Ne topim la 36 de grade! Autorităţilor nu le pasă

Ne topim la 36 de grade! Autorităţilor nu le pasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Urmează trei zile în care va trebui să luptăm, la propriu, cu temperaturile extrem de ridicate * Mersul pe stradă la orele de foc sau deplasarea cu mijloacele de transport în comun sunt aventuri care pun nervii şi rezistenţa fizică la grea încercare

Dacă gălăţenii s-au obişnuit deja cu temperaturile ridicate care i-au toropit până acum în reprize întrerupte de câte o zi mai răcoroasă sau ploioasă, pentru următoarele zile trebuie să se pregătească psihic: între 20 şi 22 iunie vor fi 36 de grade Celsius la umbră şi cu mult mai multe la soare, pe străzi, printre clădirile de beton şi mai ales în mijloacele de transport în comun.

Cuptoare pe roţi

Gălăţenii care nu au maşină personală şi trebuie să meargă la serviciu sau către alte destinaţii la care nu pot ajunge lesne cu piciorul vor fi printre cei mai afectaţi. Microbuzele şi mijloacele de transport ale Transurb sunt deja veritabile cuptoare, călătorii beneficiind, în schimbul biletului, de o nedorită porţie de saună, a cărei lungime este direct proporţională cu cea a drumului parcurs. "Este extraordinar de cald. Nu este aer condiţionat în maxi-taxi şi miroase foarte urât. Noroc că am avut un geam lângă scaun şi l-am deschis, deşi am mers numai trei staţii. Ţi se face rău", ne-a spus Andreea (20 ani), imediat după ce a coborât dintr-un microbuz arhiplin de pe ruta Billa 1 - Parc CFR.

În condiţiile în care într-un microbuz pot fi, la un moment dat, chiar mai mult de 25 de persoane înghesuite ca sardelele este lesne de înţeles că nu se mai poate vorbi de condiţii civilizate de transport. "Sunt peste 40 de grade în maşină, pentru că nu au aer condiţionat sau, dacă au, nu-i dau drumul. Mă mir că ne-au dat bilete, probabil să ne facem vânt cu ele", ne-a spus un alt gălăţean, imediat după ce a "evadat" dintr-un maxi taxi supraîncins.

"Aerele sunt stricate"

Dacă situaţiile descrise mai sus vă sunt cunoscute, ar trebui să aflaţi că proprietarii microbuzelor sunt obligaţi prin lege să doteze maşinile cu aparate de aer condiţionat, această condiţie fiind una dintre cele esenţiale pentru acordarea licenţei de transport. Cum legea nu obligă însă ca aceste aparate să fie şi folosite, şoferii nu se grăbesc să fie mai catolici decât Papa. "Am avut aer condiţionat anul trecut, anul asta s-a stricat compresorul. Sunt proaste, nu rezistă, pentru că sunt făcute la turci. Costă foarte mult înlocuirea, vreo 34 de milioane pentru o singură maşină", ne explică Dumitru Elisei, şofer pe un maxi-taxi de pe ruta Depozit - Micro 39 - Port.

O explicaţie pentru cuptorul din maxi-taxi vine şi din partea administratorului celui mai mare operator de transport privat din Galaţi. "Nu este eficient aerul condiţionat în oraş, pentru că maşinile opresc în fiecare staţie, se deschid uşile şi nu are rost. Se mai deschid uşile, trapele. La curse lungi trebuie să fie aer condiţionat, dar în oraş, asta e", ne argumentează situaţia Teodoru Dobriţoiu, administrator al Comsamo.

