S-a aprobat continuarea lucrărilor la Centrul de Afaceri

S-a aprobat continuarea lucrărilor la Centrul de Afaceri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

25 noiembrie 2008 era ultimul termen la care lucrările Centrului de Afaceri, clădirea în construcţie de lângă Prefectură, ar fi trebuit să fie gata. Deşi s-a înălţat în mod vizibil în ultima vreme, clădirea nu este însă gata nici acum. Întârzierile apărute  urmau să fie analizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi  Locuinţei, care să decidă dacă au fost justificate sau nu.

Vestea bună este că ministerul şi-a dat acum acordul pentru o prelungire de termen, care probabil nu va fi şi ultima. Aprobarea face posibilă în continuare finanţarea lucrărilor din fonduri europene.

Viorica Bratoveanu, director executiv al Direcţiei Tehnice, Investiţii şi Implementări Proiecte a  Consiliului Judeţului (CJ), care se ocupă şi de acest proiect, a declarat, ieri, că ministerul a încheiat un act adiţional, care permite prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor până pe 27 iunie 2009.

Predarea clădirii fusese gândită la start chiar pentru august 2008, dar, chiar de la debut, proiectul a început cu o întârziere de o lună şi jumătate, în timp ce ministerul de atunci organiza licitaţia. Pe parcurs, au apărut mai multe întârzieri din cauze neaşteptate.

De exemplu, un grup de romi fără locuinţă şi-au instalat tabăra în perimetrul şantierului şi Primăria a trebuit să le asigure cazarea, în timpul săpăturilor s-a descoperit intrarea într-o veche hrubă şi a fost necesară prezenţa arheologilor, apoi au fost discuţii între partenerii constructori privind aprovizionarea şi finanţarea cursivă etc.   

Cum va fi Centrul de Afaceri

Câteva date despre proiect: construcţia este posibilă prin câştigarea, de către CJ, a unei finanţări externe, prin Programul PHARE 2004 – 2006 Coeziune Economică şi Socială în valoare de peste şase milioane de euro, cu o contribuţie a CJ de 1,76 milioane euro şi a Consiliului Local Galaţi de 51.000 euro.

Clădirea va avea patru etaje în corpul central, cel din metal şi sticlă, şi încă două corpuri de clădire laterale, mai apropiate ca stil de clădirea prefecturii şi de celelalte clădiri vechi ale străzii; totul acoperind 7.198 mp. Aici vor funcţiona două incubatoare de afaceri, un complex expoziţional, săli de conferinţe.

Vor fi 150 de birouri, 2.500 de scaune, 50 de dulapuri, computere, sistem de comunicaţie intern cu 64 de abonaţi interni  etc., două săli pentru reuniuni cu  60–90 de locuri şi o sală polivalentă de 500 de locuri, cu echipamente de traducere simultană şi alte facilităţi.

Oamenii de afaceri şi invitaţii lor vor avea la dispoziţie şi o cofetărie, un bar şi un fast-food. Problema parcărilor va stârni, desigur, discuţii, după ce constructorul a încercat la începutul lucrărilor o organizare de şantier în jurul monumentului Eroilor Revoluţiei.

Citit 2082 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.