Grupările criminale, dezarmate în mijlocul străzii

Grupările criminale, dezarmate în mijlocul străzii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Poliţiştii le-au luat-o înainte găştilor care se pregăteau de confruntări şi le-au golit maşinile de cuţite, săbii şi bâte * 3.692 de gălăţeni sunt deţinători legali de arme

Prima jumătate a anului 2012 nu s-a remarcat prin evenimente care să aibă drept protagoniste grupările rivale care îşi reglează conturile cu bătăi şi chiar arme, iar asta s-a datorat, într-o mare măsură, faptului că deţinătorii de arme au fost mai atent monitorizaţi de forţele de ordine. 26 de acţiuni preventive numai pe linia respectării regimului armelor, 19 percheziţii derulate cu acelaşi scop, precum şi 62 de controale care au vizat persoanele fizice deţinătoare de armament supus autorizării au contribuit la o mai bună ţinere în frâu a celor predispuşi să comită fapte de mare violenţă cu ajutorul armelor albe sau de foc.

În flagrant de 104 ori

Acţiunile de prevenire au dus, parţial, la constatarea mai multor infracţiuni pe linia deţinerii şi utilizării de armament decât în perioada similară a anului trecut. 143 de fapte penale s-au concretizat în tot atâtea dosare penale, 104 dintre acestea datorându-se prinderii în flagrant a celor certaţi cu legea. "În unele dintre aceste cazuri este vorba despre dezamorsarea unor conflicte, la documentarea cazurilor fiind sprijiniţi de colegii de la Serviciul de Operaţiuni Speciale. Am reuşit astfel, în baza informaţiilor, să fim cu un pas înaintea producerii unor conflicte iminente şi să le confiscăm armele membrilor acestor grupări. În marea majoritate este vorba de arme albe", ne-a declarat scms. Cristian Picioruş, şeful Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase Galaţi.

Maşinile respectivilor membri ai grupărilor, deopotrivă din Galaţi, dar şi din judeţe limitrofe, au fost oprite în trafic, poliţiştii confiscând, după caz, cuţite, săbii, bâte sau baionete.

"Zgârciţi" la autorizaţii

Gălăţenii care au vrut să devină posesori de arme cu acte în regulă nu au mai reuşit să obţină cu atâta uşurinţă autorizaţiile. Acesta a fost un alt factor care a contribuit la o selecţie mai riguroasă a deţinătorilor de arme şi astfel la preîntâmpinarea unor acte de uz ilegal. Serviciul Arme le-a eliberat persoanelor fizice 73 de autorizaţii pentru arme letale, dintre care doar 15 pentru prima armă, şi 128 de autorizaţii pentru arme neletale, 111 dintre acestea fiind pentru prima armă.

"O armă presupune responsabilitate şi le atragem atenţia deţinătorilor de arme legali că acestea sunt pentru pază şi autoapărare, nu pentru rezolvarea unor conflicte", completează scms. Picioruş.

În judeţul Galaţi sunt înregistrate, ca deţinătoare legale de arme, 3.692 de persoane fizice.

Citit 2692 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2012 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.