Parizerul fără nitriți creat de cercetătorii din Galați a fost brevetat

Parizerul fără nitriți creat de cercetătorii din Galați a fost brevetat
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, cercetarea științifică își găsește aplicabilitatea... direct în farfurie.

O echipă de specialiști a obținut un brevet de invenție pentru un produs alimentar inovator: un parizer din carne de porc în care nitriții sunt înlocuiți cu un ingredient natural - șrotul de cătină. Despre această inovație, ”Viața liberă” a mai scris în 2018, însă la acel moment produsul nu era încă brevetat.

Acest proces, aşa cum ne-au explicat în mai multe rânduri cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, durează ani întregi, fiind vorba despre verificări amănunţite a tuturor aspectelor implicate, de la principiile teoretice din spatele produsului, la transpunerea acestora în practică, evident, cu respectarea tuturor metodologiilor în vigoare, obligatorii în cazul scoaterii pe piaţă a unor produse de acest gen. De aceea, de multe ori, din momentul anunţării unei asemenea invenţii, până la emiterea brevetelor, pot trece chiar mai mult de cinci ani, cum a fost şi cazul produsului de faţă.

Echipa care a creat noul produs este formată din cercetătorii Liliana Mihalcea, Cristian Vasile Dima și Petru Alexe (Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor), alături de Maricica Stoica (Facultatea Transfrontalieră). Invenția lor propune o alternativă sănătoasă și sustenabilă la utilizarea tradiționalului nitrit de sodiu - conservant frecvent întâlnit în produsele din carne, dar adesea controversat din cauza posibilelor efecte negative asupra sănătății.

Produsul inovator este un parizer din carne de porc în care s-a utilizat șrot de cătină obținut prin extracție cu dioxid de carbon supercritic - o metodă modernă, eficientă și ecologică. Acest ingredient natural acționează ca agent conservant, reușind să păstreze gustul, culoarea și siguranța microbiologică a produsului, fără a compromite sănătatea consumatorilor. Tehnologia a fost deja testată la scară pilot, ceea ce înseamnă că este pregătită pentru a fi transferată direct în producția industrială.

Inițiativa cercetătorilor din Galați oferă o soluție inovatoare pentru industria alimentară, tot mai presată de cerințele consumatorilor pentru produse curate, fără aditivi sintetici.

Această invenție demonstrează încă o dată potențialul universitarilor gălățeni de a contribui la modernizarea și sustenabilitatea industriei alimentare, oferind alternative viabile, sănătoase și sigure pentru consumul zilnic.

Citit 471 ori Ultima modificare Vineri, 23 Mai 2025 19:34

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro