Curtea de Apel a respins contestaţia, Mona Muscă rămâne cu decizia de colaborare cu Securitatea

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Contestaţia Monei Muscă la decizia de colaborare cu Securitatea a fost respinsă, luni, de instanţa Curţii de Apel Bucureşti, verdictul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) rămând în vigoare.

Decizia instanţei este irevocabilă.

Mona Muscă a solicitat, în iunie anul trecut, Curţii de Apel Bucureşti revizuirea hotărârii judecătoreşti prin care a fost declarată colaborator al fostei Securităţi, cerere introdusă după ce CNSAS a fost declarat neconstituţional.

Cererea Monei Muscă a fost introdusă la Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti, iar în 30 iunie 2008, în urma dezbaterilor, s-a decis că judecarea acţiunii este de competenţa Secţiei Civile.

Astfel, invocându-se necompetenţa funcţională, instanţa a decis scoaterea de pe rol a acţiunii, în 11 iulie 2008 dosarul fiind trimis la Secţia a III-a Civilă a Curţii de Apel Bucureşti, pentru judecare.

În luna septembrie, aceeaşi secţie a invocat un "conflict negativ de competenţă" şi a trimis dosarul preşedintelului instanţei să stabilească ce secţie poate judeca speţa. Preşedintele instanţei, Nicolae Florescu, a apreciat că nu este vorba despre un conflict negativ de competenţă şi a trimis dosarul Secţiei a III-a Civilă.

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, un complet al Secţiei a III-a Civilă a Curţii de Apel Bucureşti a decis ca dosarul să se întoarcă la un alt complet de judecată din cadrul aceleiaşi secţii, adică cel care în martie a trimis dosarul Secţiei de Contencios Administrativ, după intrarea în vigoare a Ordonanţei CNSAS.

Potrivit magistraţilor, completulul de judecată iniţial trebuie să judece cauza, făcând aplicare prevederilor din Codul de procedură civilă care statuează că revizuirea este judecată de aceeaşi instanţă care a soluţionat definitiv dosarul.

Mona Muscă a demisionat din Parlament în 7 martie 2007, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia la decizia CNSAS conform căreia a făcut poliţie politică.

Mona Muscă s-a retras din PLD şi din Camera Deputaţilor după ce Colegiul CNSAS a dat un verdict de colaborare a acesteia cu Securitatea, iar contestaţia ei a fost respinsă de instanţa de judecată.

Curtea Constituţională a decis, în 31 ianuarie 2008, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS.

După verdictul de colaborare cu Securitatea, CNSAS a făcut plângere împotriva Monei Muscă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii dispunând, în 14 august 2008, începerea urmăririi penale în acest caz, pentru fals în declaraţii.

Citit 1448 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.