"Stâna morţii" la Frumuşiţa! Locul unde ciobanii mor pe capete
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"Stâna morţii" la Frumuşiţa! Locul unde ciobanii mor pe capete
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Un ciobănaş de numai 20 de ani care muncea la stâna fraţilor Enache din Frumuşiţa a sfârşit tragic după ce s-a electrocutat pe un stâlp de înaltă tensiune * Blestem sau plată pentru păcatele stâpânilor? În ultimii trei ani, alţi trei ciobani au murit din diverse cauze în serviciul celor pe care comunitatea îi califică drept "teroriştii" de la Tămăoani

Dumitru Giurcan (20 ani) era, până alaltăieri, unul dintre ciobanii care păzeau turmele de oi şi capre ce aparţin fraţilor Valerică şi Neculai Enache din satul Tămăoani, comuna Frumuşiţa. Venise din Bogdăniţa, judeţul Vaslui, loc de unde majoritatea stâpânilor de turme îşi recrutează forţa de muncă, pentru că este ieftină.
Tânărul oier nu a avut însă viaţă lungă la stâna fraţilor Enache, pentru că la sfârşitul săptâmânii trecute a avut nefericita idee de a se urca pe un stâlp de înaltă tensiune. "În momentul în care a vrut să coboare de pe stâlp, tânărul, aflat fără forme legale în Frumuşiţa, a atins firele de înaltă tensiune şi s-a electrocutat, decedând pe loc", a precizat cms. Cristina Tatuliuci, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
Accidentul, unul extrem de nefericit de altfel, ar fi fost trecut destul de repede cu vederea în comunitate dacă ciobanul Giurcan nu ar fi fost al patrulea oier tocmit de fraţii Enache care a murit într-un interval de trei ani, doi ciobani sfârşind loviţi de maşini, iar unul, ucis în bătaie. Sfârşitul tragic al ciobănaşului răscoleşte însă o lungă serie de probleme pe care stâpânii turmelor, fraţii Valerică şi Neculai Enache, le-au pricinuit localnicilor, şi de aici, administraţiei locale.
Oile au distrus recoltele
Principala problemă a oamenilor din Frumuşiţa legată de fraţii Enache, confirmată de altfel de primarul Nelu Munteanu, o constituie faptul că oile, circa 2.000 la număr, mânate de cele mai multe ori de ciobani foarte tineri sau chiar minori, dau iama pe terenurile cultivate fie de persoane fizice, fie de societăţi agricole.
"Nu ştim ce să ne mai facem cu ei. Le-am făcut adrese, acum vreun an le-am trimis hârtie să îşi mute stâna, pe care au ridicat-o în centrul satului Tămăoani, pe terenul primăriei. Trec cu turmele peste recolte de orz, orzoaică, grâu, nu ţin cont de nimic. Am şi primit numeroase sesizări de la societăţi care au terenurile distruse de oi. Nu ştiu de ce, la banii pe care îi au, nu îşi cumpără nişte pământ să îşi facă stâna acolo şi să îşi pască oile", susţine primarul Nelu Munteanu.
Edilul din Frumuşiţa se declară cu atât mai indignat cu cât fraţii par să aibă la degetul mic întreaga comunitate din Tâmăoani. "Îi înjură pe oameni, îi bat, îi terorizează. Pe mulţi i-am determinat să depună plângere la Poliţie, dar nu ştiu cum se face, că imediat ce dosarul trebuie să ajungă la Judecătorie, se dă o propunere avantajoasă şi ei nu păţesc nimic. Nimeni nu a luat măsuri împotriva lor. Am făcut sesizări la toate instituţiile, dar degeaba", adaugă primarul Nelu Munteanu.
Fraţii Enache şi ciobanii care le păstoresc turmele şi-au atras ura proprietarilor de pâmânturi. Zeci de hectare semănate cu orz, orzoaică sau grâu, dar şi cu porumb sau viţă de vie au fost mâncate de animale, păgubite fiind SC Agrofrontal, SC Geaki SRL şi SC Ghedin Test SRL. În ultima lună, conform sesizărilor ajunse la primărie, peste 80 de hectare au fost afectate, cele mai mari pagube înregistrându-le SC Ghedin Test SRL, care a rămas fără grâul semănat pe aproape 56 de hectare. "Cum noi plătim ca să cultivăm suprafeţele astea de teren, să plătească şi ei, că sigur primesc subvenţii pentru animale. Nu e normal. Să se ducă pe imaşul primăriei şi să pască acolo, nu pe pâmântul cultivat. După ce că nu plouă, ne mai nenorocesc şi animalele astea", ne-a spus Anghel Alexe, asociat la SC Geaki SRL, societate care în ultima lună a declarat distruse şase hectare de teren cultivat cu orzoaică.

 

Citit 6615 ori Ultima modificare Luni, 18 Iunie 2012 18:09

7 comentarii

 • postat de MARIUS
  Vineri, 20 Iulie 2012 13:46
  DUMNEZEU SAL IERTE ERA UN BAEAT BUN AVEA O INIMA MARE SI ARE IN CONTINUARE ERA PRETENUL MEU .... DUMNEZEU SAL IERTE
  1
  0
  Raportează
 • postat de YYo
  Miercuri, 27 Iunie 2012 12:04
  Rezultatul societății sălbatice în care am ajuns să trăim! Am impresia că băieții ăștia ''buni'' cotizează constant cu ''cele trebuincioase'' sărbătorilor pascale acolo ''unde trebuie'' și treburile merg strună! Nimeni nu vede, nu aude. Adevărul e că funcționarul n-o să primească niciodată mai mult de la stat decât de la infractor pentru serviciul lui...
  0
  0
  Raportează
 • postat de antonescu
  Marți, 19 Iunie 2012 20:43
  Dumnezeu sa aiba gria de sufletul acelui tanar de 20 de ani care nu avea ce cauta pe stalp.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gabriel
  Marți, 19 Iunie 2012 10:09
  Nu se pot judeca acesti oameni dupa gura lumii si fara probe ....dar nu asta este important tot ce conteaza este ca acel ciobanas a murit la 20 de ani. DUMNEZEU SA-L IERTE
  0
  0
  Raportează
 • postat de Haiducul
  Marți, 19 Iunie 2012 05:11
  Suflet de om nevinovat, nascut sa fie victima a societatii in care traim. A plecat dintre ai lui sa munceasca si sa traiasca mai bine printre straini si dumnezel la luat la el .
  Dumnezeu sa-l
  0
  0
  Raportează
 • postat de Garcea
  Marți, 19 Iunie 2012 05:04
  Oare instructaj de protectia muncii a avut ? Cred ca a pirdut din oi si sa urcat pe stalp sa le caute cu privirea
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fata brutarului turmentat
  Marți, 19 Iunie 2012 04:57
  "a avut nefericita idee de a se urca pe un stâlp de înaltă tensiune. "În momentul în care a vrut să coboare de pe stâlp, tânărul, aflat fără forme legale în Frumuşiţa, a atins firele de înaltă tensiune şi s-a electrocutat, decedând pe loc", a precizat cms. Cristina Tatuliuci, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
  oare daca avea forme legale nu se mai electrocuta sau ce vrea sa ne zica militianca ?
  Totusi nu inteleg, sa urcat pe stalp pana la nori si la coborare a atins firele de inalta tensiune ? daca da la puscarie cu el, ce mai asteptati. Sa fie judecat si condamnat fara drept de apel. Ahaaaaaa deci lucra si la negru ? iale oile si la puscarie cu chiaburii.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.