Cel puţin 575 de dosare de pensii de invaliditate acordate ilegal la Galaţi

Cel puţin 575 de dosare de pensii de invaliditate acordate ilegal la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Corpul de control din Bucureşti venit la Casa Judeţeană de Pensii a descoperit că sunt 575 de dosare de pensii de invaliditate acordate ilegal de cele două asistente de la Cabinetul de expertiză medicală nr. 4 * Cum controlul nu s-a finalizat, numărul acestora ar putea fi mai mare


Conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) din Galaţi a descoperit anul trecut în septembrie, în urma unor sesizări, că s-au făcut fraude în acordarea unor pensii de invaliditate. În urma verificărilor, s-au descoperit 65 de astfel de dosare, ca urmare instituţia a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Cele două asistente învinuite de fraudă de la Cabinetul medical de expertiză nr. 4  - Luminiţa Tirim şi Adriana Ionescu au încercat să scape, dând unui ofiţer de la DGA mită de jumătate de miliard de lei vechi. Deşi au fost judecate, s-au ales doar cu un an de puşcărie, cu suspendare.

Un sfert din dosarele comisiei sunt false

Un control venit de la Bucureşti pe toate cele 2121 de dosare emise de Cabinetul de expertiză medicală nr. 4 a scos la iveală că fapta celor două cadre medicale este mult mai gravă: „Controlul nu s-a terminat încă. Dintre cele 2121 de dosare au fost verificate 613, dintre care 575 s-au dovedit a fi falsuri şi intenţii de fraudare. Raportat la cele peste 2100 de dosare eliberate de acest cabinet, înseamnă că un sfert dintre ele sunt falsuri. În afara celor 65 de dosare pe care noi le-am predat deja Parchetului pentru investigaţii, s-au mai descoperit alte 154 de dosare de pensionare de invaliditate, pentru care nici nu există dosar medical şi 231 de dosare pentru care nu există documente complete la dosarul medical. De asemenea, mai avem încă 125 de cereri de pensie de invaliditate cărora noi nu le-am dat curs, pentru că veniseră cu documente în fotocopie, în care ar fi trebuit să fie parafa medicului şi semnătura în original”, ne spune directoarea CJP, Denis Aramă.

Aceasta susţine că numărul fraudelor ar putea fi mai mare, pentru că încă nu s-a terminat controlul. „Grosul falsurilor a fost în cele 613 dosare verificate până acum. La sfârşitul lunii, când se termină controlul ar putea să mai crească numărul, dar nu foarte mult”, crede directoarea CJP. Falsurile datează încă din anul 2007.

Procurorii au precizat  anul trecut că deţin informaţii potrivit cărora, asistentele luau între 1000 şi 2000 de euro pentru fiecare dosar. La un calcul simplu se ajunge că cele două au încasat minim 600.000 de euro,din 2007 până în septembrie 2011.

Majoritatea cazurilor – falşi bolnavi

Denis Aramă susţine că pe cele 65 de dosare deja trimise anul trecut la Galaţi s-au făcut verificări ale persoanelor pensionate şi s-a constatat că majoritatea erau sănătoase, cu câteva mici excepţii. În cazul celor sănătoşi s-a sistat acordarea pensiei.

Prejudicii de miliarde de lei vechi

Tot Denis Aramă ne mai spune că s-a calculat doar prejudiciul celor 65 de dosare, suma ridicându-se la 12,5 miliarde de lei vechi. Dacă luăm în considerare că pe lângă acestea, mai sunt încă aproximativ 400 de pensii acordate ilegal (125 nu au fost aprobate de CJP), suma va fi mult mai mare.

„I s-a furat parafa”

Atât pensionarii pe caz de boală, cât şi asistentele neagă că ar fi făcut aceste fraude cu ajutorul medicului de la cabinet. „Medicul expert al cabinetului a declarat că nu a semnat respectivele decizii medicale, susţinând că i s-a furat parafa şi i s-au falsificat semnăturile. De asemenea, o parte dintre bolnavi susţin că nu au văzut medicul şi nici n-au ştiut că el este cel care trebuie să-i examineze. Au primit hârtiile doar de la asistentă”, mai precizează directoarea CJP.

Citit 5447 ori Ultima modificare Vineri, 22 Iunie 2012 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.