Nici autobuzele nu au aer

Niciunul dintre mijloacele de transport ale Transurb nu are aer condiţionat pentru călători, ne-a declarat managerul Genica Totolici. Potrivit acesteia, autobuzele şi tramvaiele au aer condiţionat doar în cabina şoferului: "Uşile mijloacelor de transport se deschid la fiecare trei sau cinci minute, deci nu se justifică aerul condiţionat, nu ar avea eficienţă. Nicăieri în România nu ştiu să existe mijloace de transport în comun cu aer condiţionat. Nici măcar ultimele mijloace de transport, aduse din Olanda, nu au. Autobuzele au ventilaţie naturală asigurată de trapele din tavan, iar MAZ-urile, ventilaţie artificială asigurată de climatizor", explică Totolici. (Anca Melinte)

Arteziene cu program şi străzi iască!

Dacă vâ gândiţi să renunţaţi la mijloacele de transport fierbinţi în favoarea unei plimbări în aer liber sau prin parcuri, ar fi bine să vă gândiţi de două ori. Deşi Ecosal are cisterne cu care ar putea uda, la orele amiezii, străzile oraşului, pentru a mai reduce din temperatura de pe arterele rutiere, acest lucru nu se întâmplă, din cauză că Primăria nu a dat nici o comandă în acest sens. "Noi suntem pregătiţi, dar fără decizia Primăriei nu putem face nimic!", spune directorul Ecosal, Ion Ionescu.

Tot la ordinul Primăriei, o parte dintre fântânile din oraş (de la Biserica Greacă, de la V-urile din Piaţă, de la Casa Roşie etc) funcţionează doar în ultimele trei zile din săptămână. Decizia a fost luată încă de vara trecută, pentru reducerea cheltuielilor pe timp de criză!

(Maria Măndiţă)

Fără corturi de prim-ajutor

Autorităţile locale au hotărât ca pentru acest an să renunţe la obişnuitele corturi montate pe străzi pe timp de caniculă. „Am considerat necesară această măsură, deoarece în interiorul corturilor se producea un efect de seră, care făcea aerul irespirabil. Anul acesta am hotărât să organizăm puncte de prim ajutor în locuri special amenajate, care beneficiază de aer condiţionat. Astăzi (marţi, 19 iunie 2012, n.r.), am trimis către autorităţile locale o adresă, pentru a ni se trimite informaţii legate de spaţiile care sunt destinate acordării primului ajutor. Aşteptăm răspunsul rapid, având în vedere că de miercuri a fost declarat cod galben de caniculă”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al DSP Galaţi. În spaţiile respective vor exista echipe de prim ajutor şi apă la dispoziţia celor care au nevoie.

Deşi fiecare dintre noi este afectat de temperaturile ridicate, bolnavii cardiaci sunt cei mai sensibili la caniculă. „Este recomandat să ieşim afară doar în primele ore ale dimineţii şi după ora 18,00, pentru a evita perioada cu cele mai ridicate temperaturi. Trebuie să fim hidrataţi, să mergem doar pe la umbră şi să nu consumăm cafea şi alcool, deoarece duc la deshidratare”, a explicat medicul cardiolog Lucica Grigorică.

(Remus Basalic)

