Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va înainta Guvernului, marţi, un proiect act normativ privind desecretizarea contractului încheiat în 1992 pentru rezervele de petrol şi gaze din Marea Neagră, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele agenţiei, Gelu Agafiel Mărăcineanu.
"Am elaborat un proiect de hotărâre de guvern pentru declasificarea contractului din 1992, iar mâine (marţi - n.r.) îl vom depune la Secretariatul General al Guvernului", a spus Mărăcineanu.
Întrebat dacă autorităţile au făcut o analiză privind varianta cea mai avantajoasă pentru statul român, respectiv împărţirea producţiei cu compania canadiană sau perceperea unor redevenţe petroliere, Mărăcineanu a răspuns că nu are cunoştinţă de aşa ceva, dar că o astfel de evaluare trebuie făcută.
Mărăcineanu a ocupat, înainte de numirea în funcţia de preşedinte al ANRM, poziţia de director de dezvoltare în Petromservice. El a declarat că a avut această poziţie în Petromservice între 1 aprilie 2008 şi 4 februarie 2009, când a demisionat.
Actul adiţional încheiat în noiembrie 2008 la contractul din 1992 a fost deja desecretizat.
Premierul Emil Boc a declarat, săptămâna trecută, că şi contractul iniţial va fi desecretizat, pentru a clarifica problema împărţirii producţiei.
Actul adiţional, aprobat printr-o hotărâre a fostului Guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu, la sfârşitul mandatului, permite Sterling să exploateze rezervele de petrol şi gaze aflate în două perimetre din Marea Neagră, XIII Pelican şi XV Midia.
În 1992, compania Rompetrol, care reprezenta la acea dată statul român, şi consorţiul format din firmele Enterprise şi Canadian Oxy au încheiat un acord de explorare şi împărţire a producţiei.
Acordul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, în 1997, la Sterling Resources. În 1993, Rompetrol a fost privatizată, iar locul companiei în acordul cu Sterling a fost luat de ANRM.