Caz tulburător: A murit după ce i s-a făcut un calciu

Caz tulburător: A murit după ce i s-a făcut un calciu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O femeie a murit pe holul unui cabinet medical după ce a primit tratament "de specialitate": două palme pentru leşin şi un calciu


Rozica Stan a venit la redacţie cu ochii în lacrimi şi sufletul plin de durere. Trecuse foarte puţin timp de când sora sa decedase într-un cabinet medical situat la Ultimul Leu. A venit la redacţie pentru a povesti ceea ce s-a întâmplat cu sora ei, pentru că îşi doreşte foarte mult ca o astfel de tragedie să nu se mai repete.

„Totul s-a întâmplat pe 18 mai. Sora mea, Silvia Stan, se simţea rău. Mi-a spus că a făcut o cădere de calciu şi că ar fi bine să o însoţesc la spital. Ea locuieşte în zona Spitalului de Copii. I-am luat un calciu şi am mers cu ea acolo, pentru ca un cadru medical să îi facă injecţia. La spital, însă, a fost refuzată. Ni s-a spus că nu este de competenţa lor şi că, oricum, ei nu fac tratamente. Ni s-a indicat să mergem la un cabinet de tratamente situat la Ultimul Leu. Am plecat să căutăm acel cabinet. Pe hol erau mai mulţi părinţi care aşteptau ca asistenta să le facă tratamentul copiilor lor. A intrat singură în cabinet şi după doar câteva minute a ieşit de acolo mult mai palidă la faţă decât intrase. Imediat ce a ieşit din cabinet a căzut. Am cerut ajutorul asistentei, dar, după ce aceasta i-a dat vreo două palme, pe motiv că a leşinat, a abandonat-o acolo. Am sunat singură la salvare şi am cerut ajutorul. Doamna asistentă a trimis pe toată lumea acasă, spunându-le că în ziua respectivă nu mai face nici un tratament. La sosirea ambulanţei, sora mea era deja decedată. Nu au mai avut ce să îi facă, aşa că au sunat şi au chemat medicina legală”, ne-a povestit Rozica Stan.

Patru ore de coşmar

De atunci a trecut aproape o lună de zile. În tot acest timp, familia a încercat să desluşească cauzele decesului. Conform certificatului medical constatator, Silvia Stan a decedat pentru că a făcut o reacţie adversă medicamentoasă, urmată de un stop cardio-respirator. Medicii legişti au constatat că femeia făcute un infarct miocardic, aspect care trebuia observat de un cadru medical.

La incidentul din 18 mai a fost martoră şi Laura, o femeie de suflet, care a încercat să ajute aşa cum s-a priceput ea mai bine. „Am încercat să îi ajut. Mi-a fost milă de sora doamnei şi am stat acolo patru ore, până când trupul neînsufleţit a fost ridicat de medicinal legală. M-a şocat faptul că asistenta a avut o atitudine foarte relaxată. Avea un pacient întins pe jos în cabinet şi ea în loc să pună mâna pe telefon să sune la salvare şi-a luat cafea şi a ieşit afară. La salvare a sunat Rozica Stan, iar după 20 de minute de la primul apel au sosit medicii. Acolo era o doamnă, asistentă la ambulanţă, din câte am înţeles, care a încercat să o resusciteze. Nu a avut succes, aşa că cei de la ambulanţă nu au putut decât să constate decesul şi să sune la medicină legală. A venit şi poliţia, am dat declaraţii… Totul a durat patru ore. În tot acest timp, asistenta şi-a savurat cafeaua, şi-a fumat ţigara, totul fără vreo urmă de  spaimă sau de regret. Totul a început de la Spitalul de Copii. Cei de acolo trebuiau să cheme o salvare şi să o trimită la Judeţ”, ne-a declarat Laura.

Plângere împotriva unui cabinet care nu există

Fata Silviei Stan a fost chemată la Secţia 2 Poliţie pentru declaraţii. Poliţiştii aşteaptă însă concluziile finale de la medicina legală pentru a-şi putea continua ancheta.

Fiica Silviei Stan a mers la Colegiul Medicilor pentru a depune o plângere împotriva asistentei. La Colegiu a aflat însă cu stupoare că medicii nu ştiau de existenţa acelui cabinet de tratamente. I s-a spus că plângerea trebuie depusă la Ordinul asistenţilor, lucru care s-a şi întâmplat de altfel.

Daniela Artimof, şefa Ordinului Asistenţilor Galaţi, ne-a confirmat că plângerea există: "Am discutat în colegiu paşii care trebuie făcuţi. Am făcut notificare către DSP, să ni se spună cui îi aparţine cabinetul. Am făcut adrese către Spitalul de Copii, Serviciul de Ambulanţă şi către asistentă. Respectiva asistentă este angajată la Spitalul de Copii şi trebuia să ştie că nu are voie să facă niciun tratament fără prescripţie medicală. Asta ar fi prima ei culpă, iar dacă se dovedeşte că povestea este adevărată vom lua măsurile care se impun".

Unde facem tratamentul copiilor?

Anchetele sunt în desfăşurare şi va trece ceva timp până când se va da un rezultat. Până atunci, însă, cabinetul cu pricina funcţionează în continuare. O asistentă le face tratamente tuturor copiilor bolnavi din Galaţi (n.r. cei care nu au posibilitatea de a plăti la cabinetele particulare). Şi să nu credeţi că nu are clienţi. Nici nu ar avea cum să nu aibă, atâta timp cât de la Spitalul de Copii ţi se spune sec: „Noi nu facem tratamente. Mergeţi la Ultimul Leu, la cabinet”. Am încercat să cer mai multe detalii despre acel cabinet, cum ar fi poziţionarea lui exactă. „Sunteţi din Galaţi?”, m-a întrebat sec doamna de la fişet. Cum răspunsul meu a fost afirmativ, glasul doamnei a devenit şi mai tăios: „La Ultimul Leu, doamnă. Are siglă afară”.

Am mers spre cabinetul cu pricina. Înainte de a-l găsi, însă, a trebuit să înconjor blocul. Într-un final, am văzut, printre ramurile unui gard viu, într-un colţ de bloc, cabinetul. La vederea fotoreporterului, asistenta s-a făcut nevăzută.

„Nu vrem să se repete”

Familia Stan este conştientă că nimeni nu o poate aduce înapoi pe Silvia. Le rămâne însă speranţa că cineva va lua atitudine şi astfel de cazuri nefericite nu se vor mai repeta. „Prin ceea ce am trecut eu nu vreau să mai treacă nimeni. Medicii legişti mi-au spus că, dacă se intervenea la timp, sora mea ar fi trăit. Sper să nu mai moară nimeni cu zile, aşa cum a păţit ea”, ne-a spus cu lacrimi în ochi Rozica Stan.

Vom urmări acest caz şi vă vom ţine la curent cu rezultatele anchetelor, atât cea făcută de poliţie, cât şi cea făcută la Ordinul asistenţilor.

Calciul poate provoca infarct

Daniela Artimof, şefa Ordinului Asistenţilor Galaţi, ne-a explicat care este procedura legală care ar trebui respectată în cazul în care un pacient solicită să i se facă un calciu. „Există încă din 2006 un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor (n.r. - aşa se numea pe atunci) prin care se spune clar că niciun asistent nu are voie să facă calciu fără ca un medic să fie prezent în cabinet. Administrarea calciului poate provoca infarct. Din câte am înţeles, în cazul de faţă medicul nu era în cabinet”, ne-a explicat Daniela Artimof.

 

Citit 44281 ori Ultima modificare Luni, 18 Iunie 2012 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.