Acţiunile de protest continuă la Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Acţiunile de protest continuă la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe o vreme câinoasă, aproximativ 100 de gălăţeni s-au adunat şi ieri la orele prânzului în faţa Prefecturii, ca să ceară demisia preşedintelui Băsescu, a Guvernului şi ca să simtă că fac ceva, cu propriile puteri, pentru o viaţă mai bună.  Înarmaţi cu lozinci, cratiţe şi fluiere, manifestanţii au îndurat frigul duminică până după lăsarea întunericului. 

Într-o margine a grupului de protestatari scandează, în jurul orei 15.00,  Gheorghe Savin. Are 67 de ani, e pensionar şi ne spune că a ieşit la manifestaţii în fiecare zi, de o săptămână şi ceva încoace. „Nu cerem să ni se dea mai mulţi bani. Vrem doar demnitatea noastră. Ne-am câştigat libertatea în decembrie 1989, dar nu ştim să ne-o păstrăm. Nu spun că acesta a fost cel mai rău Guvern. Toate au fost rele. Dar acesta este cel care a umplut paharul şi trebuie să plătească pentru toţi”, este de părere pensionarul.

Mulţi dintre manifestanţi nu-şi pun problema unei eventuale succesiunii la conducerea statului. „Asta e important acum? Cine o să vină după? Găsim noi! Important e să cadă ăştia, că după aceea vedem. Mai rău de atât nu se poate. Acum trebuie să fim uniţi!”, ne răspunde indignat un bărbat între două vârste.

La câţiva metri distanţă, un gălăţean în floarea vârstei ne arată cartonul cu care a venit să demonstreze. Şi-ar dori să îl aibă pe Vlad Ţepeş ministru de Justiţie şi pe … Mihai Viteazul, la Interne. Păi, cu toată forţa simbolică a acestor nume, nu se prea poate, remarcăm noi, cu naivitate. „De ce, că au murit? Nu-i nimic, aşteptăm până învie!”, ne răspunde omul hotărât.

Maria Hofgref e tot pensionară şi spune că a venit pentru a fi alături de ceilalţi protestatari. „N-am putut sta acasă şi mă deranjează că unii dintre gălăţeni sunt cam puturoşi. Eu vin tocmai din Ţiglina IV, numai că să fiu alături de oamenii de aici. Am o pensie cu care pot să trăiesc decent, să spunem. Dar am doi copiii care au plecat la muncă în Germania. Vreau ca tinerii care, de nevoie, au părăsit ţara, să se poată întoarce acasă, la muncă”, ne spune pensionara.

Butură Dumitru a fost cocsar şi e tare nemulţumit că şi-a pierdut respectivul loc de muncă. „Să nu se mai închidă nimic!”, cere vehement gălăţeanul. 

Doleanţele curg: pensii mai mari, căldură mai ieftină. Redeschiderea fabricilor şi confiscarea averilor guvernanţilor. O viaţă mai bună, noi locuri de muncă şi salarii mai mari pentru tineri. 

Mesajele adresate de protestatari preşedintelui sau guvernului au fost şi ele dintre cele mai diverse. „Şcoala produce doar tâmpiţi, îţi amintim, aşa ai zis! Acum aceşti tâmpiţi nu vor aşa tâmpit în fruntea lor!” sau „Sunt nevrotic, golan, vierme, ciumpalac, huligan! Şi asta îmi place!”  sunt doar câteva dinte lozincile afişate. S-a scandat „Noi de aicea nu plecăm….”, „Jos Băsescu” şi „Păcat de sângele vărsat”.

Citit 1435 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2012 23:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.