Citit 2916 ori Ultima modificare Marți, 19 Iunie 2012 18:08

19 comentarii

 • postat de alfar
  Miercuri, 20 Iunie 2012 23:06
  aerul conditionat este eficient intr-un mijloc de transport pe timp de vara si mai ales in conditii caniculare., indiferent ca e autobuz sau maxi-taxi. eficient pentru calatorii ce cistiga confort cu sau fara bilet dat de sofer, asta la maxi-taxi., total ineficient pentru proprietarii de maxi-taxi sau pentru firma PC-ista de transport local. asta pentru ca functionarea aerului conditionat mareste consumul de carburant. cum vreti voi ca jitiile alea de proprietari de maxi-taxi sa porneasca " aerul". legea le spune ca trebuie sa aiba masina dotata dar nu sa-l foloseasca. cumva asta, pentru ca in consiliu local ce a stabilit legile locale sint si operatori de transport? nu stiu, intreb.iar la d-na geanica treaba e mai simpla. de unde naiba sa ai aer conditionat la sh-uri cumparate din olanda? o afacere locala, consumatoare de bani publici. in toata tara nu am vazut atitea autobuze '"antice" ca in galati. aici a fost si poate va mai fi raiul afacerilor pe bani publici. cum vreti sa mai ajunga si la voi facilitatile. voi platiti taxe, impozite, tot felul de nebunii, sint destui cei ce in sedinte ii impart unde trebuie. auzi: taranul de galatean sa aiba pretentie la aer conditionat, dupa ce plateste transportul. niste nesimtiti, galatenii astia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de zola
  Miercuri, 20 Iunie 2012 21:13
  Aloooo, Genica Totolici, mai mergeti si pe la tara sa invetati despre aer conditionat.... !
  Oricum, voi sleahta lui Durbaca (PC) nu puteti asigura un management eficient si ne aruncati gogsi de la "mare".
  Aloooo, Genica, nu mai suntem fraierii de gradinita pe care tot i-ati prostit atatia ani in fata. Pretul la bilete stiti sa-l cresteti, dara calitatea transportului, nu ! Ar trebui sa va luati salariile dupa cat de eficienti sunteti !!!!!!
  Sunteti penibili !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Renegatul
  Miercuri, 20 Iunie 2012 19:39
  ...eu unul zic ca ar trebui sa se faca o regula pe timp de canicula, soferii de autobuze si vatmanii ar trebui sa nu mai deschida toate usile la fiecare statie, calatorii sa urce pe usa din fata si sa coboare pe usa din spate, iar cea din mijloc sa ramana inchisa, calatorii sa se invete sa stea la rand in statii, iar daca in vreo statie nu sunt calatori, sa se deschida doar usa din spate pentru coborare, astfel s-ar salva aerul rece din transportul in comun.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Miercuri, 20 Iunie 2012 18:14
  Patraulea! Alooo, Patraulea! Te crezi din Capitală? Te crezi la PDL? Lasă că ne bagă cisternele să stropească strada, să avem și afară ”baie de abur”, nu numai în autobuz.
  0
  0
  Raportează
 • postat de caraivan
  Miercuri, 20 Iunie 2012 17:59
  nu draga albinita, nu pentru parlamentari. dar nici sa fie SPALATI banii in apa aruncata pe jos, adica iarasi bani de furat. va sti cineva cata motorina, km pe foaie si cata apa se va deconta in acest fel? spuneam ca decat sa arunce cu apa pe jos din bani publici, mai bine ieftineste apa la robinetul nostru, al tau si al meu. poate si a lui toader si nica in aceiasi masura:))
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristian
  Miercuri, 20 Iunie 2012 16:48
  Dar tasnitori de apa de ce nu se instaleaza? De alea cu buton temporizat, sa nu irosim apa,dar sa am din 19 si pana in Parcul CFR, din 39 si pana in Port de unde sa beau apa cand sunt pe strada. Pe Domneasca, Siderurgistilor, 1 Decembrie si Cosbuc, Traian, nu sunt deloc. Doar intre 3star si tiglina 1/2 sunt ceva mai dese-pentru cunoscatori,insa!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ...cetatean
  Miercuri, 20 Iunie 2012 15:41
  Pensionarii sa mai stea pe acasa, pe asemenea calduri.Pe unde te intorci , indiferent de ora si de gradele multe de la soare, ei sunt ori pe strada ori in mijloacele de transport in comun!Atata inconstienta nu am vazut!
  S-apoi nu va mai plangeti ca v-a spus cel mai inteligent si mai frumos om din stat ca ''iarna nu-i ca vara''!!:))))
  0
  0
  Raportează
 • postat de Patraulea
  Miercuri, 20 Iunie 2012 15:08
  " Uşile mijloacelor de transport se deschid la fiecare trei sau cinci minute, deci nu se justifică aerul condiţionat, nu ar avea eficienţă. Nicăieri în România nu ştiu să existe mijloace de transport în comun cu aer condiţionat. Nici măcar ultimele mijloace de transport, aduse din Olanda, nu au."......

