Expoziția "Eterogen 5" se deschide la Galeria de Artă "Nicolae Mantu" din Galați și reunește creațiile membrilor grupului "Eterogen": Bogdan Mosorescu, Daniel-Mihai Nistor, Ciprian Petre, Cristian Radu, Dennis Teodorescu, Traian Tsamuris și artistul invitat Tudor Șerban.
Vernisajul va avea loc pe 20 martie 2025, de la ora 17,00. Pe simeze vor fi prezente, aflăm de la Cristiana Ştefania Culiţă, lucrări de artă fotografică, ceramică, grafică și pictură.
Iată, în cele ce urmează, câteva gânduri despre arta expozanţilor.
Bogdan Mosorescu prezintă fotografie și își alege subiectele încadrându-le după legi compoziționale clar stabilite, le golește de conținut și le umple de sensuri inedite, realizând combinații de fotografie, peste care revine prin suprapuneri. Există în lucrările sale taina, dar există și o poftă de viață, o poftă de a descoperi și încerca încontinuu. Bineînțeles că asta ține și de meșteșugul de prelucrare a imaginii si de modul în care se manifestă, care ține de forma grafică.
Lucrările lui Daniel-Mihai Nistor exprimă rugăciune și ofrandă prin naturalețe și profunzime, reflectând inspirația din marile modele artistice și experiențele plastice din istoria artei; sunt personale și inspirate, iar originalitatea lor constă în abordarea proprie a mijloacelor artistice.
Ceramica lui Ciprian Petre se desprinde de ceea ce ar putea fi artizanal si creează unicate, forme de exprimare artistică cu cea mai mare încărcătură posibilă. În momentul în care își face lucrarea, îi dă formă, îi adună înscrierea în spațiul tridimensional, iar după aceea îi pune culoarea de smalț.
Cristian Radu este un artist care își concepe scenele suprarealiste, argumentate printr-un limbaj plastic susținut de multiple tehnici, contribuind la efectul expresiv al suprafețelor bidimensionale, în care își etalează spațiul subconștient, controlat de alăturarea unor elemente ușor de recunoscut ori sugerate prin crearea de iluzii ale formelor. Prin plasarea lor în lumea misterioasă a irealului, în abisuri care nu pot fi controlate decât cu ochii minții, lucrările au spontaneitate dar și o morfologie atent inserată în compoziții.
Lucrările lui Tudor Șerban comunică în cel mai clar limbaj "fotomodernist". Acest gen de grafică, așa cum ne destăinuie chiar autorul, este inspirat de banda desenată - comicsul și este ca o industrie ce abundă în metode de implacabilă seducție. Compozițiile figurative sunt încriptate producând o formă de discurs cinematografic.
Lumea lui Dennis Teodorescu se conturează din culoarea ce pare așezată a la prima, prin suprapuneri, prin sugestia formelor susținute prin vitalitate și stăpânirea compoziției, deja schematizată după rigori precise.
Pictura lui Traian Tsamuris este forma închegată a unui limbaj plastic expresiv și pertinent care transmite într-un mod foarte implicat faptul că îi pasă de evenimentele petrecute în viață și istorie, dar de multe ori uitate si le transpune pe pânză creând astfel vehicule între starea noastră actuală, trăirile noastre și tezaurul de valori și evenimente înglobate în artefactele trecutului.
Grupul artistic "Eterogen", ajuns acum la cea de-a 5-a manifestare, a expus în formula prezentării demersului fiecărui artist din componența sa încă din anul 2023, la Galeriile Muzeului de Artă din Tulcea, Galeriile de Artă ale CJCPCT din Brăila și Galeriile "Ion Andreescu" din Buzău.