Absurd de Galaţi: Vor avea parc de joacă deşi le fuge terenul de sub bloc

Absurd de Galaţi: Vor avea parc de joacă deşi le fuge terenul de sub bloc
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

 

  • Locatarii blocului C12 din Mazepa sunt revoltaţi de faptul că alături de imobilul lor urmează să fie ridicat un loc de joacă pentru copii * Demersurile autorităţilor prind tot mai mult contur, deşi blocul este ameninţat de tasarea terenului

Un proiect născut încă din 2009 şi care prinde contur pe zi ce trece naşte revoltă printre locatarii blocului C12 din Mazepa, situat la doi paşi de faleza Dunării. Este vorba despre un parc de joacă pentru copii, care urmează a fi amplasat pe un spaţiu de circa 200 de metri pătraţi, în imediata vecinătate a blocurilor ridicate la finele anului 1967. Realizarea unui spaţiu de agrement pentru cei mici nu ar trebui să fie, la prima vedere, un motiv de nemulţumire pentru riverani, în condiţiile în care numărul parcurilor în Galaţi este oricum insuficient. În acest caz, însă, detaliile fac diferenţa.

Parc pentru pensionari?

Spaţiul extrem de strâmt afectat proiectului este prima problemă a locatarilor blocului C12, care se tem că odată instalate leagănele şi toboganele pentru distracţia celor mici se vor trezi sufocaţi, fără a mai putea beneficia de locul care le serveşte drept alee de trecere. Asta dacă vor fi copii la joacă, pentru că în zonă locuiesc numai oameni în vârstă.

„E un loc foarte strâmt aici, ar însemna să ocupe toată zona asta şi poate să intre şi peste spaţiul verde, să taie copacii. Aici e şi bătătorul de covoare şi tot pe aici trecem spre ghena de gunoi. Mai putem face asta când aici vor fi copiii la joacă? Şi mă îndoiesc că vor veni copii aici să se joace, pentru că la blocurile din zonă nu sunt familii tinere. Nici măcar noi nu avem nepoţi la vârsta la care să se mai joace în parc”, este de părere ing. Constantin Alexandru, unul dintre locatarii de la C 12.

Leagăn pe gura puţului

Adevărata problemă a oamenilor care locuiesc la blocurile situate de altfel într-o zonă extrem de bună a Galaţiului este însă siguranţa solului, care se tasează pe zi ce trece. Colac peste pupăză, terenul care le fuge încet sau sigur de sub blocul ce nu are fundaţie va mai trebui să suporte, pe o suprafaţă destul de mică, un parc de joacă, după ce în anii 90 cartierul s-a umplut de garaje construite după ureche.

„Aici, chiar în locul unde vor să facă parcul, este gura unui puţ care face parte din sistemul de hrube al Galaţiului. Aici, în lateralul blocului este unul, iar în faţa blocului este un altul. Sunt hrube verticale care colectează apele pluviale. Toata apa se scurge în ele şi se duce în pământ şi asta se vede în faptul că solul se tasează pe zi ce trece. Au început deja să apară nişte fisuri, pentru că în fiecare noapte se aud zgomote. Au început să se facă nişte măsurători aici pentru studierea fenomenului de tasare, dar mă tem că asta nu va opri proiectul. Am înţeles că se grăbesc să facă parcul, s-a întocmit deja şi devizul”, ne-a explicat prof. Ioan Stângu, proprietarul unui apartament din blocul C12.

În încercarea de a stopa proiectul despre care spun că nu va aduce nici un beneficiu zonei şi locuitorilor cartierului, locatarii de la C12 au fost zilele trecute la Comisia de Urbanism şi au solicitat o amânare a începerii lucrărilor.

„Le-am sugerat o altă locaţie, mult mai potrivită, în apropiere de Şcoala 28 şi efectuarea unor foraje pentru studierea atentă a subsolului care se tasează. Terenul este foarte fragil din cauza celor două hrube şi blocurile din această zonă pot avea soarta blocului C20 din Ţiglina 1” conchide prof. Stângu.

 

Citit 3846 ori Ultima modificare Joi, 30 August 2012 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.