Micul trafic de ţigări e tot în floare (VIDEO)
Foto: Foto: Sorin Pana

Micul trafic de ţigări e tot în floare (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Interceptarea de duminică, de la Bereşti, a celui mai consistent transport de ţigări care a fost trecut ilegal peste graniţa din Republica Moldova, în acest an, nu a tulburat micul trafic al basarabenilor din Piaţa de Gross de pe Strada Prutului. Cele mai multe dintre moldovencele care trec graniţa în fiecare dimineaţă ca să ne vândă peşte afumat şi conserve, reuşesc cumva să intre în ţară şi cu mai mult de două pachete de ţigări Plugaru, Viceroy şi Winston pe care le scot la vânzare, doar-doar vor mai face un ban pe spinarea clienților vicioşi. Ieri, le-am făcut o vizită moldovenilor ca să vedem cu ochii noştrii cum se vând ţigările timbrate doar în Republica Moldova. Dacă prin zonă erau şi oameni ai legii, noi nu i-am observat.

Ţigări, domnu?

Mai e puţin până la ora 12.00 şi nici nu am ajuns bine la tarabele moldovenilor din curtea Pieţei de Gross, că ne şi abordează o femeie tânără, îmbrăcată cu geacă şi pantaloni de culori închise.  Are un fes gros, bine îndesat pe cap. E veselă şi vrea să scape de marfa dintr-o sacoşă neagră de plastic. ”Ţigări, domnu ? Am Plugarul !”. Câteva pachete, pe fundul pungii. Cu sigurnaţă ştie că nu are voie să vândă la noi ţigări timbrate în Republica Moldova, dar nu pare să o deranjeze. Stă de vorbă cu câţiva bărbaţi şi se uită în permanenţă după posibili cumpărărtori.

Viceroy, Winston şi peşte afumat

Ca în fiecare zi, basarabenii au încărcat tarabele din mica hală acoperită cu tablă pe care o ocupă cu bucăţi de peşte afumat sau proaspăt, conserve de tot soiul, brânză ambalată în pungi de plastic şi ouă. La vedere, printre mărfuri, câte un pachet de Viceroy sau Winston.

Ne apropiem de o vânzătoare între două vârste, cu faţa arsă de vânt. Cerem cinci pachete de Viceroy pe care le vinde la 7 lei bucata.  Ne dă mai întâi pachetul expus, apoi scoate de sub tarabă o pungă de plastic neagră în care ţine restul ţigărilor trecute peste graniţă, cel mai probabil, în aceeaşi dimineaţă. ”Nu vreţi şase pachete? Atâtea am” ne spune, arătându-ne punga de plastic în care i-am mai lăsat un singur pachet de ţigări. Ne mulţumim cu cantitatea cumpărată, plătim şi plecăm. Nici vânzătoarea şi nici basarabencele de la tarabele din apropiere nu devin suspicioase, ci dimpotrivă. Ne-au văzut cumpărând, aşa că încearcă să ne îmbie cu ţigările pe care le-au adus, fiecare. Tot Viceroy şi, mai rar, Winston.

La câteva tarabe distanţă, cerem şi două pachete de Winston Lights. ”7,5 lei pachetul”, ne informează tăios vânzătoarea. Ni-l dă pe cel expus pe tarabă şi mai scoate unul din buzunarul haine groase, din fâş maroniu. Gesturile îi sunt simple, trădând obişnuinţa vânzărilor de acest fel.

Niciun poliţist prin zonă

În jumătatea de oră petrecută în piaţă, nu ne-am întâlnit cu niciun om al legii care să împiedice vânzarea ţigărilor netimbrate în România. Poate că, pur şi simplu, nu ne-am nimerit în zonă în acelaşi timp. Judecând însă după dezinvoltura basarabencelor care vând ţigări netimbrate la noi, am putea presupune că nu sunt deranjate prea des. Am simţit, însă, în ceafă, pe toată durata documentării din piaţă, privirea câtorva bărbaţi care nu vindeau nimic şi care ne-au slăbit din ochi nicio clipă. Nu putem spune că ştim cu exactitate cum le-am atras atenţia, aşa că putem doar să presupunem ce ”păzeau” .

Media

Video: Sorin Pană
Citit 3739 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2011 23:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.