O iarnă mediteraneană

O iarnă mediteraneană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De 100 de ori mai mică decât într-un an normal, cantitatea de precipitaţii căzută în ianuarie 2009 la Galaţi lasă solul şi culturile în paragină * „Ne aşteaptă o lună februarie cu temperaturi la fel de normale, oscilând în jurul valorii de 0°C”

Iarna nu bate pasul pe loc într-un ianuarie firesc. Ba din contră – se instalează comod pe la Bobotează şi devine criminală în februarie. La Galaţi, prima parte s-a potrivit: de Bobotează ne-a vizitat un frig frate cu Polul Nord. Impresia ne este certificată de către specialist – Irene Zamfir, şef Staţie Meteo Galaţi: „Frontul atmosferic de aer rece de acum câteva zile provenea din Rusia. El a fost urmat de o masă de aer cald, din Mediterană…”.

Iarnă călduroasă

O să ne ningă iarna asta? Sau o să ne tot înfofolim pentru că este frig şi atât? „Cantitatea de precipitaţii din ianuarie 2009 este semnificativ mai mică decât într-o lună ianuarie normală. Dacă într-un ianuarie normal se înregistrează cantităţi de 10 litri pe metru pătrat, anul acesta, la Galaţi, s-au înregistrat doar 0,1 litru pe metrul pătrat. La felul în care merg lucrurile, probabil nu vom ajunge nici măcar la cinci litri pe metrul pătrat. Bineînţeles, culturile şi solul sunt grav afectate, cu atât mai mult cu cât nici în următoarele două săptămâni sau în luna februarie nu vor fi schimbări semnificative. Da, vor exista ploi uşoare sau câţiva fulgi, dar nu sunt lucruri care să suplinească precipitaţiile propriu-zise”, confirmă Irene Zamfir, şefa Staţiei Meteo.

Dar căldura? De unde a apărut căldura? Trecem la tricouri? „Încă nu”, râde meteorologul: „Într-adevăr, marţi, 13 ianuarie, la Galaţi s-au înregistrat 7°C, iar azi (N.R. ieri) au fost 3°C. Este vorba despre o masă de aer cald, care a străbătut ţara noastră. Acum la Galaţi este înnorat, dar nu plouă, sunt aşteptate precipitaţii seara sau în timpul nopţii”.

Poaia la bulgari, precum Cadrilaterul

Pe monitorul de pe birou, Irene Zamfir ne arată: precipitaţiile ne ocolesc mai ceva decât ocoleşte norocul pieţele financiare. Toate ploile fug la bulgari, loc în care harta electronică se colorează în verde închis. „În principiu”, detaliază meteorologul, „este un ianuarie normal; ceea ce este anormal este doar cantitatea mică de precipitaţii. Într-adevăr, în aer umezeala este de 80 la sută, se formează ceaţa, se reduce vizibilitatea, vântul este moderat, dar rămâne uscat solul. Joi temperaturile vor fi în continuare pozitive, în jur de 2-3°C, de vineri fiind aşteptate uşoare precipitaţii”.

Să ne obişnuim, aşadar, cu încălzirea globală. Nu că am avea de ales, că cine suntem noi să ne punem cu ditamai fronturile atmosferice, dar ne ofticăm doar pentru că nici bulgarii nu sunt mai breji…

Citit 1064 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.