Galaţiul contrabandiştilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Galaţiul contrabandiştilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă am calcula valoarea celor mai importante “găuri” din ultimele săptămâni înregistrate la Galaţi ar rezulta o sumă cu care s-ar putea construi lejer un bloc cu 20 de apartamente * Prejudiciul creat bugetului numai din ţigări este de aproape trei milioane şi jumătate de lei * Dacă mai punem la socoteală şi prejudiciul, încă neoficial, pentru aurul confiscat de la Milano Gold avem imaginea unui adevărat oraş al tunurilor de zile mari *

Contrabandiştii de ţigări care tranzitează Galaţiul sau care îşi desfac marfa pe piaţă locală au adus statului un prejudiciu cu o valoare estimată de peste 3,4 milioane de lei. Cronologic, primii identificaţi au fost ucrainenii care „căptuşiseră” o barjă cu 176.000 de pachete de ţigări şi care au fost prinşi în punctul de trecere al Frontierei Galaţi-Portuar. În acest caz, prejudiciul s-ar ridica la circa un milion de lei. Apoi, a fost transportul-mamut de 420.000 de pachete de ţigări, oprit de poliţiştii din Bereşti. Prejudiciul, calculat de Agenţia Naţională de Administrare fiscală, este de 2,4 milioane de lei. Gaura căscată în bugetul statului se adânceşte şi mai mult dacă luăm în calcul şi eventualul prejudiciu, încă necalculat oficial, adus prin punerea în vânzare fără plata de taxe şi impozite a celor 18 kilograme de aur confiscate de poliţiştii din bijuteriile Milano Gold. Valoarea aurului, estimată de oamenii legii, este de 2.699.000 lei.

În total, un prejudiciu necalculat încă oficial, ar bate binişor spre un milion de euro, bani foarte mulţi pentru un Galaţi atât de ocolit de investiţii consistente.

Ce s-ar fi putut face în Galaţi cu banii?

Cu aceşti bani, s-ar fi putut acoperi de opt ori subvenţia pentru căldură pe care au primit-o gălăţenii până în acest moment. Cel mai probabil, s-ar fi putut construi măcar o scară de bloc cu 20 de apartamente pentru gălăţenii tineri care aşteaptă ani în şir o locuinţă de la Primărie. La nivelul de consum al trimestrului I din 2011, un spital precum cel de Psihiatrie ar fi avut bani ca să îşi îngrijească bolnavii timp de trei luni. Fără să devenim dramatici, calculăm că unui adăpost social i-ar fi ajuns banii pentru a asigura masa săracilor pentru mai mulţi ani.

Anchetă la Oancea

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră (IJPF) Galaţi, Oana Galu, instituţia „a dispus verificarea în regim de urgenţă a modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către lucrătorii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontiera Oancea şi sprijinirea anchetatorilor pentru rezolvarea cât mai urgentă a acestui caz. Totodata, incă de ieri (luni – n.r.), la IJPF Galati s-a deplasat o echipa de ofiţeri specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, pentru a sprijini verificările. În situaţia în care se va stabili implicarea unor poliţisti de frontieră în fapte neconforme cu statutul de poliţist, vor fi dispuse măsuri drastice care vor merge până la eliberarea din funcţia publică”.

„Dacă avem poliţişti implcaţi, tăiem în carne vie!”

Şeful Poliţiei de Frontieră Galaţi, Ion Lungu, ne-a spus că este încă în concediul pe care şi l-a luat pe data de 20 octombrie şi că va reveni la serviciu luni. „S-au făcut greşeli în dispozitiv, iar ancheta este în curs. Dacă vom afla că sunt oameni de-ai noştri implicaţi, vom tăia în carne vie. Nu vrem să ţinem pe nimeni în braţe, iar luni, când mă voi întoarce la serviciu, îi voi chema pe şefii de la Oancea ca să-i întreb dacă vor să mai lucreze, în continuare, pe posturile pe care le ocupă acum. Este de neacceptat să poţi trece cu tirul de ţigări peste frontieră fără ca cei care erau la datorie, în zonă, să nu sesizeze nimic. Aş fi vrut, totuşi, o mai bună colaborare între noi şi poliţiştii care au făcut captura. E meritul lor, e adevărat. Dar dacă am fi colaborat mai bine la momentul capturii, ar fi fost mult mai uşor să vedem dacă sunt şi oameni de-ai noştri implicaţi şi să-i identificăm”, ne-a declarat Ion Lungu.

Demiteri şi numiri în cele două poliţii

Întâmplător sau nu, interceptarea transportului ilegal de ţigări din nordul judeţului se suprapune temporal peste două evenimente din Inspectoratul Judeţean de Poliţie al Judeţului Galaţi (IPJ) şi din Poliţia de Frontieră Galaţi, despre care ori nu există confirmări oficiale, ori nu s-a discutat public prea mult. Este vorba despre o presupusă demitere a adjunctului şefului IPJ, comisarul Doru Geru, şi despre pensionarea fostului comisar-şef Didel Bădărău, înlocuit săptămâna trecută cu comisarul-şef Ion Lungu.

În cazul comisarului Doru Geru, sursele “Vieţii libere” confirmă faptul că duminică, la momentul deplasării la Bereşti, acesta avea deja demiterea semnată de câteva zile. Interceptarea transportului de ţigări şi prezenţa sa operativă la faţa locului par să îi fi picat mănuşă lui Doru Geru, care se află acum într-o poziţie avantajoasă. Puţini ar mai avea curajul, în acest moment, să îl demită în condiţiile în care s-a implicat personal în rezolvarea cazului transportului ilegal de ţigări de la Bereşti. Asta mai ales dacă va dovedi că poate duce până la capăt această anchetă dificilă, pe care şi-a asumat-o. Evident, acest lucru înseamnă anihilarea întregii reţele, până la vârf, nu doar simpla arestare a plevuştii.

În plus, Afacerea Ţigareta de Galaţi produce agitaţie mare în curtea Poliţiei de Frontieră. Noul şef, Ion Lungu, trebuie să analizeze activitatea cel puţin defectuoasă a subordonaţilor săi de la Oancea la numai câteva zile după de a preluat frâiele instituţiei. Pe de o parte, acest lucru nu pică deloc bine pentru simplul motiv că e dificil să îţi începi mandatul într-un moment în care oamenii au dat dovadă, în cel mai bun caz, de incompetenţă. Pe de altă parte, comisarul Ion Lungu are acum posibilitatea de a se poziţiona favorabil pentru întreg mandatul. Dar numai dacă taie în carne vie şi vine cu decizii drastice în cazul celor găsiţi vinovaţi.

Citește și:

Citit 4291 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2011 09:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.