Bursa generală a locurilor de muncă: Angajatorii, luaţi cu asalt de şomeri
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Bursa generală a locurilor de muncă: Angajatorii, luaţi cu asalt de şomeri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bursa generală a locurilor de muncă, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), a avut loc vineri, în holul Universităţii „Dunărea de Jos”. Simultan cu evenimentul de la Galaţi, o bursă a locurilor de muncă a avut loc şi la Tecuci.

La Galaţi, peste 200 de şomeri, cu CV-urile în mână, au venit la Universitate în ideea că îşi vor găsi un loc de muncă. Atât tineri absolvenţi, cât şi persoane cu zeci de ani de experienţă într-un anumit domeniu, şi-au lăsat datele angajatorilor, sperând că vor fi sunaţi. Cele mai căutate locuri de muncă au fost cele de patiseri, lucrător în construcţii sau ingineri, standurile reprezentanţilor fiind luate cu asalt de cei interesaţi. Şomerii cu care am vorbit spuneau că ar accepta şi o specializare diferită de cea pe care o au, dar ar vrea ca salariul să fie peste 1.000 de lei. Coadă era şi la standurile celor care oferă cursuri de calificare. În Galaţi, 23 de angajatori au fost prezenţi la acţiune, iar din Tecuci 25, acestea oferind, în total, 430 de locuri de muncă.

Mai puţine oferte decât în anii trecuţi

„Bursa se ţine în fiecare an în lunile aprilie şi septembrie. Comparativ cu ediţiile trecute, anul acesta sunt mai puţine locuri de muncă. Cele mai multe oferte sunt din domeniile producţie şi servicii”, a explicat Carmen Hanţaţuc, directorul AJOFM. Tot aceasta a mai adăugat că, la sfârşitul lunii martie, rata şomajului la Galaţi era de 7,44 la sută, situându-ne pe locul 8 în clasamentul pe ţară, dar fenomenul este în scădere.

„Calificarea este principala cerinţă”

„De dimineaţă am avut foarte multe cereri din partea şomerilor. Doritorii sunt, în mare parte, cei care au terminat cursurile de patiserie organizate de AJOFM şi au lucrat doar în perioada de practică. Este importantă şi această practică, putem găsi locuri de muncă şi pentru aceştia. Calificarea este principala cerinţă pe care o avem de la şomeri”, explică Laurenţiu Mardare, reprezentantul firmei Sarabia SRL, care a oferit 13 posturi de cofetar, patiser, bucătar sau barman-ospătar. „Am făcut un curs de patiser care a durat trei luni. Am găsit aici două oferte de muncă. Am lăsat datele mele şi acum aştept să fiu sunată. Nu am foarte multă experienţă,m dar am mai lucrat în diferite fabrici”, ne-a spus Nicoleta Grosu.

„Multe cursuri, puţine posturi”

„Eu am o calificare de electrician. Dar am mai făcut trei cursuri şi degeaba. Tot nu mi-am găsit un loc de muncă. De aici, foarte multe mese la care m-am uitat, au cursuri de calificare şi foarte puţine posturi. Oferta este foarte slabă. Am găsit două firme. Sper să mă angajeze pentru că este foarte greu. Am o experienţă în domeniu de 30 de ani”, ne spune Petru Neagu, de 54 de ani. Oferte de cursuri de calificare a oferit şi Alianţa Romilor. Reprezentanţii acesteia spun că oricine poate să beneficieze de cursuri, nu doar cetăţenii de etnie romă: „Avem peste 15 cursuri de calificare în domenii precum barman, lucrător în construcţii, instalator şi aşa mai departe. Astăzi au venit mulţi doritori care s-au înscris şi care vor fi sunaţi de la centru. Aceste cursuri sunt gratuite. Cei care aplică trebuie să aibă studii - în funcţie de curs şi să nu depăşească vârsta de 65 de ani”, ne-a explicat Claudia Constantin, reprezentantul Alianţei Romilor.

Nicio angajare pe loc

Raportul emis de AJOFM arată că, în urma acţiunii din acest an, niciunul dintre şomeri nu a fost angajat pe loc, iar 144 au fost selectaţi pentru a le fi analizate datele, în vederea unei posibile angajări.

Citit 2735 ori Ultima modificare Vineri, 27 Aprilie 2012 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.