UPDATE Autocarul de la Oancea, scos din zăpadă! 16 drumuri, în continuare blocate
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE Autocarul de la Oancea, scos din zăpadă! 16 drumuri, în continuare blocate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 14.30 - Efectivele MAI au acţionat pentru salvarea a 14 persoane: trei din localitatea Vârlezi, şase din autocarul blocat pe DJ 242E în apropierea localităţii Oancea, cinci din localitatea Scânteieşti. Între timp, autobuzul de pe DJ 242E a fost scos din şanţ, cu ajutorul angajaţilor de la SC Drumuri şi Poduri (societate administrată de CJ şi care a câştigat contractul de deszăpezire în judeţ). După ce au încercat, fără succes, să îl repună în circulaţie joi, drumarii şi-au reluat eforturile vineri, de la ora 6.30 până la 12.00, folosind o wollă şi un camion cu lamă, am mai aflat de la reprezentanţii CJ Galaţi. Acum, autobuzul şi moldovenii cazaţi azi noapte la Oancea şi-au putut continua drumul către Italia. Cu toate eforturile depuse de cei de la Drumuri şi Poduri, care au ieşit pe teren încă de vineri de la ora 4.30 (cu un autogreder pe DJ 251 Tecuci (DN 25) în judeţul Galaţi au fost raportate 16 drumuri judeţene blocate, cu unul mai mult decât azi dimineaţă. Iată situaţia drumurilor blocate de zăpadă la ultima evaluare făcută de CJ Galaţi: DJ 240 A – Tăplău – Gărbovăţ – Cerţeşti DJ 242 – Vârlezi – Tg. Bujor DJ 242A – Rădeşti – Găneşti DJ 242C – Bălăbăneşti (DJ 242, km 12+200) – Lungeşti – limita cu jud. Vaslui (km 14+000) – Aldeşti (DC 5, km 7+000) DJ 242 D – Băneasa ( DJ 242B) – Suceveni – Rogojeni DJ 242E – Băneasa – Roşcani – Oancea DJ 251 – Tecuci (DN 25) – limita cu judeţul Tulcea - pe sectoarele Schela – Slobozia şi C. Negri – Pechea DJ 251F – Drăguşeni – Smulţi – Urleşti – Băleni DJ 251G – Vârlezi – Corni – Măcişeni – Valea Mărului DJ 251H – Corod – V. Mărului DJ 251 H – Tecuci – Furcenii Noi DJ 253 – Umbrăreşti – Cudalbi – Băleni – Viile DJ 254 – Iveşti – Călmăţui – Griviţa – C. Negri DJ 254C – DN 24D – Adam – Mănăstirea Adam DJ 255 – Rediu – Cuca DJ 261A – DN 24D – Scânteieşti – Frumuşiţa Conform purtătorului de cuvânt al CJ Galaţi, Daniel Mihalaşcu - Amarie, pe drumurile judeţene blocate, SC Drumuri şi Poduri SA Galaţi intervine cu toate utilajele aflate în dotarea sa - 5 freze, 3 autogredere, 6 gredere semipurtate, 4 Wole, o lamă, o sărăriţă, 4 autobasculante şi 6 autocamioane pentru însoţirea utilajelor de intervenţie. Pentru acţiunile de deszăpezire au fost pregătite 2.000 de tone de material antiderapant, zgură, sare şi nisip.


UPDATE ORA 13.30- La ora 13.30 situaţia drumurilor din judeţul Galaţi a rămas neschimbată. Se lucrează încă atât la restabilirea traficului pe drumurile blocate, cât şi la deszăpezirea autocarului blocat la Oancea.

 


UPDATE ORA 10.30 - Dimineaţa nu a început foarte bine pe drumurile din judeţul nostru. Conform datelor furnizate de ISU Galaţi, cele mai afectate localităţi în ceea ce priveşte blocarea circulaţiei rutiere sunt: Băleni, Cuca, Vârlezi, Călmăţui, Griviţa, Oancea, Roşcani, Pechea, Costache Negri, Cudalbi şi Ghidigeni. „Datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile (viscol) au rămas închise temporar pe anumite porţiuni un drum naţional şi 15 drumuri judeţene astfel: DJ242D (Băneasa – Suceveni), DJ242E (Băneasa - Roşcani – Oancea), DJ251B (Bălăşeşti) - DN24D (Bălăbăneşti), DJ251H (Oancea – Roşcani), DJ251C (Smulţi – Crăieşti), DJ251F (Drăguşeni – Smulţi), DJ251G (Vârlezi - Corni - Măcişeni - Valea Mărului), DJ 242E (Corod- Valea Mărului), DJ252G (Vizureşti – Ţepu), DJ253 (Umbrăreşti - Cudalbi - Băleni – Viile), DJ254 (Iveşti – Călmăţui), DJ251 (Schela - Slobozia Conachi), DJ242 (Vârlezi - Tg.Bujor) şi DJ261A - DN24D (Scânteieşti). De asemenea, niciuna dintre unităţile de învăţământ ieri nu şi-a reluat cursurile”, ne-a explicat căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt de ISU Galaţi. În acest moment se lucrează la Oancea pentru ca cele 21 de persoane blocate acolo şi pentru care au fost asigurate spaţii de cazare, să ajungă la destinaţie. Situaţia nu este deloc îmbucurătoare, fapt pentru care vineri, la ora 11,00, la Prefectură, va avea loc şedinţa Grupului de Suport Tehnic pentru a se stabili ce s-a făcut pentru deblocarea drumurilor şi ce ar mai trebui făcut ca totul să revină la normal.


