Şi moartea e prea scumpă!

Şi moartea e prea scumpă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Creşterea cu 9 lei a ajutorului de înmormântare de la stat va ajunge pentru patru cădelniţe şi cinci lumânări * Dar s-au „prognozat” decesele * În 2009, după buget, ar trebui să moară 211.000 de pensionari *

Am primit la redacţie un calcul sec şi nespus de trist al sărăciei, o problemă matematică a nivelului de trai propusă şi rezolvată de pensionarul Emil Toderaşc.

După cum v-a informat ziarul nostru, parlamentarii din comisiile de Buget-Finanţe ale Parlamentului au majorat cu 9 lei ajutorul de deces, prevăzut de proiectul asigurărilor sociale de stat pe 2009. Potrivit Mediafax, majorarea de nouă lei a fost propusă de UDMR, pentru că iniţial ajutorul de deces fusese stabilit la 1.693 de lei.

„De ce, când totul se scumpeşte, inclusiv florile? Câte decese sunt? Asta ne sărăceşte?”, protestase deputatul UDMR Erdei Doloczki Istvan.

Potrivit Mediafax, preşedintele Comisiei de buget, deputatul gălăţean Viorel Ştefan (PSD), a apreciat că, în perioada de criză, preţurile la lumânări şi flori ar putea să scadă (?!), iar diferenţa de nouă lei pare simbolică, dar cumulată, poate fi semnificativă. Da… dacă am „cumula” toate decesele din România şi poate dacă s-ar vinde lumânările la ofertă…

În campania electorală, Viorel Ştefan se lăuda: „Sunt activ şi vigilent/ Eu nu dorm în Parlament”. Din păcate, deşi e activ şi vigilent, la telefon nu răspunde. Deşi am insistat de mai multe ori, nu ne-a răspuns şi am rămas cu dilema în braţe: care va fi „profitul” familiei decedatului în cazul ieftinirii florilor şi a lumânărilor. Şi o observaţie, transmisă tot de dl Toderaşc: „Gălăţeanul nostru, dl. Viorel Ştefan, a uitat să pună la socoteală costul tămâiei!!!!” Corect.

Aleşii au decis să lase ajutorul de deces la 1.702 lei după ce secretarul de stat Gheorghe Gherghina a calculat că prin acordarea unui ajutor de deces de 1.693 de lei, cum preciza proiectul bugetului, s-ar fi făcut la bugetul asigurărilor sociale o economie de 1,9 milioane de lei.

Continuarea calculelor vine tot de la dl Toderaşc: „După calculele lui Gheorghe Gherghina rezultă că numărul de pensionari care vor muri în acest an este de 211 mii!”. Ăsta să fie ritmul acceptabil pentru a ieşi din criză?

Cât înseamnă nouă lei

Parlamentarii vor decide miercuri, la dezbaterea bugetului, dacă ajutorul de înmormântare va fi mai mare cu 9 lei. Poate că i-ar interesa însă, care e valoarea lui materială. Pe care tot dl Emil Toderaşc o prezintă:

„Preţ o lumânare - 1,00 leu. Cost tămâie pentru o cădelniţă - 1,00 leu. Necesar la o înmormântare - patru cădelniţe. Total ajutor: patru cădelniţe plus cinci lumânări. Felicitări… Felicitări... şi mărunt din gură!”. Pensionarul gălăţean a transmis calculul la preşedinte, Guvern şi Parlament.

Ajutor necunoscut

Pe lângă suma ridicol de mică a ajutorului de înmormântare, trebuie să precizăm un fapt foarte grav: puţini gălăţeni ştiu despre existenţa lui. Potrivit datelor furnizate de directorul Casei Judeţene de Pensii, Georgeta Modiga, în luna ianuarie a acestui an s-au acordat, la nivelul judeţului, 367 de ajutoare de deces.

Pe parcursul anului 2008 au beneficiat de ajutor de deces 4.857 de asiguraţi. Puţini, dacă avem în vedere că, numai în ianuarie, doar la nivelul municipiului Galaţi, nu pe întreg judeţul, au decedat 288 de persoane, iar în 2008 - 3.048.

Pe lângă ajutorul de înmormântare oferit de stat, există şi un ajutor oferit de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor: 200 de lei pentru cei care sunt membri cotizanţi de un an şi 1.590 pentru cei care au cotizat 40 de ani.

Revenind la matematică, 200 de lei plus 1.702 egal 1.902 lei, cât s-ajungă pentru un sicriu ieftin, un costum la mâna a doua, cruce de lemn, o colivă, cinci cădelniţe, patru lumânări şi patru flori.

Ferească Dumnezeu de ce-i mai rău…

Citit 1310 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.