  Alooo, doamna Genica Totolici, vedeti ca la Bucuresti tocmai s-au mai cumparat 500 de autobuze Mercedes dotate cu aer conditionat.... Nu ne luati de fraieri, va rugam!
  0
  0
  Raportează
 • postat de costi
  Miercuri, 20 Iunie 2012 14:55
  pentru "CAZ TULBURATOR. A MURIT DUPA CE I S-A FACUT UN CALCIU" sa stii nu e obligat statul sa ne faca fiecare teste alergice la tot felul de substante. Si eu mi-am dus copilul la acelasi cabinet sa faca un atibiotic, dar mai intai i-am facut testul alergic si a iesit naspa. Daca ii faceam direct injectia, poate pateam la fel ca sora ta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Factis
  Miercuri, 20 Iunie 2012 12:19
  D-na Totolici nu doriti dvs sa parasiti fotoliul de Director ce cu mandrie il ocupati cu sprijinul si simpatia PC-ului. Sunteti o mare specialista daca aveti taria sa sustineti ca vara, cand afara sunt 36 grade Celsius, iar in autobuze aerul fierbe, o simpla deschidere a usilor pret de cateva secunde, duce la o climatizare si aerisire corespunzatoare.
  Nici n-au cum autobuzele aduse din Olanda sa aibe climatizare deoarece, nu numai ca sunt SH-uri, dar temperaturile in lunile de vara sunt mult inferioare celor din prea-minunatul nostru oras scaldat in verdeata si racoare.
  Si de obicei la o temperatura anuntata de 36 Celsius, in oras aceasta atinge valori de 40-41 Celsius.
  Va doresc plimbare racoroasa intr-un mijloc de transport in comun ce apartine Transurb, pe la orele 13.00 de la un capat la altul al orasului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anda
  Miercuri, 20 Iunie 2012 12:17
  In Bucuresti exista autobuze cu aer conditionat iar aerul rece se pastreaza ff bine, chiar daca usile se deschid des!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anda
  Miercuri, 20 Iunie 2012 12:16
  In Bucuresti exista autobuze cu aer conditionat iar aerul rece se pastreaza ff bine, chiar daca usile se deschid des!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Io
  Miercuri, 20 Iunie 2012 12:09
  TOATE microbuzele maxi-taxi au declarat la licentiere ca au aer conditionat, lucru care a contat la stabilirea punctajului cu care au participat la licitatie. (numaispun de alte "facilitati" ptr calatori). Acum toti merg doar cu geamul de la sofer deschsi,. Deh, sefu' trebuie sa respire, prostii... respira cand coboara. Iar cel mai ciudat este ca au fost licentiate foarte multe masini transformate in masini de persoane, ele fiind din fabrica dube de marfa. Se recunosc dupa lipsa geamurilor si capitonajul interior. Aceste dupa ce ca nu pornesc aerul conditionat, n-au nici geamuri. Dar vad ca nu-i controleaza nimeni pentru asta. Nu mai spun ca moda de a sta 5 minute prin statii a revenit. A fost o umbra de indeptare, cand s-au facut ceva controale, dar acum...
  Poate ar trebui mai des controlati, deoarece nu va lipsi mult ca cineva sa-si dea obstescul sfarsit in masini.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alas
  Miercuri, 20 Iunie 2012 11:09
  Ba e eficient AC-ul in autobuz, am nimerit acu' fo' 2 ani intr-unul in Buc. Bunul simt nu e eficient. Cum se face ca iarna e eficient sa dai drumul la caldura dar vara nu merge pt. AC? De fapt microbuzistii fac economie de bani, nu ca n-ar functiona. Ii doare'n cot de aia care se inghesuie 25 intr-o masina de 16 locuri in cel putin 40 grade. Insa vina e autoritatii locale care raspunde de disciplina in domeniu, reglementeaza si licentiaza transportatorii. Se aude dl. Stan? Cand intrati in paine?
