Paza elevilor va fi asigurată de poliţie! Vezi câţi agenţi vor patrula pe lângă unităţile şcolare!

Paza elevilor va fi asigurată de poliţie! Vezi câţi agenţi vor patrula pe lângă unităţile şcolare!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Din cele 644 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ, doar 71 au pază proprie, în timp ce 74 au contracte cu firme de securitate

Greul asigurării securităţii elevilor va cădea, în anul şcolar 2012-2013, pe umerii poliţiştilor din cadrul IPJ Galaţi. În condiţiile în care puţin peste 10 la sută din numărul total al unităţilor de învăţământ din judeţ au pază proprie sau asigurată cu firme specializate, rămâne ca Poliţia Naţională să pună în aplicare un plan de patrule prin care să controleze liniştea în zona şcolilor şi liceelor gălăţene. În vreme ce la nivelul municipiului Galaţi vor fi mobilizaţi 100 de poliţişti, în restul judeţului, mai ales în mediul rural, numărul de cadre care va avea grijă de siguranţa elevilor va fi decis de şefii de posturi.
"Fiecare şcoală a fost inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. Pentru o mai bună comunicare, la fiecare şcoală vor fi ataşate, într-un loc vizibil, toate datele de contact ale poliţistului de proximitate care răspunde de acea unitate şcolară. Echipajele de siguranţă publică şi cele rutiere vor patrula în zona şcolilor în perioada în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor", precizează cms. Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.
Potrivit sursei citate, în următoarele zile vor fi controale magazinele şi chioşcurile care comercializează alimente în apropierea unităţilor de învăţământ, pentru a se verifica dacă acestea au la vânzare tutun, alcool ori alte produse considerate a fi periculoase pentru sănătatea copiilor.

Fără poliţişti locali

Spre deosebire de anii anteriori, când Poliţia Locală Galaţi asigura chiar şi paza unor unităţi şcolare, în anul şcolar care debutează luni agenţii locali vor cam lipsi din peisajul instituţiilor de învăţământ. Cauza: doar 24 de poliţişti mai are la dispoziţie instituţia pentru patrulele din stradă. "Nu mai avem oameni alocaţi pentru şcoli. Sunt doar cei de la ordine publică, aceştia având oricum şcoli în zona lor de patrulare şi cei de la Rutieră, care la fel pot interveni în cazul în care se întâmplă ceva. Cu 12 patrule pe lună nu mai putem să ne asumam supravegherea şcolilor", susţine Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Locale Galaţi.
Pentru a compensa lipsa colegilor de la Locală, poliţiştii de la IPJ vor trebui să patruleze mai mult în zonele unde şcolile nu au supraveghere video. Doar câtva unităţi din centrul oraşului au astfel de dispozitive. "Interesul nostru este ca unităţile şcolare să fie monitorizate video, avem o parte din unităţi dar nu suficiente. Sunt unele unităţi şcolare care şi-au gestionat fondurile şi îşi plătesc paznici. Acestea sunt însă puţine, majoritatea nu au pază proprie şi atunci e clar că trebuie să intervenim şi le-am inclus în itinerariul de patrulare", conchide cms. Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

Citit 2190 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2012 17:56

2 comentarii

 • postat de gabriel
  Marți, 18 Septembrie 2012 11:46
  De ce nu este cooptată şi Jandarmeria română la aceste actiuni (ba încă aceasta ar trebui sa participe la mai multe actiuni pe linie de ordine publica)? A se vedea ce fac omologii jandarmilor români, precum jandarmii francezi sau carabinerii italieni. Oare jandarmii romani fac instrucţie tot timpul programului de lucru?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Luminita
  Duminică, 16 Septembrie 2012 13:07
  Te apuca sila de aceasta stire. Care paza si securitate? Lucrez intr-o unitate de invatamant. De-a lungul anilor asa zisa paza a fost neasigurata de catre niste vaci grase care nu faceau altceva decat sa stea pe scaun si sa sparga seminte.Apoi au urmat o hoarda de pensionari majoritatea alcoolici. Toti acestia nu au fost in stare vreodata sa asigure un climat de siguranta. S-a apelat de n - ori la 112, sau conflictele au fost stinse de catre colecticul de cadre didactice. Pe langa toate acestea directorii scolilor ,prin diriginti,obligau parintii sa dea bani pentru gardieni,cam de 3 ori suma daca ar fi fost platiti un angajat al scolii.Patronii acestor firme de"paza" trebuie sa manace si ei un cozonac si sa se inbogateasca pe spinarea fraierilor. Sa nu uitam cum s-au agreat firmele si cine a luat spagile grase de la licitatii. Cat despre politia locala,se stie din ce adegenerat si anume din gardienii publici. Gardieni care majoritatea au intrat fara concurs,pe spagi,neamuri si partid. ca pe mosia lor. Parerea mea este ca aceasta politie este absolut degeabasi ar trebuii urgent sa se desfiinteze. Lipsa crasa de profesionalism si lipsa de credibilitate caracterizeaza aceast aspirator de bani publici. Solutia este doar JANDARMERIA !!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.