Scandalul aurului dă în clocot după descinderile de la „Milano Gold”

Scandalul aurului dă în clocot după descinderile de la „Milano Gold”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ambele bijuterii „Milano Gold” - golite de 18 kilograme de aur * Avocatul Mihail Boldea cere demisia lui George Dimofte, şeful Serviciului de Investigare Fraude * Ofiţerii SIF – acuzaţi de nerespectarea legii şi abuz în serviciu * Anchetă IPJ cu miză politică? *

Deţinute de omul de afaceri gălăţean Cristofor Durbacă şi de partenerul său turc Kavak Nemecttin, bijuteriile „Milano Gold” au fost lăsate fără de 18 kilograme de marfă (bijuterii de aur) după două descinderi ale ofiţerilor de la Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Galaţi. Motivul? „În urma expertizei efectuate, specialiştii Agenţiei Naţionale de Protecţie a Consumatorului au stabilit că bijuteriile au aplicate mărci falsificate”, arată un comunicat remis presei de către Poliţia Galaţi după cea de-a doua descindere, datând din 27 octombrie.
Reprezentaţi legal de avocatul Mihail Boldea, cei doi oameni de afaceri pun actele pe masă: aurul ridicat, spun ei, are ştanţe legale, fapt dovedit de facturile fiscale de achiziţie, datând din 2005. Iar asta doar pentru prima cantitate de aur ridicată. Vizavi cea de-a doua „rundă” de descinderi, tot actele prezentate de avocat arată că noul aur este achiziţionat cu o zi înainte de descinderi şi că are aplicate, de asemenea, ştanţele BNR-ului.

Acuzaţi şi acuzaţii
Iar dacă după prima descindere a Poliţiei, reprezentanţii firmei „Derec Co” SRL (în cadrul căreia funcţionau la acea dată ambele bijuterii „Milano Gold”) nu făceau declaraţii, iată că lucrurile se schimbă radical după cea de-a doua „intrare” a ofiţerilor de la Investigarea Fraudelor în magazinele care comercializau aur.
Desemnat reprezentant legal al firmelor „Derec Co” şi „Derec”, avocatul Mihail Boldea iese la atac, acuzând Poliţia de abuz în serviciu şi nerespectarea legii. Fapte la care, spune el, se adaugă şi prejudicierea mărfii, corect poansonată şi conformă cu standardul pieţei.

„Poliţiştii se cred în Texas!”
„Comunicatul Poliţiei este o deformare a realităţii şi o minciună sfruntată. Ce-a de-a doua percheziţie este un abuz al Poliţiei faţă de societatea căreia i s-a ridicat aurul şi faţă de reprezentanţii acestor societăţi. Magazinele erau toate închise, după cum apare în procesele verbale. Domnii de la Poliţie se cred în Texas, în Vestul Sălbatic! Toţi ofiţerii care au participat la percheziţiile din data 27 la descinderi au formulate plângeri penale, deja depuse la Parchetul Curţii de Apel, pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu.
S-au comportat ca nişte mârlani, ca nişte barbari: nu au venit cu un reprezentant al ANPC-ul – specialistul în bijuterii, care putea să verifice marcajul prevăzut în documentele folosite la achiziţionarea mărfii, pe 26 octombrie, cu o zi înainte de percheziţie; au pus bijuteriile în pungi de gunoi, nu cu panoplia (n.r. panoul pe care stau bijuteriile în vitrină); bijuteriile fiind aruncate în saci, faptul duce la deformarea, stricarea obiectelor în cauză”.

„Milano Gold” Ţiglina – de la „Derec Co” la „Derec”
Mihail Boldea mai precizează: în intervalul cuprins între prima descindere a Poliţiei (7 octombrie) şi cea de-a doua (27 octombrie) magazinul „Milano Gold” din Ţiglina este „desfiinţat” în acte de pe societatea „Derec Co”, el ajungând să figureze pe altă societate - „Derec”. „Angajaţii magazinului le-au spus poliţiştilor că nu este societatea care este prevăzută în autorizaţia de percheziţie. Dar ei au răscolit magazinul, au făcut proces verbal, iar în final au luat DVR-ul (n.r. digital video recorder) care înregistra video şi camerele de supraveghere. Cu ce drept?
Percheziţia a fost ilegală, trebuia efectuată faţă de societatea prevăzută în autorizaţia emisă de judecătorul de la Judecătoria Galaţi. Ei s-au prevalat că ar avea autorizaţie de la procuror. L-am contactat telefonic pe reprezentantul Parchetului, care mi-a spus foarte clar că nu ştie nimic. După socotelile mele, cam tot Serviciul Fraude din cadrul IPJ Galaţi are formulate plângeri penale”.

