Morţii şi hoţii "legalizează" afacerile cu fier vechi
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Morţii şi hoţii "legalizează" afacerile cu fier vechi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Noua legislaţie care reglementează activitatea centrelor de colectare a fierului vechi este extrem de permisivă în ceea ce priveşte documentaţia ce trebuie întocmită de achizitori * Printre "clienţii fideli" ai centrelor de colectare se numără chiar şi persoane decedate
Sunteţi client ocazional al centrelor de colectare a fierului vechi, unde mai mergeţi din când în când ca să scăpaţi de o vechitură care zace inutilă în vreun colţ al gospodăriei? Atunci ştiţi foarte bine că tranzacţia  nu durează mai mult de câteva minute şi constă în cântărirea obiectului metalic, completarea unei adeverinţe tipizate pe care o au cei de la centru şi plata sumei aferente. Ceea ce nu ştiţi este însă că odată intrat în "baza de date" a unui centru de colectare aveţi mari şanse ca datele dumneavoastră, respectiv nume, adresă, CNP şi chiar iscălitura pe care o lăsaţi pe adeverinţa pe care o completează achizitorul înainte să vă dea banii să fie folosite în multe alte documente ulterioare, chiar dacă nu mai călcaţi pe la respectivul punct de colectare. 

Falsuri în acte

Au constatat-o poliţiştii, care în instrumentarea dosarelor care au ca obiect furturile de fier vechi au ajuns aproape de fiecare dată la centrele de colectare. Şi nu sunt puţine, pe teritoriul judeţului Galaţi figurând, la finele anului trecut, 75 de astfel de firme. La multe dintre controalele pe care le fac la centrele de achiziţii, oamenii legii constată că, în documente, apar adeverinţe întocmite pe numele unor persoane care nu au vândut cantităţile de fier trecute în acte, pretinşii vânzători fiind clienţi ale căror date personael rămăseseră în registrele centrului. Acest fapt este posibil din cauza legislaţiei, schimbate în decembrie 2011, care nu mai prevede norme metodologice stricte privind regulile de achiziţie a fierului vechi, aşa cum erau stipulate în Ordonanţa 16 din 2001, abrogată.

"Ei merg pe aceleaşi adeverinţe prevăzute de Ordonanţa 16, dar nu mai respectă obligativitatea de a întocmi APP la fiecare achiziţie. De exemplu, vin persoane cu fier, de multe ori furat, şi spun că nu au buletinul la ei. La centru li se primeşte fierul, li se dau banii şi se trece în caiet cantitatea. Când se adună mai mult, trec cantitatea pe numele unui client ale cărui date le au şi întocmesc adeverinţe în fals. Au fost şi cazuri când au făcut acte pe numele unor persoane decedate sau ale unora care îşi schimbaseră între timp de mai multe ori documentele de identitate", explică inspectorul Nicuşor Done, din cadrul Biroului Poliţiei Transporturi Galaţi.

În baza acestor adeverinţe, care în prezent nu au regim special şi care pot fi făcute la orice imprimerie, centrele de fier vechi apar "în regulă" în contabilitate, manevra permiţându-le să achiziţioneze fier furat, căruia îi fac pierdută urma, cu ajutorul numelor unor nevinovaţi. În acest mod, intră în circuit inclusiv componente ale infrastructurii feroviare, piese pentru achiziţionarea cărora, în trecut, un centru putea fi închis.

"Potrivit Ordonanţei 16, dacă se descopereau la centre componente de cale ferată se suspenda autorizaţia de funcţionare pe o anumită perioadă, în baza unei informări pe care noi o făceam către Prefectură. Acum, pe noua lege, autorizaţia de mediu, în baza căreia poate funcţiona un centru, nu mai are nicio legătură cu activitatea propriu-zisă. Nu scrie nicăieri că poţi să îi închizi afacerea pentru că a primit fier de la căile ferate. Am fost şi cu hoţii la ei şi nu au recunoscut", completează comisarul Ştefan Constandache, şeful Biroului Poliţiei Transporturi Galaţi.

Poliţiştii au acum două dosare în lucru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Faptul că sunt cercetaţi pentru fals nu îi sperie pe administratorii centrelor, care riscă cel mult o sancţiune administrativă, deoarece nu prezintă pericol social.

 

Citit 5210 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2012 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.