Aţi făcut beci sub garaj? Pierdeţi contractul, avertizează Primăria
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Aţi făcut beci sub garaj? Pierdeţi contractul, avertizează Primăria
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Municipalitatea avertizează că le va desface contractele de închiriere a terenului proprietarilor de garaje care au făcut beciuri sau racorduri ilegale la reţelele de utilităţi


Primăria, care a demarat luna trecută operaţiunea de demolare a garajelor construite fără autorizaţie pe domeniul public şi a început cu cele din Micro 40, îi avertizează pe proprietarii care au autorizaţie că şi ei riscă să rămână fără dreptul de a folosi garajul dacă au adus modificări terenului, fără aprobare. "Contractele de închiriere a terenului vor fi desfăcute de îndată ce se constată că titularii acestora, fără aprobarea cuiva, au îngrădit suprafaţe de lângă garaj, au săpat beciuri ori s-au cuplat la reţelele de utilităţi. Racordurile constituie o mare problemă deoarece multe au fost făcute prost şi cel puţin cele de apă şi canalizare pot afecta terenul de lângă bloc", a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Primăria va face controale şi la sesizarea cetăţenilor

Cazuri precum cele enumerate anterior nu sunt puţine. Informaţiile primite de la cititorii "Vieţii libere" relevă că mulţi dintre proprietarii garajelor autorizate şi-au instalat chiuvetă în garaj, au îngrădit o limbă de pământ de lângă garaj - chiar şi cât să încapă o maşină! - ori au săpat beciuri. Dependinţe subterane ar fi şi în cartierele mărginaşe ale oraşului, cum este Aviaţie, şi în zonele cu pretenţii, cum e Mazepa. Proprietarii au săpat beciuri sub garaje, fie pentru a-şi crea spaţii suplimentare de depozitare, fie pentru a mări o zonă de lucru, cum au făcut cei care şi-au transformat garajul în service auto clandestin.

L-am întrebat pe Mihai Costache cum va face municipalitatea să constate aceste abateri de la contract, în condiţiile în care în Galaţi sunt circa 7.000 de garaje autorizate! "Prin verificări în teren, efectuate atât după ce Primăria se autosesizează, cât şi în urma sesizărilor primite de la cetăţeni pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi preluate de Disciplina în Construcţii", a răspuns oficialul.

Întâi soluţii, pe urmă fapte

Odată depistate, abaterile de acest fel vor fi sancţionate cu desfacerea contractului de închiriere a terenului de sub garaj, a spus reprezentantul Primăriei.

Asta nu înseamnă, însă, că garajul în cauză va fi demolat de îndată, ci că proprietarul nu va mai avea dreptul să îl folosească. "Dacă, de exemplu, depistăm o baterie de garaje care sunt autorizate, dar cărora li s-au adus modificări în mod ilegal, nu o demolăm imediat. Le desfacem contractele titularilor şi căutăm soluţii de reamenajare a terenului, în funcţie de necesităţi - facem parcare, loc de joacă, alee -, dar şi soluţii de finanţare a lucrării. Abia după ce găsim aceste soluţii demolăm bateria de garaje, ca să nu existe un ecart de timp între demolare şi reamenajare", a explicat Costache.

El a subliniat că la fel se va proceda şi în cazul garajelor neautorizate, pentru care nu există contracte şi, teoretic, Primăria poate trece direct la demolare. "Să nu-şi imagineze nimeni că vom umbla cu buldozerele prin oraş, vom demola garajele şi vom mai vedea după aceea ce punem în loc! Atât în cazul garajelor autorizate, dar modificate fără aprobare, cât şi în cazul garajelor neautorizate, întâi vedem ce facem cu terenul şi apoi dărâmăm", a spus Costache, amintind cazul primei baterii de garaje neautorizate demolate, cea din Micro 40, unde municipalitatea a intrat în forţă abia după ce a conturat proiectul unui loc de joacă.

Revenind la garajele autorizate, trebuie spus că toate contractele în derulare vor fi prelungite şi după 31 decembrie 2012, cu excepţia cazurilor în care titularii au decedat ori au vândut garajele (noul proprietar trebuie să încheie contract cu Primăria). Bineînţeles, nu se pune problema prelungirii nici a contractelor desfăcute după depistarea de către Primărie a unor modificări neautorizate aduse terenului.

Citit 9941 ori Ultima modificare Marți, 09 Octombrie 2012 23:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.