Atenţie la produsele care se vând ca fiind "tradiţionale" / "Parizer ca la bunica" (cu E-uri) şi fasole adusă din China

Atenţie la produsele care se vând ca fiind "tradiţionale" / "Parizer ca la bunica" (cu E-uri) şi fasole adusă din China
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Produse precum "parizer ca la bunica", ce conţine E-uri, "fasole bob gustos", adus din China şi ambalat în România, salam de casă şi cârnaţi afumaţi, vândute ca fiind "tradiţionale" fără a fi înregistrate, au fost găsite de ANPC, 73% dintre cei peste 400 de comercianţi verificaţi având nereguli.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a declarat că în ultima perioadă s-a constatat la comercializarea produselor alimentare utilizarea excesivă, până la derizoriu, a termenilor "tradiţional", "tradiţionalitate", "reţetă tradiţională", "tradiţie".

El a precizat că, în perioada 13-21 octombrie, ANPC a făcut un control la nivel naţional, fiind verificaţi 402 operatori economici, dintre care la 296 (73,6 la sută) au fost găsite nereguli. Inspectorii au verificat legalitatea utilizării termenilor "tradiţional", "reţetă tradiţională" sau a produselor alimentare cu indicaţie geografică sau cu denumire de origine.

"Am găsit «parizer ca la bunica». Am avut şi eu bunică, şi nu făcea parizer. Bunicile nu fac parizer cu fel de fel de stabilizatori şi benzoaţi", a spus Cerbulescu.

Inspectorii au găsit "fasole tradiţional bob gustos", un produs care în realitate provine din China, fiind ambalat în România, dar care are denumire ce induce consumatorilor ideea falsă de produs tradiţional românesc, snacks-uri din cartofi, diverse sortimente, care aveau pe ambalaj menţiunea tradiţional fără a fi atestate, "zacuscă tradiţională", denumire nejustificată utilizată pentru mai multe produse provenite de la diferiţi producători, covrigei superiori tradiţionali cu roşii, busuioc şi oregano, cu rozmarin, cu ulei de măsline, cu mac, cu tărâţe de grău, produs neînregistrat ca fiind tradiţional.

De asemenea, au fost descoperite produse sub denumirile salam de casă tradiţional, cârnaţi afumaţi tradiţionali, parizer tradiţional, salam primavera tradiţional, produse care nu sunt înregistrate ca "tradiţionale".

Citit 9615 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2011 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.