Naşterea unui criminal: Ucigaşul elevei de la Cuza, infractor de meserie
Foto: Foto: Marian Miron

Naşterea unui criminal: Ucigaşul elevei de la Cuza, infractor de meserie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Furturi, proxenetism, trafic de droguri şi, mai nou, o crimă oribilă sunt „derapajele” lui Dan Cadar * Circa 14 ani au trecut de când fiul cunoscutului om de afaceri Mircea Cadar a ajuns pentru prima dată în arestul poliţiei * „Un infractor izolat şi dubios” este caracterizarea pe care i-o fac lui Dan Cadar cei care i-au instrumentat dosarele penale de-a lungul anilor

Dan Cadar (38 ani) se află în prezent încarcerat în arestul Poliţiei pentru cea mai gravă faptă pe care este bănuit că a comis-o vreodată: omor deosebit de grav asupra iubitei sale, Clara Maria Drăgoi (18 ani), pe care a bătut-o până la moarte în vila sa din strada Revoluţiei. Până acum câteva zile, Dan Cadar se bucura de o faimă obscură, fiind cunoscut îndeobşte celor care frecventează cluburile de fiţe, barurile preferate de amatorii de „senzaţii tari” şi, desigur, poliţiştilor. Asta pentru că, dincolo de reputaţia de „băiat rău” care i-a asigurat o oarecare distanţare de grupările celor de teapa sa, dar şi o ciudată putere de seducţie pentru adolescentele arătoase, dar sub pragul majoratului, fiul omului de afaceri Mircea Cadar a fost şi este binecunoscut poliţiştilor şi procurorilor, care au avut nu o dată de-a face cu el, în calitate de anchetatori ai unor dosare în care beizadeaua a fost suspectată ba de furt, ba de proxenetism, ba de trafic de droguri…

S-a şcolit ca „şuţii” de rând

Se spune că orice hoţ care se respectă trebuie să-şi facă debutul furând din maşini. Furtul din buzunare, din locuinţe sau prin alte mijloace are la bază „deprinderile” dobândite în urma comiterii spargerilor de autoturisme, iar Dan Cadar a „trecut” şi el prin această zonă infracţională, chiar dacă, ulterior, nu s-a mai coborât la a comite fapte care altor infractori le asigură subzistenţa. Potrivit unor surse din cadrul celor care l-au anchetat pe Cadar la începuturile sale infracţionale, acesta a ajuns după gratii pentru prima dată în urmă cu circa 14 ani, când a fost arestat pentru furturi din maşini. Mai exact, fiul celui care avea să devină consilier judeţean şi prosper om de afaceri în Galaţi, fura casetofoane din autoturisme Dacia, pe care le vindea mai apoi.

Condamnat în Italia

Nu a stat însă prea mult după gratii şi la începutul anilor 2000 a plecat în Italia, unde se întrevedeau posibilităţi de a face bani frumoşi. Cum altfel, decât prin traficarea de fetiţe, activitate care i-a adus tânărului Dan Cadar o nouă bilă neagră în cazier. În 2002, a fost condamnat la patru ani de puşcărie pentru proxenetism, dar şi asta a fost departe de a-l potoli pe gălăţean, care, odată revenit în ţară, avea să se transforme într-un promotor al afacerilor cu etnobotanice, permise între timp de legea română.

De la Dănuţ, un gram de cocaină

Nu mijiseră încă zorii epocii „spice”, când Dan Cadar a căzut în patima drogurilor. Şi nu de orice fel, ci chiar cocaina pe care el însuşi o consuma, dar o şi procura pentru a o vinde cunoscuţilor. La acest capitol, pare să nu-i fi plăcut să epateze, pentru că s-a mişcat cu o anumită „discreţie”, care l-a ţinut departe de vreo condamnare în acest sens şi, implicit, de puşcărie. Nu de alta, dar traficul de droguri de mare risc se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani.

Mai mult, în 2009 avea să se lanseze în paralel pe piaţa drogurilor legale, alături de Alin Rotaru, cel care a introdus în România etnobotanicele. Timp de un an, cei doi au avut un lanţ de „magazine de vise” în oraş, unde vindeau la tejghea iluzii tuturor puştilor amatori de senzaţii neobişnuite. După un an, Rotaru şi Cadar au decis să renunţe oficial la afacere, retrăgându-se, în acte, din firmă. Potrivit unor surse, magazinele, atât cât au mai funcţionat, au fost aprovizionate tot de cei doi, care dirijau operaţiunile din umbră şi încasau grosul profitului.

Criza etnobotanicelor i-a adus falimentul

Închiderea magazinelor de vise în Galaţi a marcat declinul lui Dan Cadar. În mai 2012, Administraţia Finanţelor Publice Galaţi a scos la licitaţie imobilul din strada Revoluţiei nr. 67, acolo unde s-a produs şi oribila crimă din noaptea de sâmbătă spre duminică. Preţul de pornire a fost de 363.309 lei. Pentru că nu s-a vândut, Fiscul a scăzut preţul de pornire la 181.655 lei şi va organiza o nouă licitaţie pe 7 august.

Dan Cadar, trecut pe tratament

Principalul suspect în cazul uciderii Clarei Drăgoi a scăpat ca prin urechile acului în primăvara acestui an, când a primit o condamnare de doi ani cu suspendare pentru că a refuzat să i se recolteze probe biologice în momentul în care  a fost prins „ameţit” la volan. Condamnarea primită de Cadar îi va atrage însă recidiva, fapt pentru care riscă pedeapsa maximă aplicabilă infracţiunii de omor deosebit de grav. Până una alta, autorul uneia dintre cele mai oribile crime comise în Galaţi în ultimii ani se află în arest, departe de viciile care i-au distrus viaţa.

Potrivit cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, Dan Cadar a fost evaluat de medicii psihiatri care i-au prescris un tratament care să compenseze lipsa stupefiantelor de care arestatul depinde. „Medicii i-au prescris o medicaţie care îi poate fi administrată în arest. Starea inculpatului nu necesită internarea într-un centru medical”, a precizat sursa citată.

 

(Dana Antonescu, Andra Bălan)

Citit 9677 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2012 19:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.