Firme de exerciţiu, inovaţie şi fonduri europene. 160 de ani de învăţământ economic la Galaţi (foto și video)

Firme de exerciţiu, inovaţie şi fonduri europene. 160 de ani de învăţământ economic la Galaţi (foto și video)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Colegiul Economic "Virgil Madgearu" (CEVM) din Galaţi se află zilele acestea în sărbătoare. Celebrează, cu foşti şi actuali elevi, cu foşti şi actuali profesori, cu absolvenţi ajunşi profesionişti într-ale economiei, lideri în domeniile lor şi oameni de afaceri, 160 de ani de când, la Galaţi, se înfiinţa una dintre primele şcoli comerciale din ţară.

Deşi istoria îndelungată şi plină de realizări este mult rememorată zilele acestea, CEVM este puternic ancorat în prezent, priveşte cu speranţă către viitor şi plănuieşte pentru el. Prin intermediul firmelor de exerciţiu, elevii colegiului se pregătesc pentru o viitoare carieră. Una care pentru foarte mulţi dintre ei va începe foarte devreme, uneori chiar la absolvirea liceului. Spunem asta bazându-ne pe generaţii întregi de absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ care au început să lucreze aproape imediat, absolvind, în paralel şi facultatea de profil. Sunt directori economici, experţi contabili cu propriile firme, evaluatori profesionişti, contabili şefi în instituţii şi afaceri de prestigiu şi toţi spun că au dobândit în liceu cunoştinţe solide, care să-i pregătească pentru o meserie deloc uşoară, dar foarte căutată.

Uitându-mă, joi, la elevii de-a XI-a şi a XII-a care îşi prezentau proiectele în faţa vizitatorilor (şi nu-i uşor să vorbeşti când se uită la tine 20 de perechi de ochi, mai toţi străini), mai că le-aş fi cumpărat produsele şi serviciile. Starnight SRL, de pildă, o firmă organizatoare de evenimente, promite clienţilor să le transforme orice seară festivă într-o amintire fără de preţ. Rolurile sunt perfect împărţite, toată lumea ştie ce are de făcut pentru ca majoratul, botezul sau nunta să iasă perfect. Ca să atragă atenţia la târgul de oferte, firma are o mascotă cu adevărat ieşită din comun, care este directorul de marketing: o persoană răpită de un extraterestru!

Iuliana Mistreanu a înfiinţat o firmă de produse cosmetice - Monalice Cosmetics, axată pe produse cu ingrediente non-alergenice, bio. Tot pe produse naturale este axată şi firma Mihaelei Ioniţescu, Gusturi bio, semn că elevii ştiu clar ce se caută pe piaţă. Ecofarm, creatoare de produse farmacologice şi cosmetice bio, este creaţia Iuliei Dumitriu, care spune că dna dirigintă Geanina Colan a susţinut-o şi a încurajat-o să încerce toate funcţiile din cadrul unei firme. Vlad Bâgu le-a ajutat pe fete cu partea de IT. Trebuie spus că pliantele, roll-up-urile şi toate produsele de prezentare arătau impecabil, ar vrea multe dintre firmele reale să aibă aşa ceva.

Oaspeţi de seamă din administraţie, mediul academic şi cel economic

Nu ştiu cât timp au avut la dispoziţie oaspeţii colegiului să vadă toate creaţiile elevilor şi să guste - şi la propriu - din produsele lor, dar eu una aş fi stat printre ei întreaga zi. De la Biblioteca vie, workshop despre succes cu oameni de succes, la Ziua cărţilor deschise şi Târgul de Crăciun, evident, trecând, aşa cum am făcut şi noi, pe la Târgul firmelor de exerciţiu, ai cărui câştigători vor fi premiaţi pe 6 decembrie, în cadrul serbării de Crăciun, vizitatorii puteau vedea, pe viu, rezultatul muncii susţinute a elevilor şi profesorilor, cu ajutorul părinţilor şi colaboratorilor, a întregii comunităţi care sprijină colegiul.

Semn că CEVM este bine văzut în Galaţi, la festivităţile de ieri nu au lipsit autorităţile - preşedintele CJ, Costel Fotea, primarul Ionuţ Pucheanu, inspectorul general şcolar adjunct Florin Andronic, dar şi prorectorul Universităţii "Dunărea de Jos", prof. univ. dr. Adrian Micu, precum şi prof. univ. dr. Mihaela Muntean, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, directoarea Casei Corpului Didactic, prof. Doina Geru, preotul paroh de la biserica "Sf. Ana", care a şi rostit o rugăciune pentru elevi, profesori şi invitaţi. Le-au fost alături foşti profesori - am reîntâlnit-o cu bucurie pe prof. Marilena Rîpă, cea care a condus destinele liceului peste 20 de ani - dar şi absolvenţi, acum oameni de afaceri.

O zi plină de bucurie şi, aşa cum spunea directoarea colegiului, prof. Cristina Elena Lixandru, o garanţie că lucrurile vor continua să meargă bine şi foarte bine în singurul liceu tehnologic din România căruia i-a fost recunoscută excelenţa în învăţământul bilingv-francofon, cu aproape 1,5 milioane de euro în finanţări europene atrase, cu sute de elevi care fac schimburi de experienţă şi stagii de practică prin proiecte Erasmus şi multe alte realizări.

Media

Citit 5798 ori Ultima modificare Luni, 09 Decembrie 2024 15:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.