al alegerilor prezidențiale comise în aceste zile”, pentru a cere opinia Comisiei de la Veneția. De asemenea, USR a contestat la Curtea de Apel București decizia BEC de renumărare a voturilor exprimate la alegerile prezidențiale.
Fostul judecător al CCR, Augustin Zegrean, a declarat, pentru Digi24, că președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou ales, acesta fiind răspunsul „la toate întrebările în Constituție”. Augustin Zegrean a transmis că singurul scenariu valabil este ca mandatul președintelui să fie prelungit.
Augustin Zegrean transmite că nu va înceta nici mandatul parlamentarilor la data de 21 decembrie, ci doar în momentul în care viitorul Parlament va fi legal constituit.