Controale cu intenţii politice
Care ar fi motivul pentru demararea investigaţiilor asupra bijuteriilor „Milano Gold” – altul decât cel invocat oficial, de confirmare a informaţiilor privind mărcile false aplicate aurului aflat la vânzare?
„Ca avocat, nu am o informaţie certă. Ca om politic (Mihail Boldea este deputat în Parlamentul României), pot să spun că este un război declanşat de ˝colegii˝ din PDL şi PSD pentru a pune capăt unei coaliţii între mine şi Eugen Durbacă (tatăl afaceristului Cristofor Durbacă – n.a.)”, răspunde Mihail Boldea.

Aur la Trezorerie, aur şi la ANPC
Aflate la Trezorerie, primele 8.200 de grame bijuterii de aur ridicate de Poliţie (7 octombrie), dar şi cele 9.996 de grame de giuvaeruri ridicate joi, 27 octombrie, şi duse la ANPC Bucureşti - unde sunt cinci specialiste care pot să verifice poansonul şi marcajul aplicat bijuteriilor conform dispoziţiilor legale - nu sunt confiscate de către poliţişti, precizează Boldea: „Toate sunt ridicate pentru cercetări”.

Discrepanţe între cifra de afaceri şi valoarea mărfii confiscate
De unde apare discrepanţa dintre cifra de afaceri a firmei „Derec Co” (variind din 2005 până în anul 2010, între valori de 218.000 de lei, respectiv 402.854 de lei) – conform bilanţurilor depuse şi disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi cifra totală care rezultă în urma celor două confiscări (18 kilograme de aur valorând 2.700.000 de lei)?
Răspunsul nu se lasă aşteptat: „Aurul din prima percheziţie este achiziţionat în 2005. Este acelaşi aur, foarte puţin fiind înlocuit. Iar aurul ridicat de Poliţie pe 27 este cumpărat cu o zi înainte”, susţine Boldea.

Două tranzacţii
Conform documentelor puse la dispoziţie, tranzacţia de achiziţionare a aurului confiscat pe 7 octombrie datează din 21 februarie 2005, 6.000 de grame de metal preţios fiind atunci cumpărate de la firma „Transilvania”, contra sumei de 156.009 lei. De asemenea, actele arată că pe 25 octombrie 2011, „Derec SRL” cumpăra de la „Kubi Com” Bucureşti 23.561 de grame de bijuterii de aur, contra sumei de 1.885.004 lei.

"Voi face demersuri legale şi politice pentru demisia lui Dimofte”
„Luni depun cerere la Corpul de Control al ministrului de Interne pentru efectuarea unui control la Galaţi. Voi depune cerere şi la domnul Lefter (n.r. inspectorul-şef al IPJ Galaţi) pentru deschiderea unei anchete la nivelul Inspectoratului faţă de cei care au ordonat aceste abuzuri. Voi face toate demersurile legale şi politice – ca domnul Dimofte (n.r. subcomisarul George Dimofte, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Galaţi), care a instrumentat cazul, împreună cu cine ştie el, adjunct în cadrul Inspectoratului pe Poliţie, să-şi prezinte demisia. Fiindcă ei au lucrat nu pe informaţii în vederea stopării unui fenomen infracţional, ci au acţionat barbar, vrând să oprească anumite alianţe politice, de a intimida din punct de vedere politic. Nu intimidează pe nimeni”, declară Mihail Boldea.

„Gherila urbană a început”
„AURUL VA FI RESTITUIT TOT: este aur marcat, este aur cumpărat legal”, subliniază Mihail Boldea şi continuă: „IPJ-ul va plăti după ce se va constata că aurul este poansonat, aşa încât toate deformările, zgârieturile, pietrele pierdute, bijuteriile rupte vor fi plătite de domnii de la Investigarea Fraudelor.
Războiul abia l-am început – noi lucrăm cu legea, ei lucrează cu insigna. Dar legea nu este de partea lor. Gherila urbană pe care o aşteptam anul viitor a început”.

„Evadarea” aurului
Faptul că poliţiştii au intrat în magazine fără un translator pentru co-patronul turc - care nu ştie să citească în limba română -, punându-l însă să semneze procesele verbale de constatare, este un alt abuz al oamenilor legii, spune avocatul Boldea.
„Dacă patronii au plângeri faţă de activitatea poliţiştilor, să se adreseze Parchetului”, a fost declaraţia succintă a Cristinei Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi.
Bijuteriile „Milano Gold” au tras – deocamdată – obloanele. Conform surselor noastre, patronii aşteaptă returnarea mărfii ridicate, pentru reluarea activităţii. Deocamdată - cum spun bătrânii - când îl pierzi, aurul se ascunde şi pas să-l mai găseşti imediat.

