UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat! "Mergem la referendum"

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat! "Mergem la referendum"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 22.25 - "Mergem la referendum", a declarat preşedintele Traian Băsescu.


UPDATE ORA 21.15 - Prin votul parlamentarilor s-a decis că referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu va avea loc la data de 29 iulie. 


UPDATE ORA 21.00 - Preşedintele României Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie, prin votul a 256 de parlamentari, în condiţiile în care erau nevoie de doar 217 voturi. Doar 114 aleşi au votat împotriva suspendării lui Traian Băsescu. 


UPDATE ORA 20.50 - S-a încheiat votul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.


UPDATE ORA 17.12- Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care este programată dezbaterea şi votarea cererii USL de suspendare a şefului statului a început, vineri după-amiază, fiind prezent preşedintele Traian Băsescu.

În debutul şedinţei a fost ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului aviatic de la Buzău, în care au murit 4 militari.

La lucrări sunt prezenţi 318 parlamentari, fiind absenţi 114, în condeiţiile în care cvorumul de lucru este 217. La Parlament a venit şi premierul Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a venit, vineri, la Parlament, pentru şedinţa plenului reunit în care este programată dezbaterea şi votarea cererii USL de suspendare din funcţie a şefului statului.

El a intrat în sala de plen împreună cu Vasile Blaga, după ce a salutat jurnaliştii prezenţi pe holurile Parlamentului. Antoerior, în plen intraseră, împreună, preşedinţii celor două Camere.

La Parlament sunt prezenţi şi consilierii Sebastian Lăzăroiu şi Daniel Funeriu.


UPDATE ORA 14.52 - CC: Nu se poate reţine încălcarea prevederilor referitoare la independenţa justiţiei

Curtea Constituţională precizează că nu se poate reţine încălcarea de către preşedinte a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa justiţiei, declaraţiile critice formulate de acesta nefiind de natură să determine magistraţii să nu-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale.

În legătură cu acuzaţiile din cererea de suspendarea privind încălcarea în mod repetat de către preşedinte a principiului separaţiei puterilor în stat şi a independenţei justiţiei, Curtea Constituţională reţine că declaraţiile în acest sens invocate în document "nu au produs efecte juridice, neavând un caracter decizional".

"De aceea, nu se poate reţine încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la independenţa justiţiei, declaraţiile critice formulate nefiind de natură să determine pe magistraţi să nu-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale", se arată în avizul Curţii.


UPDATE ORA 14.50 - CC: Asumarea iniţiativei unor măsuri economice poate fi încercare de diminuare a rolului premierului

Curtea Constituţională apreciază că faptul că preşedintele, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de Guvern, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul premierului.


UPDATE ORA 14.30 - Curtea Constituţională a constatat, vineri, că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului,precum şi între stat şi societate, avizul Curţii să fie transmis Parlamentului.


UPDATE ORA 13.50 - Judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost ameninţată - înainte de discuţiile de vineri pe suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu - cu privire la votul pe care urmează sa-l dea.

"Curtea Constituţională îşi exprimă grava îngrijorare în legătură cu faptul că doamna judecător Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează sa-l dea", informează Biroul de presă al CC.


Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului se reunesc, vineri, începând cu ora 12.30, pentru a analiza avizul Curţii Constituţionale privind cererea Parlamentului de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Conducerea celor două Camere urmează să ia act de avizul consultativ al Curţii Constituţionale, aşteptat la ora 12.00.

Demersul Parlamentului privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu poate continua, chiar şi în cazul unui aviz negativ din partea CC, în condiţiile în care preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat că avizul judecătorilor este "pur consultativ".

Plenul reunit al Parlamentului a votat, joi, ca avizul consultativ al Curţii Constituţionale privind cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu să fie transmis Parlamentului până vineri, la ora 12.00.

Şedinţa Curţii Constituţionale este în plină desfăşurarea la această oră şi nu este publică.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, că şedinţa plenului reunit pentru dezbaterea şi votul asupra cerererii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu va avea loc, vineri, la ora 17.00.

 

Citit 2980 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iulie 2012 23:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.