Convoi prin nămeţi: "Am îngheţat în maşină"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Convoi prin nămeţi: "Am îngheţat în maşină"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trei autoutilitare cu pluguri au deschis drumul * Cu circa 40 de kilometri pe oră, convoiul format din cele peste 20 de maşini care fuseseră blocate la Cuca au trecut spre Galaţi * Oamenii erau obosiţi, îngheţaţi şi îşi făceau probleme că benzina rămasă n-o să le ajungă până acasă  

Ora 14.00, pe drumul blocat care duce dinspre DN26 spre Cuca. Am făcut doar vreo 10 kilometri de la intrarea pe şosea şi am tras pe dreapta. De aici încolo, partea carosabilă a fost înghiţită de zăpadă. Temperatura de –9 grade Celsius ne chinuieşte mai ales din cauza vântului care urlă continuu şi viscoleşte zăpada de pe câmpuri. Oriunde te-ai uita, totul e alb-murdar şi rece. E greu să-ţi fereşti ochii şi obrajii de acele de gheaţă pe care viforniţa le ridică în aer. Şi parcă gerul se tot înăspreşte. Probabil nu ne-ar trebui mai mult de câteva zeci de minute ca să îngheţăm aici cu totul.

Convoi cu şase maşini de deszăpezire

Prin rafalele viscolite, dinspre Cuca, încep să se întrezărească sirenele portocalii ale maşinilor de deszăpezire, singurele care pot să-şi croiască drum, fără ajutor, pe şoseaua troienită. Trei maşini mari, cu pluguri late, deschid convoiul împingând zăpada cu circa 40 de kilometri pe oră. O altă autoutilitară cu plug îl încheie. La mijloc merg cele peste 20 de maşini care au rămas înzăpezite, la Cuca, cu o zi înainte. Printre ele vedem şi microbuze pline cu călători, taxiuri şi SUV-uri care n-au putut să treacă fără ajutor prin zăpadă. Aproape toate autoturismele au bucăţi mari de gheaţă pe caroserii.

Obosiţi, îngheţaţi şi fără benzină

Unii dintre şoferi plecaseră spre Galaţi în urmă cu mai bine de 22 de ore. Sunt obosiţi şi nu mai au puterea să oprească maşinile şi să ne spună cât de greu le-a fost. Sunt cu toţii gros îmbrăcaţi, chiar dacă maşinile pe care le conduc au sisteme de încălzire performante. Ajunge să te uiţi ca să simţi cum îţi intră frigul în oase.  

Patinând, trece pe lână noi un autoturism, apoi încă unul. Un bărbat în vârstă îşi opreşte Dacia 1310. Are faţa roşie şi pare obosit. „Veneam de la Iaşi şi ne-am blocat la Cuca. Nu mai ştiu, cred că suntem plecaţi de peste 20 de ore”, ne spune omul. Închide portiera şi demarează.

„Am îngheţat în maşina asta. Şi nici măcar nu ştiu dacă benzina pe care o mai avem ne ajunge până la Galaţi”, ne spune şoferul unei Dacii Solenza. Cei trei pasageri îl aprobă, uitându-se obosiţi în jur.

La volanul următoarei maşini de convoi se află un taximetrist. Şi el e plecat de acasă de miercuri după-amiază şi abia acum reuşeşte să se întoarcă.

Alţi şoferi, poveşti similare. Fie că veneau de la Iaşi sau de prin alte colţuri ale ţării, regretă că au ales drumul spre Galaţi prin Cuca. Au îngheţat, au pierdut timp preţios şi şi-au golit rezervoarele încercând să reziste gerului năprasnic. 

 

Citit 2541 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2012 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.