Citit 14601 ori Ultima modificare Duminică, 30 Octombrie 2011 18:11

16 comentarii

 • postat de ROMAN
  Joi, 24 Noiembrie 2011 09:24
  GATA..............................A CASTIGAT .................CORUPTIA , MAFIA , DURBACA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!URAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Magazinele s-au deschis , marfa e la loc in raft , un secret stiut numai de durbi si de turci , cum in 6 ani sa ai cam acelasi stoc de marfa , cum dupa un asemenea tzunami sa ai marfa la raft DIN NOU , SE numeste BUSINESS , dragi politisti , magistrati care nu reusiti sa-i disciplinati pe "afaceristii care NU platesc TAXE, ACCIZE, IMPOZITE", pe cei care fac legea sau o ignora.
  SARBATORI DE...............................AUR TUTUROR
  0
  1
  Raportează
 • postat de dany
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011 10:34
  si noi asteptam dreptate in asa dosar si cu un asa aparator.pai nu a cazut dujrbaca senior care nu isi poate justifica averea si nimeni nu l-a verificat pana acum, sau de aparatrorul din acest caz boldea-cate afaceri necurate are-boldea este sef la infrfaciuni, falsujri, mita, si este cumva arestat, de cercetata cica este, si tot el tipa ca politia nu si-p0a facut treaba, mmm.ce politie avem-dar ce mafie avem-si noi asgteptam ca instanta sa aresteze-pai cum cand sujnt mana in mana cu boldea-cititi despre ultima nazbatie a lui boldea -cazul arcada-si in care apare culema judecator-rodica arhip-pai urmariti cine da solujtii in cand apare boldea avocat si va dati seama ca este ceva putred in danemarca, eu ii doresc mult succes celui care a scris acest articol si multa atentie politistiloir si prochrorilor in acest caz , ca sa aibe finalul pe masura infractiunilor savarsite de toti implicati.oricum bataia este mare cu implicatii adanci-iar boldea ca onorariu il are mare mare, pt ca el sigur va in intereni in instanta, daca acest caz va ajunge acolo-poe langa un judecator.
  0
  0
  Raportează
 • postat de constantin
  Marți, 08 Noiembrie 2011 14:12
  Coana Parapirooooo, nu ti-ai revenit si nici nu-ti mai revii.Apropo, ce-ti mai face "torturatul" de acum cativa ani?Acum, corect cum pupinkuru pe boldea.Mare cutra esti cumatra.
  0
  0
  Raportează
 • postat de terzic
  Marți, 01 Noiembrie 2011 08:05
  D-na Elena Parapiru are o excelenta atitudine de impartialitate, rodul anilor de experienta in ceea ce inseamna jurnalism democratic, departe de mirajul politiciisi al politicienilor...
  Ca dovada, se poate observa cu usurinta in articol cat de bine si echidistant sunt descrise opiniile partilor implicate, fie numai daca citim declaratia Politiei .
  Astfel de articole fac cinste ziarului galatean, in frunte cu marele lui conducator, care daca stau bine sa ma gandesc are o slabiciune pentru patronii turci, primul milion facandu-l cu blugi adusi din Turcia...
  0
  0
  Raportează
 • postat de cristi
  Luni, 31 Octombrie 2011 22:03
  Stilul lui Boldea, daca nu-l stii iti arata o bucata de creta alba si te face sa crezi ca e neagra.
  Ia zi mestere mai stii cand dormeai in masina in garaj de frica unor brunegri autohtoni, pe care i-ai tepuit?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Victoria
  Luni, 31 Octombrie 2011 18:56
  Vad ca sunt destui advesari politici care il comenteaza pe Boldea, aveti dreptate, Boldea are mult tupeu sa se ia de un stat politienesc unde chiar ministrul spune despre camatari ca sunt oameni pasnici, nu comit infractiuni. Mult succes la frecat teava de la calorifer poate va da seful caldura pentru comentariile facute.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihnea
  Luni, 31 Octombrie 2011 18:55
  D-le Boldea, cat iti iese la afacerea asta????Sau ti-o fi mila de afacerile lui Durbaca???Bine ar fi sa ii ia careva la intrebari si de vilele ,iahturile, terenurile si celelalte bunuri pe care le-au achizitionat din banii nostri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ADRIANA
