Ministerul Sănătății a anunțat, joi, introducerea stării de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei. "Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele trei săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei", a anunțat ministerul.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 20-26 ianuarie 2025 au fost raportate 133.635 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, viroze și pneumonii), înregistrându-se cu 0,4% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (133.057) și cu 6,5% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (125.452). Variația în plus față de media calculată de 110.986 a cazurilor din cinci sezoane anterioare (fără sezoanele pandemice) a fost de 20,4%.
De asemenea, în ultima săptămână au fost înregistrate 10.950 de cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ cu 9.151 de cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 6.994 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate de toate județele, cele mai multe fiind în municipiul București (1.794) și în județele Cluj (1.147), Brașov (575), Prahova (510), Constanța (467), Iași (457), Sibiu (455) și Alba (410). De asemenea, au fost raportate 42 de cazuri de infecții respiratorii acute severe și 191 de cazuri de gripă confirmată de laborator.
Au fost comunicate opt decese noi confirmate cu virus gripal. "Până în prezent au fost comunicate 22 de decese confirmate cu virus gripal, înregistrate la următoarele grupe de vârstă: 1 la 0-4 ani; 2 la 15-49 ani; 5 la 50-64 ani; 14 la peste 65 ani, arată INSP. Decesul raportat la grupa de vârstă 0-4 ani a fost al unui copil de 3 ani din județul Argeș, nevaccinat, cu afecțiuni preexistente, precizează Ministerul Sănătății.
Având în vedere succesiunea a trei săptămâni care au evoluat cu o intensitate înaltă a activității gripale, cu depășirea mediei față de sezoanele anterioare și cu o răspândire geografică extinsă a circulației virusurilor gripale la nivelul întregii țări, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică", transmite INSP.
Printre măsurile de prevenire a infecțiilor respiratorii, prezentate de Ministerul Sănătății, se numără spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei tusei și strănutului, aerisirea zilnică a încăperilor, evitarea locurilor aglomerate, adresarea la medicul de familie în cazul apariției simptomelor respiratorii, evitarea intrării în colectivitate a persoanelor care au simptome. "Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție față de gripă și față de formele clinice severe ale acesteia este vaccinarea antigripală, care poate fi făcută cât mai rapid", transmite Ministerul Sănătății.
La nivelul unităților școlare și preșcolare se recomandă realizarea triajului observațional zilnic, informarea părinților cu privire la simptome, asigurarea materialelor pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor, aerisirea încăperilor și respectarea igienei tusei și strănutului.