Ca de fiecare dată la trecerea dintre ani, ne-am dorit cu toții (și tuturor celor dragi) un An Nou mai bun, îmbelșugat și fără griji.
Cu siguranță, însă, nu va fi deloc așa, dacă ne uităm la toate scumpirile și taxele majorate sau nou-apărute de la 1 ianuarie. Site-ul Economedia le-a trecut în revistă și amintim și noi aici câteva dintre ele.
De carburanți am mai scris. Accizele s-au majorat cu 6%, iar un plin de benzină de 50 de litri costă cu circa 8 lei mai mult.
Cresc și amenzile de circulație. Valoarea punctului de amendă crește la 202 lei (de la 165 lei), fiind actualizată la noul salariu minim brut de 4.050 lei.
Impozitul pe dividende se majorează de la 8 la 10%. Se declară și se plătește până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.
Revine "taxa pe stâlp", un impozit suplimentar de 1% pentru construcțiile considerate speciale, inventat de Guvernul Ponta și abrogat după aproape trei ani. Profesorul Cristian Păun de la ASE București spune că așa-numita taxă pe stâlp "este una dintre cele mai nocive taxe", fiind "mai nocivă decât alternativa creșterii de TVA" pentru că "nu se regularizează ca TVA, nu există o compensație ca la TVA" și "se duce mult mai direct în prețul final". "Este expresia neputinței, disperării, lipsei de viziune și, mai ales, a lipsei de educație economică elementară", mai spune profesorul bucureștean.
Cresc taxele locale. "Viața liberă" a scris deja despre indexarea cu 10,4% (rata inflației) a impozitelor și taxelor locale. Impozitele pe locuință, de exemplu, vor crește cu sume cuprinse între 10 și 39 de lei. Se majorează și impozitele pe teren și pe autoturisme. Am ajuns să ne bucurăm că rămâne neschimbată taxa de salubritate, de "numai" 169,68 lei pe an de persoană.
Mediul de afaceri va fi afectat și de alte cheltuieli. Dispar facilitățile fiscale pentru IT-iști, constructori, agricultori și industria alimentară. Cresc taxele aferente majorării salariului minim, inclusiv în agricultură și industria alimentară. Pragul pentru microîntreprinderi a fost redus la 250.000 de euro în 2025 și la 100.000 de euro începând cu 1 ianuarie 2026. Dacă depășesc aceste sume, microîntreprinderile trebuie să plătească impozit pe profit de 16%, în loc de impozit pe venit de 1% sau 3%. În 2024, pragul a fost de 500.000 de euro.
Nu în ultimul rând, în acest an expiră măsurile de plafonare pentru adaosul comercial la alimente, RCA sau pentru facturile la energie. Din cauza bugetului mult prea "suplu", plafonările la energie nu vor mai putea fi suportate de stat.