  Luni, 31 Octombrie 2011 17:06
  Si incearca dl Boldea sa ne convinga ca respectiva bijuterie a achizitionat aur in 2005 (e adevarat in baza unei facturi fiscale) si il ridica politia la perchezitia din 2011. Doar daca l-au tinut acasa dl Cristi & asociatul si tot nu era acelasi aur. Sa intelegem ca din 2005 nu mai exista alta factura de achizitii si atunci intrebarea este :CE AUR ATI VANDUT IN TOT ACEST TIMP SI DE UNDE?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Marius S
  Luni, 31 Octombrie 2011 16:53
  Cat tupeu, tupeu porcesc la acest individ ce se crede mare avocat. Ai uitat dle Boldea cand faceai afaceri negre cu turcii de la Beyler si impartei cascavalul tu cu Romila de la Apa Canal pentru asazisele vidanjari ale apelor uzate de acolo?... si plus multe altele care iti sunt cunoscute. Acum, ajuns deputat de pe locul 2 sau 3 te dai mare moralist si aparator al legii. Nu uita ca roata este rotunda, cred ca trebuie sa fii inconstient sa crezi ca vei mai prinde un nou mandat in parlament.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lili
  Luni, 31 Octombrie 2011 16:00
  am cumparat niste bijuterii din aur din galati.nu dau numele firmei pentru ca nu are rost si am indoieli pentru ca la cateva zile nu mai arata asa cum trebuie. eu cred ca e bine ca politia romana isi face treaba. bv
  0
  0
  Raportează
 • postat de lili
  Luni, 31 Octombrie 2011 16:00
  am cumparat niste bijuterii din aur din galati.nu dau numele firmei pentru ca nu are rost si am indoieli pentru ca la cateva zile nu mai arata asa cum trebuie. eu cred ca e bine ca politia romana isi face treaba. bv
  0
  0
  Raportează
 • postat de lili
  Luni, 31 Octombrie 2011 15:59
  am cumparat niste bijuterii din aur din galati.nu dau numele firmei pentru ca nu are rost si am indoieli pentru ca la cateva zile nu mai arata asa cum trebuie. eu cred ca e bine ca politia romana isi face treaba. bv
  0
  0
  Raportează
 • postat de Boldea Catalina
  Luni, 31 Octombrie 2011 15:58
  Cum adica "demersuri politice"?Lasa politia sa-si faca treaba!V-ati obisnuit ca atunci cand nu este cum vreti voi, adica politicienii, repede plangeri...bla...bla...bla.Dimofte este politist nu politician.Daca vrei sa te lupti politic, ai unde, de exemplu in Parlament!Stii Boldea unde este Parlamentul asta?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Politica face trafic cu aur?Bună treabă!
  Luni, 31 Octombrie 2011 10:39
  O fi marcaje și pietonale pe aurul lui Durbarcă,dar dacă nu au marcajele BNR-ului tot degeaba.Nu au fost înregistrate la BNR,așa că vânzarea lor se încadrează la trafic cu metale prețioase.Bravo poliției.
  0
  0
  Raportează
 • postat de sergiu
  Luni, 31 Octombrie 2011 09:17
  Domnule Dimofte. Ti-a declarat razboi pe fata. Daca nu erai pregatit cred ca nu actionai. Daca ai actionat nepregatit si la comanda, nu meriti functia. Uitat-te un pic la cazul Aviasan, la cazul altor proprietati unde aparator a fost cel care sare la gatul tau si care a simtit mirosul banilor si care face uz de functia sa, vezi si daca poate fi aparator in acest caz. Daca inmormantati aceasta declaratie de razboi va meritati soarta. De la anul aparatorul se va intoarce acasa si va trebui sa traiasca si sa munceasca si cu voi ,care ati participat colateral sa-l faceti "faimos". Pur si simplu va face harcea -parcea in articol??????. Nu trebuie sa se intample acest lucru pentru ca reprezentati o institutie pe care nu aveti voie sa o faceti ras.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lori
  Luni, 31 Octombrie 2011 08:41
  Domnule Boldea lasa politia sa-si faca treaba nu te baga tu ca musca in lapte, marele avocat, ne este lehamite de darile urat mirositoare pe care le lasati voi cu toate clicile voatre libidinoase de mafioti, care storceti tara asta ca pe-o lamanie sa nu-i mai fie populatiei greata de voi. Mai esti si parlamentar, sa nu spui ca mai treci si prin parmanet ca ma faci sa rad....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.