UPDATE Cătălin Chelu, urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

UPDATE Cătălin Chelu, urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 12.00 - Chelu a prejudiciat statul cu 20 de milioane de euro

Cătălin Chelu şi alte 15 persoane sunt urmăriţi penal pentru delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, omul de afaceri fiind acuzat că, împreună cu membri ai familiei sale, a înfiinţat 168 de firme şi 10 ONG-uri, pe care le-a folosit la tranzacţii bursiere, prejudiciul fiind de 20 mil. euro.

Conform unor informaţii neoficiale, vechii avocaţi ai lui Cătălin Chelu nu-l însoţesc la audieri, acesta fiins reprezentat de o juristă de la una dintre firmele lui.

Alături de Cătălin Chelu, procurorii DIICOT efectuează cercetări şi faţă de Rimar Cezar, Rimar Doina Lilioara şi Constantinescu Gabriel, din Galaţi, precum şi faţă de alte 12 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălarea banilor. Anchetatorii susţin că învinuitul Chelu Călin Cătălin, împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi – societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB - Secţiunea RASDAQ.

Pentru realizarea acestui obiectiv, învinuitul a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale tip S.R.L., mare parte cu sediul în municipiul Galaţi şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare.

„În decursul perioadei 2001 -2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF-uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 RON, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 RON şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 RON. Ulterior, învinuitul a dispus în mod discreţionar de resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea patrimoniului acestora”, exemplifică procurtorii activitatea infracţională.

De asemenea, se mai reţine că SC Cony Sat SA Galaţi, societate controlată de către membrii grupării, a înregistrat în contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrări de construire a unor reţele de CATV, neexecutate în realitate de către societăţile antreprenoare, cu consecinţa diminuării sumelor datorate bugetului de stat, respectiv impozit pe profit şi TVA.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 20 milioane Euro, corespunzătoare unui rulaj al tranzacţiilor bursiere în valoare de 80 milioane Euro.


Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu este audiat, miercuri, de procurorii DIICOT Bucureşti într-un dosar privind infracţiuni pe piaţa de capital, fiind suspectat că, împreună cu apropiaţi ai lui, ar fi cumpărat titluri de stat pe care, ulterior, le-ar fi vândut la bursă. Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, prejudiciul produs în acest caz a fost estimat la 20 de milioane de euro.

În luna ianuarie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizaţia de funcţionare firmei de brokeraj City Invest Galaţi, deţinută de omul de afaceri Cătălin Chelu, după ce a constatat mai multe încălcări ale legislaţiei pieţei de capital, inclusiv practici frauduloase şi o posibilă spălare de bani, anunţa atunci Parchetul. Ordonanţa CNVM privind retragerea autorizaţiei a fost emisă în 12 ianuarie, după un control derulat în perioada 24 - 28 octombrie la City Invest, verificări în urma cărora reprezentanţii instituţiei au observat că firma a operat transferuri de bani între conturile clienţilor, o practică frauduloasă potrivit reglementărilor Comisiei.

"Firma folosea banii unor clienţi pentru a acoperi costurile altor clienţi. Se pare că erau între firme controlate de Chelu. Am anunţat Parchetul, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ANAF, care trebuie să decidă ce vor face mai departe", susţineau în ianuarie surse din CNVM.

Cătălin Chelu a fost condamnat de curând la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Mită la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu.

Citit 2918 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012 12:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.