  0
  0
  Raportează
 • postat de albinita
  Miercuri, 20 Iunie 2012 09:23
  nu draga caraivan, banii publici trebuiesc cheltuiti ptr parlamentari si guvern, sa aiba masini la scara, conditii de lucru in parlament, si banii publici mai trebuiesc pentru ai cheltuii aiurea , de cei care s-au abonat la banii contribuabilor, aceasta totolici cine o mai fi si ea, dupa parerea ei microbuzele si alte mijloace de transport se aeresec singure la fiecare deschidere a usii, la coborire si urcare, ca si cum afara ar fi racoare, deci aerisire naturala, probabil ca si domnia sa circula cu mijloacele in comun, auzi la ea nici in afara nu exista mijloace de transport cu aer conditionat, probabil ca toate tarile sunt ca romania, ha,ha,ha
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Miercuri, 20 Iunie 2012 09:17
  Va invit sa vizitati fantana arteziana de la Potcoava, cunoscuta si sub denumirea de "La 2 rame" unde puteti beneficia nu numai de o oaza de racoare sau de o cazatura zdravana pe dalele inundate de apa ci si de o imagine mirifica a zecilor de metri cubi de apa ce se preling pe trotuar si de acolo direct pe carosabil. Domnilor de la Apaterm, Apa-Canal sau de unde ati fi, chiar e atat de imposibil sa beneficiem de o fantana arteziana civilizata, e chiar atat de greu sa schimbati naibii un robinet ? Zeci de copii se intalnesc acolo, in fiecare dupa-amiaza iar zona e un adevarat pericol public datorita apei care balteste pe dale.
  0
  0
  Raportează
 • postat de caraivan
  Miercuri, 20 Iunie 2012 09:02
  MAI LASATI-O DRACULUI. Au fost calduri din toate timpurile, secete, si nu mai statea omul cu mana intinsa la autoritati. pai este cald ca e vara. n-ati vrea sa stea primarul cu gheata la fiecare colt de strada?? Sau va pregatiti sa-i debarcati pe Ionescu si Totolici?? Sa dea cu apa pe strada din bani publici?? Pai mai bine ieftiniti apa de baut de la robinet daca tot aveti bani de motorina si apa. Nu mai aruncati banii pe jos.
  0
  0
  Raportează
 • postat de fhtil
  Miercuri, 20 Iunie 2012 08:51
  Doamna Totolici , nu ne mai mintiti ca nu poate functiona aerul conditionat in mijloacele de transport in comun. Cum va explicati ca in alte tari se poate , si la noi nu mai documentativa-- sau este explicabil ca in deplasarile dv in alta tara civilizata nu folositi mijloacele de transport in comun . Am ramas surprins cand in Constanta la cap de linie soferul coboara se odihneste un pic apoi a luat o galeata si un mop si a spalat prin autobuz deci asta tine si de bunul simt cred . deasemeni am vazut in Italia la cap de linie soferul coboara are spatiul amenajat cu aer conditionat face un dus se recreaza , deasemeni toti sunt in uniforma nu vorbesc la telefon in timp ce conduc sunt respectosi ( nu spun ca ai nostri nu sunt la fel) , dar ar trebui mai multa atentie si pentru acesti oameni care suporta caldura si nu se pot racori in timpul cursei deoarece trebue sa fie atenti si la traficul de groaza din oras .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vai de noi adica vai de voi
  Miercuri, 20 Iunie 2012 07:12
  Autoritatilor le pasa....le pasa sa va arda. Asa ca sunteti arsi...deja de vreo 23 de ani...si chiar mai demult ..de prin "46 de cand au venit tovarasii de atunci va tot ardeti....heheh Va doersc ardere completa ,,Euro 5 . heheheh
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.