UPDATE VINERI, ORA 8.00- În cursul nopţii de joi spre vineri a nins şi a viscolit mai rău decât în noaptea de miercuri spre joi, spun drumarii care cred că ridicarea codului portocaliu în favoarea celui galben a fost mai mult o chestie psihologică decât o realitate în teren. Vântul a bătut cu peste 90 de km la oră, vizibilitatea fiind extrem de redusă, iar în unele locuri, troienele au ajuns şi la 2 metri.      

Vineri, la ora 7.00, pe toate drumurile naţionale din judeţul Galaţi se circula, excepţie făcând DN 24 D Galaţi- Cuca- Bârlad, închis de 34 de ore, ne-a comunicat şefa punctului de lucru a SC Drumuri Naţionale, Doiniţa Corban. La decizia prefectului Paul Florea, de joi seara, la ieşirea din municipiile Galaţi şi Tecuci sunt poliţişti rutieri care sfătuiesc şoferii să renunţe la drum, dacă intenţionează să meargă pe E 85 Focşani-Bucureşti.

Potrivit prefectului Paul Florea, vineri dimineaţă erau  blocate, pe anumite porţiuni, 15 drumuri judeţene, iar cele mai grav afectate de zăpadă sunt localităţile Băleni, Cuca, Vârlezi, Costache Negri, Cudalbi, Şiviţa, Griviţa, Oancea, Pechea şi Ghidigeni.

Şeful direcţiei de Drumuri Judeţene din cadrul Consiliului Judeţean Galaţi, Petru Tudorache a precizat că în cursul nopţii nu au putut fi folosite utilajele de deszăpezire, deoarece viscolul făcea inutilă acţiunea drumarilor. Cele 25 de utilaje de deszpezire sunt, totuşi, distribuite uniform în judeţ, pentru a face mai rapidă intervenţia lor acolo unde este nevoie, a adăugat Tudorache. În cursul nopţii, ambulanţă solicitată pentru a ajunge în comuna gălăţeană Cudalbi a ajuns la pacientă şi de acolo la Spitalul din Tecuci doar cu un utilaj de deszăpezire în faţă.  

O situaţie deosebită s-a înregistrat la 6 km distanţă de comuna Oancea, acolo unde ieri dimineaţă un autocar cu 21 de cetăţeni moldoveni care mergeau la muncă, în Italia, a derapat şi s.a oprit într-un şanţ pe DJ 242 E. După ce au stat mai bine de jumătate de zi în autocar, o parte din moldoveni a fost de acord să meargă, cu ajutorul maşinilor poliţiştilor de frontieră, în comuna Oancea, unde s-au încălzit cu ceai şi lapte cald. Potrivit primarului din Oancea, Victor Chiriloaie, aseară, în jurul orelor 22.00, moldovenii au decis să se întoarcă la autocar, pentru a petrece noaptea acolo. Pentru siguranţa lor, prefectul Paul Florea a trimis o maşină MapN, un TAB care a ajuns în apropierea autocarului în jurul orei 2.00. La faţa locului s-a constatat că autocarul era aproape îngropat în nămeţi, motiv pentru care moldovenii aproape că au fost obligaţi să meargă la primăria din Oancea. Chiar şi aşa, 5 cetăţeni au rămas la autocar, autorităţile dându-le combustibil suplimentar pentru a nu îngheţa de frig în maşină. 

JOI, ORA 23.00 -În urma videoconferinţei, de joi seară, cu prefecţii, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Paul Florea, a decis instituirea a două filtre de poliţie rutieră la ieşirea din municipiile Galaţi şi Tecuci. „Având în vedere că pe DE 85 Focşani-Bucureşti nu se circulă, la cererea prefectului de Vrancea, am instituit aceste două filtre. Scopul lor este ca poliţiştii rutieri să-i informeze pe şoferi despre blocajul de după Focşani, către Bucureşti şi să îi sfătuiască pe aceştia să îşi amâne călătoria, până când se va îmbunătăţi vremea. La această oră ninge şi bate foarte puternic vântul, mai ales în judeţ, iar stratul de zăpadă depăşeşte pe alocuri chiar şi un metru şi jumătate înălţime”, a declarat prefectul Paul Florea. Îngrijorat de soarta celor 21 de cetăţeni moldoveni care au refuzat să înnopteze la Oancea, preferând să petreacă noaptea în autocarul lor, aflat într-un şanţ, pe DJ 242 E, prefectul a decis să trimită în zonă o maşină MApN. „Vom trimite un TAB acolo, poate că acest autovehicul va reuşi să scoată din şanţ autocarul şi să îl aducă în comună. Dacă nu va reuşi, iar pasagerii vor continua să refuze să părăsească autocarul, le vom da măcar combustibil, astfel încât să nu sufere de frig”, a mai declarat prefectul. Acesta a precizat că în continuare erau blocate DN 24 D şi alte 13 drumuri judeţene, dar că "având în vedere cât ninge, probabil că dimineaţă vor fi mult mai multe impracticabile"

Maria Măndiţă

Citeşte şi:

Şcoli închise în şase localităţi gălăţene: Băleni, Toflea, Buciumeni, Poiana, C.Negri şi Nicoreşti

Meciul de handbal Oţelul Galaţi – HCM Roman a fost amânat!

Bacurile circulă din oră în oră

 

 

Citit 7696 ori Ultima modificare Vineri, 27 Ianuarie 2012 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.