La români contrabandă, la basarabeni „export”

La români contrabandă, la basarabeni „export”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Jurnaliştii basarabeni de la publicaţia Flux.md se plâng că autorităţile din ţara vecină nu vor să ofere informaţii cu privire la cele 422.572 de pachete de ţigări de contrabandă, produse pe teritoriul Republicii Moldova şi aduse ilegal în România, în noaptea de 5 spre 6 noiembrie.

„Dacă în România ancheta privind scandalul numit „Ţigareta de Galaţi” este în plină desfăşurare, autorităţile de la noi tac mâlc, de parcă ţigările depistate şi confiscate de poliţiştii gălăţeni ar fi picat din cer în remorca tractorului respectiv. Ofiţerul de presă al Serviciului Vamal, Ion Magu, a precizat că, odată ce ţigările au fost trecute pe la frontiera verde, cazul este de competenţa Serviciului Grăniceri. Pe pagina oficială a Serviciului de Grăniceri nu am găsit, până la data de 17 noiembrie, nici o referire în legătură cu captura de la Galaţi sau la faptul că s-ar efectua o anchetă internă sau o cercetare comună cu Poliţia de Frontieră din România. Colaboratorul Serviciului de informare şi relaţii cu publicul al Serviciului Grăniceri ne-a asigurat că acest caz se cercetează, atât de partea română, cât şi de cea moldovenească, dar încă nu a fost stabilit pe unde şi cum a trecut încărcătura. „Este vorba despre o anchetă internă şi informaţia nu a fost divulgată, deocamdată”, ne-au comunicat surse din cadrul serviciului”, scriu jurnaliştii din Moldova.

În context, merită consemnată situaţia dintr-un alt caz similar, petrecut ceva mai la nord de Galaţi.

„Autorităţile moldovene, inclusiv Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, au spus atunci că nu vor demara o anchetă şi în stânga Prutului, la vama Leuşeni, pentru că nu-i bănuiesc pe vameşii şi grănicerii moldoveni că ar fi complici la faptele ce le sunt incriminate vameşilor şi poliţiştilor de frontieră români. Adică, doar vameşii şi poliţiştii de frontieră români de la Albiţa au admis contrabanda, nu şi vameşii, şi grănicerii moldoveni de la Leuşeni. Pentru că, explica cinic un fost fruntaş al PLDM, Mihai Godea, trecut acum în altă tabără politică: „Contrabanda este intrarea ilegală a mărfurilor în ţară, şi nu ieşirea. La noi a avut loc export legal de mărfuri”, se arată pe site-ul publicaţiei Flux.md.

Citit 4772 ori Ultima modificare Marți, 22 Noiembrie 2011 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.