Oraşul s-a umplut de puşti şi pistoale

Oraşul s-a umplut de puşti şi pistoale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Circa 3.000 de gălăţeni deţin legal, în prezent, arme letale sau de autoapărare
  • Tot mai mulţi sunt cei care îşi cumpără pistol pentru că „are toată lumea”, nu pentru că ar avea o nevoie reală

La români, moda are un criteriu ciudat de a câştiga rapid adepţi, indiferent de obiect. Că e vorba de gadgeturi de ultimă oră, maşini, haine sau moduri de distracţie, mulţi vor să fie musai în trend chiar dacă un anume stil sau lucru nu îi caracterizează, nu le foloseşte sau, mai rău, le poate dăuna. În categoria acestor din urmă efecte regăsim, invariabil, armele, puştile sau pistoalele cu bile, cu gaze sau cu glonţ fiind în zilele noastre la fel de uşor de găsit precum o pereche de pantofi.

Şi cum la aşa o ofertă trebuie să existe şi o cerere pe măsură, aflăm de la Poliţie că în scripte există aproximativ 3.000 de arme deţinute legal, dintre care jumătate sunt cu efect letal.

Armele „la negru”, furnizate de traficanţi

Cifrele de mai sus sunt cele oficiale, deţinute de poliţiştii Serviciului Arme din cadrul IPJ Galaţi, structura care emite autorizaţiile şi permisele de port-armă. Cu toate acestea, numărul armelor din judeţ este mult mai mare, cei care deţin puşti şi pistoale fără documente alegând să nu le declare fie din cauză că le procură pe căi ilegale, fie deoarece vor să evite procedura de autorizare, fie din cauză că nu îndeplinesc condiţiile. Dovadă stă şi faptul că în 2011, la Galaţi, numărul infracţiunilor de uz ilegal de armă a crescut de trei ori faţă de 2010.

„În 2011, am confiscat 58 de arme, 20 dintre aceste fiind letale. De la începutul acestui an, am identificat 15 arme deţinute ilegal, pe care le-am ridicat. Dintre acestea, trei au fost letale, respectiv arme de vânătoare, iar 12, neletale. Dintre acestea din urmă, patru au fost puşti, iar restul pistoale”, ne-a explicat scms. Cristian Picioruş, şeful Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase (SAESP) din cadrul IPJ Galaţi.

Potrivit specialiştilor care se ocupă de autorizarea şi emiterea permiselor de port-armă, pe de o parte, şi de confiscarea dispozitivelor deţinute ilegal, pe de altă parte, cei care nu au acte pentru puşti şi pistoale nu cumpără aceste dispozitive din magazinele de profil, ci de la traficanţii care le aduc de cele mai multe din statele spaţiului ex-sovietic.

"Vreau armă pentru că au toţi"

Tendinţa în privinţa cererii de autorizaţii pentru arme este în creştere, dacă ar fi să ne luăm după mentalităţile care îi împing pe tot mai mulţi gălăţeni spre magazinele de armament. "Toţi cunoscuţii mei au pistol, dar şi mulţi dintre colegii de serviciu. De că să nu îmi iau unul? Nu ştii când ai nevoie de el, sunt tot felul de nebuni pe stradă. Nu pot spune că am duşmani, dar dacă sunt atacat cu o armă, cu ce mă apăr?", susţine Lucian Stroe (28 ani), angajat al unei firme de pază din Galaţi.

Deşi iniţial, atunci când demarează procedurile pentru obţinerea unei autorizaţii şi, respectiv, a permisului port armă sau chiar când îşi cumpără un pistol "la negru", mulţi nu au de gând să le folosească într-o anumită împrejurare, nu puţine sunt cazurile când pistoalele sunt scoase din toc cu prea multă uşurinţă în cadrul unor conflicte spontane sau pentru comiterea anumitor fapte penale. "Este mai greu să îi identificăm pe cei care le ţin acasă, dar monitorizăm grupurile de infractori, despre care ştim că deţin sau folosesc arme", a completat scms. Picioruş.

 

Citit 8275 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2012 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.