Performanță inedită pentru doi elevi gălățeni care au obținut premii speciale la prestigioasa competiție International Conference of Young Scientists, desfășurată în acest an în Thailanda, la Rayong, în perioada 5-10 aprilie.
După cum am anunţat în data de 10 martie, la etapa naţională a concursului, desfăşurată la Cluj, echipa gălățeană s-a clasat pe locul 1 la secțiunea „computer-science”, cu un proiect revoluţionar. „Proiectul câștigător dezvoltă un sistem autonom de monitorizare a stupului, utilizând senzori plasați atât în interior, cât și în exterior, pentru a evalua starea de sănătate a acestuia și măsurarea parametrilor esențiali precum greutatea stupului (cantitatea de miere), temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică și condițiile meteo (precipitații, înnorare). Sistemul include și o cameră specială dotată cu inteligență artificială, capabilă să contorizeze numărul de albine care intră și ies din stup. Acest mecanism permite identificarea pierderilor zilnice de albine și oferă informații valoroase despre activitatea coloniei, permițând apicultorului să utilizeze un stup „de control” pentru a testa o zonă nouă, înainte de a muta întreaga stupină”, ne-a declarat prof. Valeriu Apostol.
Prin analizarea mortalității albinelor și a producției de miere, apicultorul poate determina dacă locația este sigură și rentabilă, prevenind astfel pierderi majore cauzate de factori nocivi precum pesticidele sau condițiile de mediu nefavorabile.
Cei doi elevi gălăţeni care au reprezentat România, Daria-Ștefana Robu, clasa a X-a la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", și Flavius Cristian Dumitrașcu, clasa a X-a la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu”, ambii pregătiţi la Centrul Județean de Excelență din Galaţi, s-au întors acasă cu diplome și premii speciale.
Menționăm că țara gazdă a oferit delegației gălățene cazare și masă pe durata șederii la Rayong, iar transportul în Thailanda a fost asigurat de Consiliul Județean Galați, care a decontat biletele de avion.
Le transmitem și noi felicitări și mult succes elevilor gălăţeni în viitoarele proiecte și concursuri, atât lor, cât şi profesorului Valeriu Apostol, care i-a coordonat pe acești copii minunați.