Jaf cu masca pe figură

Jaf cu masca pe figură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce, în iunie 2008, Mirela Streşnă, angajată a casei de amanet „Romero”, era ucisă cu sânge rece de un tânăr doritor de căpătuială, tâlharii gălăţeni par a-şi fi rafinat tehnicile de atac. Cu feţele ascunse de cagule şi înarmaţi cu un pistol cu electroşocuri, doi bărbaţi au atacat luni dimineaţă o casă de schimb valutar (franciză a „Pibunni”), imobilizând-o pe angajată şi plecând cu o pradă de 15.000 de lei.

„…un cerc de bănuiţi”

„Gălăţeanca Speranţa S., de 43 ani, vânzătoare la o casă de schimb valutar din Galaţi, a sesizat luni, la ora 10,30, că în urmă cu câteva minute, doi indivizi necunoscuţi, cu cagule pe faţă, profitând de neatenţia ei, au intrat în incinta unităţii şi au furat 15.000 lei dintr-o casă de bani, a cărei uşă era deschisă”, declară Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi.

„În urma efectuării cercetării la faţa locului, a vizionării imaginilor surprinse de camerele de monitorizare şi a inventarului efectuat, s-a stabilit că cei doi autori au acţionat cu feţele acoperite cu cagule, au pătruns în casa de schimb de unde au sustras suma de bani respectivă, după care, pentru a-şi asigura fuga, ei au ameninţat-o pe angajată cu un dispozitiv cu electroşocuri, fără însă a-i provoca vătămări corporale.

Deoarece de la faţa locului s-au ridicat mai multe urme, s-a format deja un cerc de bănuiţi, cu persoane cunoscute cu acest mod de operare. Cercetările continuă în vederea identificării autorilor”, încheie purtătorul de cuvânt.

Nimeni nu ştie. Nimic!

Ieri, la faţa locului, adică pe bulevardul 1 Decembrie, între Maşniţă şi „Două babe” (pe partea restaurantului), la parterul blocului S7D, scara 2, la magazinele din zonă domneşte o pace mai profundă decât în Elveţia. Având intrarea la stradă şi un nume de „Amanet” deasupra intrării, magazinul este înconjurat de bannere trimiţând ba spre „Termopane”, ba spre magazin de articole de îmbrăcăminte: „Aici funcţionează patru societăţi”, explică una dintre vânzătoare.

Nimeni nu vrea să facă declaraţii, nimeni nu recunoaşte că a fost de faţă la jaf: „Poliţia ne-a spus să nu spunem nimic”. Nu ni se permite să facem fotografii în interior, iar vânzătoarele fug ca potârnichile când le adresăm vreo întrebare: „Nu eram aici”, ne spun, în repetate rânduri, două tinere care apar inclusiv pe înregistrarea video.

Să învăţăm. De la alţii

În aproximativ aceeaşi zonă a oraşului (la 500 de metri distanţă), în luna iunie a anului trecut, în timpul unei tentative de jaf, Mirela Streşnă, de 27 de ani a fost ucisă, la o casa de amanet. Angajata casei de amanet a fost găsită înjunghiată de 14 ori, iar mobilul crimei a fost jaful (criminalul neputând, însă, să se atingă de nici un ban). S-a dovedit ulterior, după prinderea autorului, în luna august, că atacatorul a fost un tânăr de 18 ani care a comis crima pentru a intra în posesia unor sume importante de bani.

Cu sau fără criză economică, comunitatea gălăţeană are toate motivele să se înfioare: jafurile se petrec în plină zi, iar hoţii, bine înarmaţi şi cu identitatea protejată, nu se mai tem de camere video, de alarme sau de alte mijloace de securitate. Acest fapt, coroborat cu atitudinea extrem de relaxată arborată de angajatele de la societăţile de profil (avertizate în repetate rânduri de către Poliţie să nu mai lucreze cu uşile deschise sau să nu mai părăsească sediul în timpul serviciului), aproape că atrag evenimentele de acest tip. Şi  cu cât vom învăţa mai repede din experienţa altora, cu atât vom reuşi să ne păzim mai bine şi vieţile, şi avutul...

Citit 2553 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.