Interviu cu Bogdan Liviu Ciucă: "Nu i-am semnat niciun act lui Boldea!"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Interviu cu Bogdan Liviu Ciucă: "Nu i-am semnat niciun act lui Boldea!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • * Numele lui Bogdan Liviu Ciucă, preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi, a fost des vehiculat în „dosarul Boldea”. La fel de vehiculat a fost şi numele biroului său notarial, unde au fost autentificate mai multe vânzări anchetate acum de procurorii DIICOT şi DNA. Ce părere are notarul gălăţean despre toată această situaţie, aflaţi din interviul pe care ni l-a acordat

- Cum vedeţi „dosarele Boldea”, atât pe cel de la DIICOT, cât şi pe cel de la DNA?

- Nu am cunoştinţă dacă „dosarul Boldea" de la DIICOT este acelaşi sau nu cu „dosarul Boldea" de la DNA. Nu cunosc detalii cu privire la cele două dosare, dacă au sau nu acelaşi obiect.

- Cum au reuşit să treacă atâtea acte false de birourile notariale?

- Nu s-au făcut falsuri în birouri notariale! Notarii sunt martorii acuzării în acest dosar şi colaborează de câţiva ani cu instituţiile statului (DIICOT etc.) pentru rezolvarea cazului. Niciun notar nu este acuzat în acest dosar. Se pare că falsurile se făceau înainte de înregistrarea în cartea funciară şi pe rolul fiscal de la Primărie (probabil pe circuitul dintre Judecătorie, Curtea de Arbitraj şi Cartea Funciară, respectiv, Primărie). Notarii au făcut toate verificările legale şi au primit răspuns de fiecare dată, atât de la cartea funciară, cât şi de la Administraţia Fiscală, că persoanele în cauză sunt proprietari, se află înregistraţi în Cartea Funciară şi pe rolul fiscal şi că imobilele pot fi vândute. Dacă nu ar fi făcut aceste verificări, notarii ar fi fost în culpă. Nu cunosc cine şi cum este vinovat. Cu siguranţă instituţiile statului îşi vor face datoria şi instanţa va decide.

- Cum explicaţi faptul că la cabinetul notarial „Ciucă şi Asociaţii” nu au fost descoperite falsurile făcute de clanul Boldea, în schimb alţi doi notari au reuşit acest lucru?

- Actele instrumentate atât de alte birouri notariale din Galaţi, cât şi de foştii sau actualii mei colegi din biroul unde sunt asociat, au fost verificate cu atenţie de instituţiile statului şi s-a constatat că au fost încheiate cu respectarea prevederilor legale. Colegii sau foştii mei colegi au refuzat îndeplinirea unor acte atunci când vânzătorii nu au putut face dovada clară a proprietăţii. Notarii care au descoperit actele false au făcut-o cu ajutorul celor de la Cartea Funciară, care au anunţat că actele nu sunt în regulă.

- Cum vă explicaţi că majoritatea actelor au fost încheiate la biroul dumneavoastră notarial?

- Biroul la care faceţi referire şi în care eu sunt unul dintre asociaţi este unul dintre cele mai mari din cadrul Curţii de Apel Galaţi (aproximativ 20 de persoane lucrează în cadrul acestui birou). Pe cale de consecinţă şi volumul actelor şi numărul de clienţi este unul destul de mare, deci şi posibilitatea ca o parte din aceste acte să fie instrumentate în acest birou. Domnul Boldea nu m-a sunat şi nu a intervenit niciodată la mine personal în privinţa vreunui act. De mai bine de opt ani, activitatea mea în biroul notarial este extrem de redusă, eu neavând niciun drept să verific ce fac colegii mei care sunt independenţi în activitatea lor. Personal, pot spune că nu i-am semnat şi nici nu am discutat vreodată despre vreun act notarial cu domnul Boldea.

- Ce măsuri aţi luat în urma faptului că s-a descoperit că o parte dintre actele false au fost autentificate la cabinetul dumneavoastră?

- Autorităţile au verificat arhivele actelor în cauză şi s-a constatat că toate verificările notarilor au fost făcute exact aşa cum impune legea. Nimeni nu este acuzat, aşa că nu aveam ce măsuri să iau.

 - Sunteţi parlamentar şi aveţi posibilitatea să schimbaţi legislaţia, astfel încât astfel de falsuri să fie evitate. Aţi făcut ceva în acest sens?

- Personal, am propus şi am reuşit să introduc în lege obligaţia ca instanţele să comunice la Cartea Funciară, direct (şi nu prin partea interesată), hotărârile judecătoreşti care au ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilelor. Se blochează astfel posibilitatea ca pe drumul dintre instanţă şi Cartea Funciară sau Primărie textul unei hotărâri să fie schimbat! Sper ca această propunere să intre cât mai repede în uz şi, cu siguranţă, după aceea, astfel de cazuri vor fi evitate.

 

Citit 5522 ori Ultima modificare Vineri, 27 Aprilie 2012 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.