Ministerul Sănătăţii întrerupe vaccinarea antigripală

Ministerul Sănătăţii întrerupe vaccinarea antigripală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministerul a cerut lămuriri de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi de la Institutul Cantacuzino * Vaccinul românesc nu se mai administrează cel puţin o săptămână * Galaţiul epuizase deja circa 70 la sută din cele 25.085 de doze care i-au revenit

Ministerul Sănătăţii a solicitat, ieri dimineaţă, tuturor Direcţiilor de Sănătate din ţară oprirea campaniei de vaccinare pentru o perioadă cuprinsă între şapte şi zece zile. Totodată, Ministerul „a cerut de urgenţă o informare scrisă din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier produs de către Institutul Cantacuzino”, se arată pe siteul ms.ro.

„Am primit această informare, în cursul dimineţii şi am trimis, la rândul nostru, adrese către toţi medicii implicaţi în procesul de imunizare. Oricum, la nivelul judeţului Galaţi, se consumase circa 70 la sută din stocul de vaccin primit de la Ministerul Sănătăţii. În cursul zilei de marţi vom participa la o teleconferinţă, unde vom afla probabil mai multe despre motivele sistării periodice a campaniei de vaccinare”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al DSP Galaţi. 

Acesta a mai precizat că la nivelul judeţului Galaţi nu s-au înregistrat efecte adverse la administrarea vaccinului, iar Ministerul întăreşte afirmaţia, susţinând că astfel de efecte nu au fost semnalate nicăieri în ţară. Au fost confirmate în laborator şapte cazuri de gripa sezonierã (A/H3N2), la nivel naţional. La Galaţi a fost confirmată doar îmbolnăvirea unui băiat de 10 ani.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, până la începutul anului fuseseră imunizate deja 479.589 de persoane cu ajutorul vaccinului produs de Institutul Cantacuzino. Tot Ministerul a apreciat că nu vor fi probleme deosebite cauzate de întreruperea campaniei de imunizare, dată fiind vremea caldă pentru această perioadă şi faptul că numărul de infecţii respiratorii din ultimele săptămâni a fost unul relativ scăzut. 

Până în acest moment  Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi a cumpărat, la finele lunii octombrie, 6.435 de doze de vaccin antigripal, cu bani de la Ministerul Sănătăţii. Apoi, Ministerul a trimis la Galaţi 18.650 de doze de vaccin, pe data de 12 decembrie, în condiţiile în care necesarul declarat de DJSP era de 50.000 de doze. Cu alte cuvinte, Galaţiul a primit doar jumătate dintre dozele de vaccin antigripal care îi erau necesare.

Citit 1478 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2012 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.