ITM cercetează o firmă care a trimis doi gălăţeni la moarte
Foto: Foto: Bogan Codrescu

ITM cercetează o firmă care a trimis doi gălăţeni la moarte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au plecat să planteze pini în Suedia şi nu s-au mai întors în viaţă, iar inspectorii de muncă verifică dacă recrutorul îi angajase cu acte

 


Reprezentanţii unei firme gălăţene care recrutează personal pentru mari companii suedeze din domeniul forestier şi care a pierdut doi recruţi din judeţul nostru într-un accident rutier mortal petrecut anul trecut în Suedia vor răspunde în următoarele zile la întrebările inspectorilor de muncă din Galaţi. "Reprezentanţii firmei Skogstjanst SRL din Galaţi ne-au făcut cunoscut faptul că, în cursul săptămânii 10-14 septembrie, vor sosi la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă cu toate documentele solicitate de noi", a declarat, luni, şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea (FOTO).

 

Potrivit presei suedeze, citate de o publicaţie centrală din România, Skogstjanst SRL a recrutat cinci săteni din comuna gălăţeană Umbrăreşti pentru a planta pini în nordul Suediei, promiţându-le salarii de peste 1.000 de euro pe lună. Doi dintre sătenii plecaţi la muncă în pădurile suedeze, Adrian Ojoc (18 ani) şi Sandu Gârlescu (37 de ani), au decedat în seara zilei de 18 iunie 2011, după ce dubiţa cu care se întorceau la barăci s-a răsturnat. În autovehicul se aflau cei cinci săteni din Umbrăreşti şi alţi cinci muncitori.

Accidentul a fost anchetat de Poliţia suedeză, care a notat că şoferul autovehiculului, tot gălăţean, a încercat să evite o căprioară şi a ieşit de pe carosabil, deşi supravieţuitorii accidentului declaraseră că cel de la volan a condus cu viteză foarte mare.

O anchetă a fost declanşantă şi în ţară, la mai bine de un an de la producerea accidentului. ITM Galaţi verifică dacă firma recrutoare le întocmise contracte recruţilor. "Anchetăm modul în care Skogstjanst SRL a folosit forţa de muncă", a afirmat Ionel Petrea.

Cifră de afaceri de 1 milion de euro

Potrivit datelor culese de la Oficiul Registrului Comerţului, societatea Skogstjanst SRL, cu sediul în Galaţi, a fost înfiinţată în octombrie 2009 şi are doi asociaţi, gălăţenii Corneliu-Constantin Silvestrovici şi Antonio-Ionuţ Filip.

Firma, al cărei obiect de activitate este exploatarea forestieră, avea 34 de salariaţi la sfârşitul anului 2011, relevă datele publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri de 1 milion de euro şi un profit de circa 50.000 de euro.

Conform informaţiilor prezentate de presa suedeză şi preluate de ziariştii români, firma gălăţeană avea contract cu antreprenorul suedez Kalix Forest Service, care, la rândul său, era subcontractor al celui mai mare proprietar de pădure din Suedia, compania de stat Sveaskog.

Citit 3454 ori Ultima modificare Marți, 11 Septembrie 2012 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.