Brad închiriat de primărie cu 17.000 de euro

Brad închiriat de primărie cu 17.000 de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Itinerariul de Crăciun al coniferului artificial din Parcul Cloşca: Austria-Hunedoara-Constanţa-Galaţi

Pentru prima oară după ’89, Crăciunul vine la Galaţi cu un brad de toată frumuseţea. Nu şi de toată fala, dacă stăm să analizăm costurile coniferului, mai ales în această perioadă de criză.

Potrivit datelor oficiale furnizate de primărie, bradul artificial frumos împodobit, este închiriat de la firma constănţeană Artelectro, pentru 17.000 euro. Pentru a realiza exact cât costă închirierea bradului, am făcut calculul la cursul euro de 3,9 lei. Rezultatul: 66.300 de lei. Şi mai pe româneşte – 663 de milioane de lei vechi.

* Variaţii pe o temă dată

Închirierea bradului costă cam jumătate din suma necesară acordării tichetelor-cadou de Crăciun celor 4.000 de angajaţi ai şcolilor din Galaţi. Ce s-ar mai fi putut face cu 17.000 de euro? Să se cumpere două Loganuri noi nouţe, complet utilate, sau un microbuz cu care, de pildă, s-ar fi putut asigura transportul elevilor care locuiesc în Bădălan şi care, zilnic, parcurg kilometri întregi dus-întors până la şi de la şcolile din oraş.

Recent, chiar primarul Dumitru Nicolae spunea că din cauza crizei financiare nu dispune de fonduri nici pentru a achita cele patru troleibuze nou nouţe aduse la Galaţi. Valoarea unui troleibuz: un milion de lei. Este drept, chiria pentru bradul de Crăciun nu ar fi acoperit suma totală, dar tot ar fi fost ceva, decât nimic.

* Comparaţi şi vă minunaţi

Doar dacă dai căutare pe Google „brazi de Crăciun” şi găseşti cel puţin trei firme respectabile care oferă câte în lună şi în stele, numai bune de ornat coniferul! Selectăm din oferte: brad natural, din Danemarca, înălţime 10 metri, preţ – 11.700 lei, brad artificial, import Danemarca, înălţime 10 metri – 19.110 lei (livrare în Bucureşti – 24 de ore, în ţară – 48 de ore). Cu un astfel de preţ, primăria Galaţi ar fi putut cumpăra, în banii alocaţi pentru închirierea bradului austriac, cam trei brazi danezi! Sau doar doi şi ar fi rămas bani şi de o decorare de exterior standard, care, la 9.555 de lei, oferă: 19 bucăţi de instalaţie de exterior (ţurţuri), patru bucăţi de furtun luminos formă de stea, şase bucăţi de furtun luminos sub formă de fulg de nea şi alte minunăţii – clopoţei, ghirlandă naturală, funde roşii etc. De aceşti bani, doi decoratori şi un manipulator lucrează timp de opt ore. În plus, „preţul afişat include consultanţa şi simularea decorării”.

Dacă gusturile ar fi fost şi mai simandicoase, s-ar fi putut cumpăra – cam tot în cei 66.300 de lei – vreo doi brazi Tiffany, artificiali, de câte 6 metri, fiecare brad cu câte 19.000 de ramuri!

* Ce spune primăria?

La avalanşa de oferte de pe internet, am încercat să aflăm de la Primărie de ce s-a ales firma constănţeană Artelectro, de ce acest tip de brad şi de ce la acest preţ? Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al primăriei, Nicoleta Manole, „firma a fost desemnată prin licitaţie, iar licitaţia a avut loc în luna octombrie. La licitaţie nu s-a prezentat decât o singură firmă, Artelectro, iar acesta a fost preţul negociat. Firma nu este producătoare de astfel de brazi, ci distribuitoare, bradul l-a furnizat de la o firmă din Hunedoara”. La momentul în care am documentat materialul, Nicoleta Manole ne-a mai spus că încă nu avusese timp să verifice anunţul de licitaţie pentru brad. Am verificat noi, iar pe www.e-licitatie.ro nu apare nicio astfel de licitaţie din partea Primăriei Galaţi. După câteva ore de studiu al site-ului, în luna indicată – octombrie – nu am găsit decât două licitaţii ale primăriei, ambele pentru lucrări la unităţi şcolare...

Mai ciudat este că nici accesând site-ul firmei constănţene Artelectro SRL nu aflăm mare lucru despre bradul din Austria. Căci firma oferă „sisteme modulare (prize, întrerupătoare), corpuri de iluminat fluorescente”, iar cele mai mari realizări ale sale prezentate sunt montarea de « macara pod container », echipamente pentru „acţionare cu turaţie variabilă extruder”, „linie bobinare fibre polipropilena” şi alte asemenea, total străine de Moş Crăciun.

Am continuat să căutăm informaţii şi în final, am aflat o parte din marele mister al bradului de Crăciun: este produs de firma austriacă MK Illumination Handels (Innsbruck), firmă al cărei unic distribuitor în România (conform siteului MK) este MK Illumination SRL – Hunedoara, strada Th. Aman 6/3.

Concluzia, o trageţi singuri despre drumul sinuos pe care l-a parcurs nepreţuitul brad din Austria, până la Galaţi. În plus, v-aţi putea pune, în gând, şi o dorinţă de Crăciun. Recomandabil ar fi să vă doriţi ca Moş Crăciun să nu vină în Parcul Cloşca pe aceeaşi filieră, pentru că în acest caz, copiii ar fi cei care ar trebui să-şi dea jucăriile de anul trecut, moşului…

Citit 2017 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.